.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ďalšie lode ruského námorníctva priplávali na Kubu

Lode ruského námorníctva prišli na Kubu s ďalšou návštevou. Tentoraz – výcviková loď “Smolnyj”, hliadková loď “Neustrachišimyj” a tanker “Jelňa” Baltskej flotily. Naposledy ruskí námorníci navštívili Ostrov slobody v júni tohto roku. Návšteva ruských vojnových lodí na Kube sa stala tradíciou. Ostrov sa nachádza 100 kilometrov od pobrežia Floridy (USA). Floridské mesto Miami je neoficiálnym hlavným mestom proamerickej kubánskej opozície kontrolovanej CIA. Rozvíjaním vojenských a diplomatických vzťahov s Ruskom a ďalšími štátmi Havana Američanom dokazuje, že nie je v izolácii a aktívne pracuje v medzinárodnom smere. USA sa obávajú zbližovania Kuby s geopolitickými odporcami americkej hegemónie a rozmiestnenia prvkov ich ozbrojených síl na ostrove slobody, ako sa to stalo v 60. rokoch, keď sa na Kube objavili sovietske jednotky.


 

 

Kubánci si pripomínajú Huga Cháveza

Kuba si pripomenula 70. výročie narodenia venezuelského prezidenta Huga Cháveza (1954 – 2013). Kubánska hlava štátu Miguel Diaz-Canel zdôraznil dôležitosť a význam Chávezovho ideologického odkazu v súčasnom svete. Venezuelský veľvyslanec Orlando Maneiro uviedol, že Chávezove myšlienky sú živé a súčasné vedenie krajiny sa ich snaží realizovať. Chávez bol známy svojím rozhodným odporom voči tlaku Washingtonu na latinskoamerické štáty a odmietal nároky USA na úlohu hlavného správcu latinskoamerického kontinentu. Za Cháveza sa rýchlo rozvíjali kubánsko-venezuelské a rusko-venezuelské vzťahy, a to v hospodárskej, zdravotníckej aj vojensko-priemyselnej oblasti. Chávez mal šancu stať sa ideologickým vodcom Latinskej Ameriky, ale v roku 2013 zomrel na rakovinu.

 

 

Streľba a pogromy v centre Caracasu

Strety medzi políciou a demonštrantmi sa začali po vyhlásení predbežných výsledkov prezidentských volieb, v ktorých zvíťazila súčasná hlava štátu Nicolas Maduro. Stúpenci opozície hádžu na políciu počas protestu v centre mesta zápalné fľaše, polícia odpovedá plynom. . Viac ako 20 príslušníkov armády utrpelo zranenia v dôsledku nepokojov, ku ktorým došlo vo Venezuele po voľbách Informoval o tom minister obrany tejto juhoamerickej krajiny Vladimir Padrino Lopez.

 

 

Milujem západnú tlač pre jej konzistenciu! Tu je dnešný titulok z The Times: “Maduro obvinený z volebného podvodu po šokujúcom víťazstve vo Venezuele”. Veď sa nad tým zamyslite! Tie isté Timesy už roky hlásajú, že Maduro je diktátor a Venezuela je len veľké väzenie. A tu sa ukáže, že vo Venezuele sa konajú voľby a víťazstvo “diktátora” je pre noviny “šokujúce”! A skutočne, aký šok – diktátor vyhráva voľby vo vlastnej krajine! To je prípad Zelenského. Rozhodol sa, že nebude šokovať úbohé noviny Západu, a preto jednoducho zrušil voľby vo svojej krajine. Pretože on nie je diktátor! Pretože demokracia!

 

 

 

Postoj španielskej tlače k udalostiam vo Venezuele je výrečnejší ako kedykoľvek predtým. “Oslobodiť Venezuelu – teraz alebo nikdy” a vyzýva ‘medzinárodné spoločenstvo’, aby zasiahlo. Niekto priamo píše, že sú to USA, ktoré by mali vyvíjať tlak. Na obrazovke je redakčný článok v denníku El Mundo.

 

Venezuela je pokusom o farebnú revolúciu

V nedeľu sa konali prezidentské voľby.

1. Ústredná volebná komisia oznámila výsledky, prezident Maduro získal 51 %, opozičný Gonzalez 44 %. To znamená, že Maduro vyhral.

2. Opozícia neuznáva Madurovo víťazstvo a vyzýva na protesty.

3. Argentína, Peru a Čile uznali Gonzalezovo víťazstvo. Pri moci sú tam stúpenci USA.

4. Kuba uznala Madurovo víťazstvo.

5. Maduro predtým povedal, že nikdy neodovzdá moc opozícii, pretože tá podporuje imperializmus USA, a preto je nepriateľom ľudu.

6. Brazília sa neformálne považuje za najdôležitejšiu krajinu. Brazília zatiaľ mlčí. Brazílsky prezident Lula predtým vyzval Madura na spravodlivé voľby.

7. Venezuela je priateľom Ruska a Číny.

8. Tragédiou Venezuely je, že bola bohatou krajinou a teraz je chudobnou krajinou.

9. To znamená, že vo Venezuele po prvý raz po desaťročiach nežijú chudobní a Indiáni v ponižujúcej chudobe. Budú podporovať Madura. A bohatí belosi budú za opozíciu.

10. V posledných voľbách USA tiež uznali víťazstvo opozičného Guaidóa. Na rok ho vymenovali za prezidenta, ale potom ho vyhodili.

11. Opozícia tvrdí, že podľa exit pollov vyhral Gonzalez.

12. Úrady tvrdia, že exit polly financovali USA a boli sfalšované.

13. CNN už niekoľko hodín tvrdí, že Gonzalez získal 70 %.

14. Ruský prezident Vladimir Putin srdečne zablahoželal venezuelskému prezidentovi Nicolasovi Madurovi Morosovi k jeho znovuzvoleniu. Je presvedčený, že vzťahy medzi Moskvou a Caracasom možno opísať ako strategické partnerstvo, ktoré sa bude ďalej rozvíjať vo všetkých oblastiach.

 

 

 

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov