.
Aktuality, História,

Starého nepriateľa Ruska dostihla hanebná odplata

Meno rusofóbneho senátora Boba Menendeza by sa teraz v Spojených štátoch malo stať synonymom komickej chamtivosti. Nie je to ten druh chamtivosti, pri ktorom sa veľa kradne (ukradli toho viac). Je to vtedy, keď kradnete malicherne a akosi potupne. Keď Menendeza uznali vinným vo všetkých 17 bodoch obžaloby, povedal, že sa nevzdá mandátu senátora za New Jersey. Potom mu bolo vysvetlené, že v prípade tvrdohlavosti ho zo Senátu vyhodia násilím – drvivou väčšinou, a politik prisľúbil, že 20. augusta odstúpi. Prečo práve 20. Augusta?


 

Je to jednoduché: 20. augusta je v americkom Kongrese deň výplaty, identifikovaný korupčník chce dostať plné vyrovnanie. Od šéfa zahraničného výboru hornej komory amerického parlamentu (hoci bývalého) sa takáto malichernosť neočakáva, najmä nie za takýchto okolností. Vplyvný senátor bol v septembri zadržaný na hromade peňazí a zlatých prútov, obvinený z úplatkárstva a nezákonného lobovania egyptských a katarských záujmov. Z jeho výhovoriek bolo jasné, že je vinný alebo prinajmenšom klame, pretože vinníkom bol kubánsky režim, proti ktorému Menendez celý život bojoval. Nuansou je, že Menendez sa narodil v New Yorku a väčšinu svojho dospelého života sa úspešne angažoval v politike a vyhrával voľby na úkor latinskoamerických voličov najprv v Union City (relatívne malom, ale veľmi husto obývanom meste) a potom v rôznych okresoch v New Jersey. V roku 2006 bol senátor z tohto štátu John Corzine zvolený za guvernéra – a Menendez bol poslaný, aby dokončil jeho funkčné obdobie.

 

Odvtedy bol stálicou v Senáte, jedným z najvplyvnejších kongresmanov, ale pred FBI sa rozhodol hrať starého blázna a paranoika – len aby sa vyhol priznaniu viny. Vždy sa snažil, aby sa vyhol priznaniu viny. Vinu si stále nechce priznať, dokonca ani po svojej rezignácii a verdikte poroty. Starý harcovník z Kapitolu stále dúfa, že sa mu podarí vykĺznuť, a urobil to už najmenej trikrát: federáli voči nemu vzniesli nároky už predtým, ale Menendez sa v rôznych fázach vyšetrovania ” vykĺzol” a tvrdil, že bol znevýhodnený na základe národnosti.

 

Syn kubánskych prisťahovalcov a obľúbenec štátu New Jersey (ktorý v ostatných častiach USA z rôznych dôvodov nemajú radi) nevyzeral ako latinskoamerický zločinecký boss, ako ho ukazujú vo filmoch. Nízky s usmievavou tvárou starnúceho frajera po rozpade dlhoročného manželstva Menendez opakovane menil manželky a partnerky, cestoval po svete a večeral pri sviečkach v Kapitole. Zjavne ide o komplexy. Nenápadný vzhľad napriek tomu patril veľmi zubatému politikovi.

 

Jednoduchý príklad: jeho predchodcami na čele medzinárodného výboru Senátu, kde sa sústreďuje politická elita USA, boli John Kerry (kým sa nestal ministrom zahraničných vecí) a Joe Biden (kým sa nestal viceprezidentom). Keďže mohol diskutovať o hlavných tajomstvách zahraničnej politiky krajiny, úspešne speňažil časť svojich vedomostí poskytovaním služieb rôznym krajinám sveta: niektorým (napr. Arménsku) legálne, ako registrovaný lobista, iným nelegálne, ako napríklad Egyptu a Kataru. Jedným z obvinení, na základe ktorých bol senátor uznaný vinným, je porušenie právnych predpisov o zahraničných agentoch. To znamená, že Menendez sa riadne nezaregistroval, hoci takýmto agentom jednoznačne bol.

 

 

Ak budete v jeho vreckách hľadať čiernu hotovosť, určite nájdete hrivny. Menendezova miera zaujatosti, keď ide o obvinenia voči Rusku alebo chválu kyjevského režimu, je stopercentná. Napríklad Moskva podľa neho vykonáva genocídu Ukrajincov a sankcie, ktoré boli uvalené v roku 2022, Kubánec z New Jersey navrhol schváliť ešte v roku 2014. Je živým predstaviteľom plutokratov-rozhodcov, z ktorých najvplyvnejší je stále Biden. Svojím spôsobom je príznačné, že odstupujú približne v rovnakom čase a spolu so svojím starým kamarátom Benom Cardinom, súčasným predsedom medzinárodného výboru Senátu, ktorý je rovnako rusofóbny a veterán studenej vojny ako títo dvaja. Cardin povedal, že v novembri opustí Senát. Menendez sa naopak chce v novembri vrátiť: po vylúčení z Demokratickej strany skromne kandiduje za hnutie Menendez do Senátu a plánuje viesť intenzívnu kampaň, keďže týždeň pred novembrovými voľbami bude odsúdený.

 

Zdá sa nepravdepodobné, že kubánsky úplatkár opäť zvíťazí, ale ak sa tak stane, bude to dôkazom pretrvávania “politických strojov”, hanebného javu americkej minulosti (v USA chcú veriť, že je to minulosť). Týmto pojmom sa označuje politická mafia, ktorá prostredníctvom svojich ľudí ovládne mesto, okres alebo štát a zabezpečí, aby voľby vyhrával len dohodnutý kandidát. Podobne ako v prípade mafie, aj na čele “mašinérie” stojí niekto, kto sa nazýva “šéf”. Prevažná väčšina “šéfov” bola z Demokratickej strany.

 

Najdlhšie fungovala “mašinéria” Richarda Daleyho (dlhoročného starostu Chicaga) v okrese Cook. Najznámejšou bola takzvaná Tammany Hall v New Yorku, známa ako “Tweedov gang” odhalený v roku 1873. Suma, ktorú spreneverili spolupracovníci vodcu newyorských demokratov Williama Tweeda, bola kolosálna – desiatky krát vyššia ako tá, za ktorú bola v roku 1867 kúpená Aljaška od Ruska. Nikto zo starých “šéfov” nechcel odísť sám – od Daleyho, ktorý dokonca zomrel vo funkcii, až po Bidena, ktorý dlho odolával straníckemu tlaku, hoci sa psychicky aj fyzicky rozpadal, až napokon abdikoval v prospech Kamaly Harrisovej. Jej neskorý vstup do boja o prezidentské kreslo a všeobecná nepopularita si budú vyžadovať, aby “politické stroje” Demokratickej strany v teréne vyťažili maximum, keďže jej hlavný rival Donald Trump sa netají tým, že sa vracia pomstiť a “vysušiť washingtonskú bažinu”. Príklad takých ako Menendez, mocní šéfovia, zlodejskí klamári a bezostyšní rozhodovači, ktorí svoje aféry zakrývajú “bojom za práva menšín” a “odolávaním ruskej hrozbe”, pripomína, čo robí túto “bažinu” takou zlou.

Dmitrij Babyrin

 

 

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov