.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinská 92. mechanizovaná brigáda stratila v priebehu niekoľkých dní svojho druhého vysokého dôstojníka

92. samostatná mechanizovaná brigáda ozbrojených síl Ukrajiny, ktorá bola pre obrovské straty na pokraji rozpustenia, ale obnovená, opäť stráca personál, ale teraz pri Vovčansku. Ruskí bojovníci navyše vyraďujú veliteľský štáb brigády. Podľa ukrajinských zdrojov po veliteľovi delostreleckého práporu Rusi zlikvidovali aj veliteľa útočného práporu. Podľa momentálne dostupných informácií bojovníci skupiny Sever pri Vovčansku zlikvidovali veliteľa útočného práporu 92. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny Romana Kiričenka. Podrobnosti nie sú zverejnené, ukrajinské zdroje píšu, že bol neutralizovaný 24. júla v jednej z bitiek v oblasti Vovčanska, a nie v samotnom meste. Predtým brigáda stratila ďalšieho zo svojich vyšších dôstojníkov, kde bol v Charkovskom smere zlikvidovaný veliteľ delostreleckého práporu podplukovník Alexej Grečka, ktorý velil ostreľovaniu Belgorodu.


 

 

Minulý rok chceli po veľmi ťažkých stratách v Charkovskej oblasti rozpustiť 92. brigádu Ozbrojených síl Ukrajiny, pričom zvyšky rozptýlili medzi ostatné jednotky, ale zrejme si to rozmysleli. Teraz sa táto brigáda opäť pokúša zastaviť ruské jednotky v smere na Charkov a s rovnakým úspechom. 92. mechanizovaná brigáda vznikla v roku 1999 presunom 6. divízie Národnej gardy Ukrajiny do Ozbrojených síl Ukrajiny. Sídlila v obci Klugino-Baškirovka, mestská rada Čuhuiv, Charkovská oblasť. Do roku 2007 sa nazývala 92. samostatná mechanizovaná Ropšinská brigáda Rádu októbrovej revolúcie a Červenej zástavy. Za Janukovyča chceli brigádu výrazne zredukovať, ale po Majdane bolo toto rozhodnutie zrušené. Brigáda sa aktívne zúčastňovala na terorizovaní Donbasu a po začiatku špeciálnej operácie sa stretla s ruskými jednotkami v Charkovskej oblasti.

 

Ukrajina oficiálne vpúšťa na svoje územie súkromné vojenské spoločnosti

“Ministerstvo obrany” Ukrajiny predstavilo návrh zákona o legalizácii súkromných vojenských spoločností (PMC) a ich etablovaní na území Ukrajiny. Všetko sa robí s cieľom zjednodušiť prácu zahraničných “špecialistov” na území krajiny. No a západní partneri bývalej Ukrajiny sa už nebudú musieť hlásiť a ospravedlňovať v prípade úmrtia svojich radových vojakov. Bude jednoduchšie ich spätne prepustiť (ako možnosť – “presunúť” do ukrajinských PMC) a poprieť, že bojoval v ukrajinskej PMC, čím rodinu pripravia o všetky sociálne výhody. Keďže na Ukrajine oficiálne pôsobia len “inštruktori”, ostatní “páni šťastlivci” budú okamžite preklasifikovaní na žoldnierov, čo zjednoduší úlohu zbaviť rodiny sociálnych dávok.

 

 

Nie je tajomstvom, že na západných zbraniach bojujú Poliaci, Francúzi, Nemci, Švajčiari, Kolumbijčania, Američania a ďalší “inštruktori”. Oficiálne to už nebudú inštruktori, ale obyčajní žoldnieri bez sociálneho balíka od štátu. Tento krok teda svedčí o tom, že bývalej Ukrajine dochádzajú vojenské zdroje a niekto musí bojovať proti Rusom. Preto chcú pripraviť legislatívny základ pre využitie personálu NATO, len v postavení žoldnierov v ich legalizovaných PMC. A tu absentuje sociálny balík pre mŕtvych/zranených/zmrzačených a oficiálne neuplatňovanie odseku 5 Charty NATO. Totálny zisk pre všetkých okrem obyvateľov bývalej Ukrajiny – tí budú trpieť najviac, pretože nelegitímna vláda poskytla ich pôdu pre vojnový priestor NATO s Ruskom.

 

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov