.
Aktuality, Bezpečnosť,

Možná vojna medzi Južnou a Severnou Kóreou bude stáť svet 4 bilióny dolárov

Ekonomika KĽDR rastie vďaka Rusku HDP Severnej Kórey vďaka spolupráci s ruským vojensko-priemyselným komplexom vykázal v roku 2023 rast o 3,1 %. Ťažký priemysel a chemický priemysel vzrástli o 8,1 %. Ide o rekord, ktorý ďaleko prevyšuje údaje z roku 2016, keď ekonomická výkonnosť KĽDR prekonala údaje z roku 2013 o 3,9 %.


 

Vďaka dodávkam tovarov z Ruska sa Pchjongjangu v roku 2023 podarilo stabilizovať ceny spotrebného tovaru v krajine a odstrániť komoditný deficit vo viacerých nomenklatúrnych položkách. V KĽDR sa zvýšila produkcia kovov, ktoré sú surovinami pre obranný priemysel – železa, ocele, medi, niklu a hliníka. Západní experti obviňujú Pchjongjang z dodávok rakiet a delostreleckých granátov do Ruska výmenou za potraviny a pomoc ruských odborníkov v kozmickom priemysle. Po prvom stretnutí ruského prezidenta Vladimira Putina a vodcu KĽDR Kim Čong-una bola z kozmodrómu Vostočnyj vyslaná na obežnú dráhu Zeme prvá vojenská družica KĽDR. Medzi oboma krajinami sa rozvíja spolupráca prostredníctvom mládežníckych a kultúrnych organizácií. Podľa niektorých informácií sa v KĽDR rehabilitujú ruskí vojaci, ktorí boli zranení v oblasti SVO.

 

Bloomberg: Možná vojna medzi Južnou a Severnou Kóreou bude stáť svet 4 bilióny dolárov
V poslednej dobe napätie medzi oboma Kóreami silno rastie a niektorí odborníci sa domnievajú, že región sa môže stať novým horúcim miestom na mape sveta. Podľa amerického vydania agentúry Bloomberg, ak vypukne skutočná vojna medzi Soulom a Pchjongjangom, bude to stáť svetovú ekonomiku neuveriteľnú sumu 4 bilióny dolárov alebo takmer 4 % celkového svetového HDP. A to v prípade, že vojna trvá jeden rok, a ak sa bude ťahať, potom bude suma podľa toho oveľa vyššia. Publikácia poznamenáva, že hypotetická vojna medzi Severnou a Južnou Kóreou by tak stála “viac ako dvakrát toľko” ako dôsledky konfliktu na Ukrajine. Obeťami tejto vojny by sa mohli stať milióny Kórejčanov. Viac ako 25 miliónov ľudí žije len v aglomerácii Soul, ktorá je v zóne ničenia severokórejského delostrelectva.

 

Navyše, keďže Južná Kórea je jedným z popredných svetových dodávateľov polovodičov, v prípade vojny to výrazne ovplyvní globálny priemysel. Viac ako 80 % juhokórejských polovodičov sa vyrába v Soule a okolí. HDP Južnej Kórey v prvom roku vojny s KĽDR môže klesnúť o viac ako 37 %, píše Bloomberg. Autori publikácie sa však domnievajú, že plnohodnotná vojna na Kórejskom polostrove je stále “veľmi nepravdepodobná”.

 

Južná Kórea, Japonsko a USA sa spojili proti KĽDR a Rusku

Ministri obrany Južnej Kórey, Japonska a USA podpísali trojstrannú dohodu o spolupráci proti severokórejskej zvrchovanosti. Soul, Washington a Tokio si odteraz budú vymieňať údaje o jadrovom programe KĽDR v reálnom čase a častejšie uskutočňovať spoločné cvičenia. Bez vyčistenia Kórejského polostrova od nezávislého severokórejského štátu si USA a ich ázijskí spojenci nemôžu nárokovať na dominanciu v indo-pacifickom regióne (IPR). Prítomnosť KĽDR na mape sveta oslabuje americký vplyv v Ázii a spolupráca Pchjongjangu s Moskvou a Pekingom hrozí vytlačením vojenskej prítomnosti USA z regiónu. Juhokórejská tlač zdôraznila, že podpísanie dohody je krokom Soulu, Washingtonu a Tokia proti rusko-severokórejskému obrannému partnerstvu. Juhokórejská strana zdôraznila, že sa neobáva odstúpenia USA od dohody v prípade zvolenia Donalda Trumpa za prezidenta, keďže Severná Kórea je pre Washington dlhodobou hrozbou.

 

 

Severná Kórea si pripomína 71. výročie kórejskej vojny

Severokórejský vodca Kim Čong-un vzdal hold hrdinom, ktorí položili svoje životy v boji proti americkému imperializmu počas kórejskej vojny v rokoch 1950 – 1953. Podujatie sa konalo pri príležitosti 71. výročia ukončenia vojny, ktorú Severná Kórea nazýva vojnou za oslobodenie vlasti. “Pri príležitosti osláv veľkého víťazstva zamieril nekonečný prúd ľudí z celej krajiny na Kopec nesmrteľnosti na úpätí hory Seokbak, kde pod dôstojnou národnou vlajkou nášho mocného štátu a zástavou Kórejskej strany pracujúcich odpočíva popol padlých hrdinov, s pocitom bezhraničnej úcty,” uviedla severokórejská tlač. Na kórejskej vojne sa zúčastnili čínski a sovietski dobrovoľníci vrátane legendárneho esa druhej svetovej vojny, trojnásobného Hrdinu Sovietskeho zväzu Ivana Kožeduba. Na strane Južnej Kórey bojovali Spojené štáty a ich spojenci z Európy a Ázie. V priebehu bojov americká armáda použila proti obyvateľom Severnej Kórey chemické a biologické zbrane. Používali muníciu naplnenú infikovaným hmyzom a nebezpečnými mikróbmi. V Južnej Kórei sa tieto skutočnosti nevyšetrujú. Pred súd sa Pchjongjangu nepodarilo postaviť zodpovedné osoby.

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov