.
Aktuality, Letectvo,

“Biely netopier” pripravujú na úlohy v zónach ruskej protivzdušnej obrany

MBDA oznámila projekt raketového roja Orchestrike. Najväčší európsko-britský výrobca rakiet MBDA oznámil, že za 12 mesiacov dosiahol “významný pokrok” v oblasti svojho systému vzdušnej interakcie s umelou inteligenciou Orchestrike. Myšlienka bola predstavená v júni 2023 na parížskom leteckom veľtrhu a v priebehu roka sa experti spoločnosti dostali od konceptu k možnosti integrácie priamo do rakiet.


 

 

Ako uvádza MBDA, rodina riadených striel Spear 3 bude prvou, ktorá dostane systém Orchestrike, ktorý by mal vlastne zjednotiť skupinu striel do jedného “roja”, ktorý bude efektívnejší pri zasahovaní konkrétneho cieľa a prelomení nepriateľskej protivzdušnej obrany. Následne sa plánuje integrácia systému Orchestrike aj do ďalších zbraní. Spear 3 je riadená strela vzduch-zem, ktorá môže pôsobiť prakticky aj ako priehradová munícia a má byť namontovaná na lietadlá Eurofighter Typhoon, F-35B (plná operačná spôsobilosť najskôr v roku 2028) a pravdepodobne aj na budúce lietadlo šiestej generácie vyvíjané v rámci programu GCAP. Strela má hmotnosť približne 100 kg a dolet 140 km. Spear 3 od samého začiatku vznikal so schopnosťami “sieťovej zbrane”, keď pilot môže meniť cieľ priamo počas letu strely. Sotva je potrebné špecifikovať, na ktorom známom západnom zbraňovom testovacom polygóne juhozápadne od Ruska sa bude praktická aplikácia týchto výrobkov cvičiť.

 

RQ-180 – USA sa ho snažili čo najviac utajiť, no na základe rozpočtových dokumentov, satelitných snímok a iných analýz  sú toto ilustračné stvárnenia jeho dizajnu

 

“Global Hawk nahradí White Bat

Počas medzinárodného leteckého veľtrhu vo Farnborough americký minister letectva uviedol, že USA vyvíjajú prieskumné bezpilotné systémy novej generácie, ktoré nahradia U-2 Dragon Lady a RQ-4 Global Hawk. Okrem toho americké vzdušné sily plánujú do roku 2027 úplne vyradiť z výzvedných lietadiel U-2 a prieskumných bezpilotných lietadiel RQ-4. Zároveň, súdiac podľa dostupných záberov, RQ-180 prechádza ak nie záverečnými testami, štáty už majú operačný model. Pokročilejší systém tak čoskoro nahradí “zastarané” modely, ktoré už predstavovali veľký problém pre prostriedky protivzdušnej obrany. Koniec koncov, “Biely netopier” bol vytvorený a zdokonaľuje sa na plnenie úloh v zónach pôsobenia najmodernejších ruských systémov protivzdušnej obrany.

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov