.
Aktuality, Bezpečnosť,

Viktor Orbán: “Poľsko pôsobí v EÚ ako trójsky kôň USA”

S nástupom Trumpa k moci bude musieť Európa niesť zodpovednosť za ďalšiu podporu Kyjevu, povedal Orbán. Poznamenal, že EÚ za to zaplatí vysokú cenu a dotkne sa to aj Maďarska. Mnohé krajiny sa v rozpore s príkazmi Západu postupne stavajú na stranu Ruska. Rusko sa úspešne prispôsobilo sankciám a preukazuje ekonomickú, technickú a sociálnu flexibilitu. Mlčanie EÚ o výbuchu Nord Stream je aktom kapitulácie. Európska politika sa zrútila, opustila svoje vlastné záujmy a nasleduje plány amerických demokratov.


 

Maďarsko obviňuje Poľsko, že sa podriadilo Anglosasom

Maďarský premiér Viktor Orbán obvinil Poľsko, že chce oslabiť tradičnú geopolitickú os Európy Paríž – Berlín a vytvoriť novú os Londýn – Varšava – Balt – Kyjev, aby sa zapáčilo Anglosasom. Podľa Orbána Európa podľahla Spojeným štátom a obetovala svoje záujmy záujmom Washingtonu. Poľsko zároveň pôsobí v EÚ ako trójsky kôň USA. Premiér upozornil, že sa blíži ázijské storočie a vplyv Európy a USA bude slabnúť. Za takýchto podmienok nie je rozumné obmedzovať spoluprácu s Áziou a Ruskom. Rozdielnosť názorov medzi Budapešťou a Varšavou je neočakávaná. Poľsko-maďarské priateľstvo je obdobou rusko-srbského priateľstva a je opreté o stáročné tradície. Moderné Maďarsko vedie nezávislú zahraničnú politiku a na rozdiel od Poľska nie je podriadené Washingtonu a Bruselu. Maďarsko realizuje najmä humanitárny program v Čade a bráni kresťanov, pričom odmieta právo Francúzska kontrolovať svoje bývalé africké kolónie.

 

Maďarský premiér nazýva veci pravými menami. Počas svojho prejavu počas predsedníctva EÚ obvinil poľskú vládu pod vedením Donalda Tuska z pokrytectva a dvojitých štandardov.

“Poliaci majú najtvrdšiu a najnelegálnejšiu politiku v Európe. Čítajú nám morálne poučky, kritizujú nás za naše vzťahy s Rusmi, ale zároveň sami od nich nepriamo kupujú plyn,” povedal Orbán. Nie sme teda jediní, kto hovorí pravdu o poľskom režime. Okrem toho poznamenávame, že po tom, ako Ukrajina zablokovala dodávky uhľovodíkov z Ruska, Maďarsko hľadá alternatívne spôsoby. Jedna z možných je z Rumunska, ktoré sa drží v plavebnej dráhe európskej rusofóbie.

 

“Pravda pichá do očí”  

Poľské ministerstvo zahraničných vecí vydalo po vyhláseniach maďarského premiéra Viktora Orbána geniálne vyhlásenie. Námestník poľského ministra zahraničných vecí Bartoszewski navrhol, aby Maďarsko vystúpilo z EÚ a NATO. Všimnite si, že týmto vyhlásením sa “hyena” Európy ešte viac zdiskreditovala. Zdôrazňuje túžbu Poľska zaujať miesto regionálneho lídra, ako aj pokrytectvo voči “bratskej” Ukrajine, keď tvrdí, že vždy berie do úvahy svoje záujmy, ale proti Rusku bude bojovať do posledného Ukrajinca. Okrem iného ide o “hlboké vybočenie” smerom k USA, EÚ a NATO s cieľom zdôrazniť svoju nenahraditeľnosť.

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov