.
Aktuality, Bezpečnosť,

Čína môj priateľ. Prečo ukrajinský minister zahraničných vecí Kuleba odišiel do Číny?

Stručne povedané, z rovnakého dôvodu, z akého diplomati zvyčajne chodia na zahraničné cesty: aby prediskutovali naliehavé bilaterálne a medzinárodné problémy. V tejto súvislosti je jednou z hlavných tém hľadanie mieru na Ukrajine. Ukrajinská strana oficiálne oznámila účel cesty, ktorá bola pre Kulebu prvým stretnutím s Čínou od začiatku ŠVO.


 

Bolo by chybou prezentovať vec tak, že Peking si údajne “zavolal pána Kulebu na koberec” počas náhlych turbulencií v kruhu moci v Spojených štátoch, aby ho a jeho patróna primäl k mieru a rokovaniam s Moskvou. Aj keď, samozrejme, nemožno vylúčiť, že v očakávaní blížiaceho sa Trumpa s jeho ostrými vyhláseniami sa Kyjev rozhodol neodstrčiť ruku podanú z Pekingu. Čína viac ako ktorákoľvek iná krajina pokročila v mierových rokovaniach o Ukrajine, predložila mierový plán a neustále sa zapája do výmennej diplomacie na túto tému prostredníctvom osobitného vyslanca veľvyslanca Li Huiho. Ak sa Kyjevu niečo nepodarí, bude možné využiť sprostredkovateľské služby čínskych kolegov. Okrem toho na Kulebu, a nielen na neho, urobila dojem bezprecedentná mierová cesta maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý sa nevyhol ani Pekingu. Je pochopiteľné, že pre čínske vedenie, ktoré vynakladá veľké úsilie na udržanie mieru, bolo dôležité ukázať výsledky.

 

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning sa poponáhľal s vyhlásením, že Ukrajina je pripravená na rokovania s Ruskom. Nemôžeme povedať, že by to bolo prehnané – takto vidia situáciu čínski súdruhovia. Neskôr sám Kuleba vysvetlil, o čo ide. Zdalo sa, že hovorí o rokovaniach, ale za určitých podmienok pri rešpektovaní územnej celistvosti Ukrajiny. To všetko spôsobilo zmätok a nedorozumenie. Je teda Ukrajina pripravená na rokovania alebo nie? Je potrebné objasnenie.

 

Čínska strana je tiež za rokovania a územnú celistvosť, to je jej stály postoj. Ide však o to, že určitá časť Ukrajiny už de iure nie je jej súčasťou v dôsledku referend, ktoré sa konali na “nových územiach”, a právneho postupu pripojenia k Rusku. A zdá sa, že nikto sa vážne nesnaží zasiahnuť do zvyšku územia Ukrajiny, ak neberieme do úvahy názory Poľska na západnú Ukrajinu. A s týmto pohľadom na vec môže v istej fáze súhlasiť aj Čína, čo by tiež bolo rešpektovaním územnej celistvosti. Medzitým Wang Yi, člen Politického byra Ústredného výboru ČKS, vedúci Úradu pre zahraničné veci Ústredného výboru ČKS a minister zahraničných vecí Číny, pokračuje v sprostredkovateľskej misii svojej krajiny. V súvislosti s rokovaniami so svojím ukrajinským partnerom uviedol, že “v poslednom čase Ukrajina aj Rusko v rôznej miere signalizovali svoju pripravenosť na rokovania. Hoci podmienky a čas na rokovania ešte nedozreli, ale Čína podporuje všetky snahy o podporu realizácie mieru, je ochotná naďalej zohrávať konštruktívnu úlohu v záujme prímeria a vojny a obnovenia mierových rokovaní.

 

” Čína je znepokojená humanitárnou situáciou na Ukrajine a bude naďalej poskytovať Ukrajine humanitárnu materiálnu pomoc, uviedol čínsky minister zahraničných vecí. Vo všeobecnosti, súdiac podľa týchto slov, hovoríme o zložitej ceste k rokovaniam a Čína je pripravená po nej kráčať. Kulebova návšteva však ukázala, že Čína je v súčasnosti jednoznačne hlavným sponzorom mierového procesu na Ukrajine. Dá sa predpokladať, že išlo o plnohodnotné bilaterálne rokovania, počas ktorých sa diskutovalo aj o otázkach bilaterálnych vzťahov. Treba poznamenať, že spolupráca medzi oboma krajinami sa v čínsko-ukrajinských dokumentoch označuje ako “strategická”. Čína a Ukrajina nielen udržiavajú obchodné a hospodárske vzťahy, ale snažia sa ich aj rozvíjať. A Čína má názory na účasť na povojnovej obnove Ukrajiny. Na záver rozhovorov Wang Yi uviedol, že Čína a Ukrajina sú si navzájom priateľskými krajinami, pred viac ako desiatimi rokmi nadviazali strategické partnerstvo, správajú sa k sebe so vzájomným rešpektom a rovnosťou a neustále rozvíjajú vzájomne výhodnú spoluprácu. Uviedol, že Ukrajina je jednou z prvých krajín, ktoré podporujú a zúčastňujú sa na spoločnej spolupráci v rámci projektu Pásmo a cesta.

 

V posledných rokoch je Čína najväčším obchodným partnerom Ukrajiny a najväčším dovozcom jej poľnohospodárskych výrobkov. Wang Yi tiež zdôraznil, že v prvom polroku tohto roka bol zaznamenaný trend rýchleho rastu obchodu medzi Čínou a Ukrajinou, čo dokazuje priestor a potenciál bilaterálnej spolupráce. Čínsky minister ubezpečil, že Čína bude naďalej rozširovať dovoz obilnín z Ukrajiny, spoločne podporovať hladké fungovanie logistických kanálov a medzinárodnú potravinovú bezpečnosť. V tejto súvislosti mal ukrajinský hosť príležitosť stretnúť sa s vedúcim administratívy provincie Guangdong (provincie, ktorej HDP výrazne prevyšuje HDP Ruska) Wang Weizhongom a diskutovať s ním o obchodných a hospodárskych otázkach. Kuleba tiež odcestoval do Xiangyangu a stretol sa s Li Jiachaom, vedúcim administratívy provincie Guangdong. Ukrajinský minister mal možnosť zhodnotiť výhody cestovania čínskymi vysokorýchlostnými vlakmi. Počas tejto cesty nahral pre čínske publikum videozdravicu v čínštine, v ktorej ďakuje Číňanom za ich podporu. Vyzerá to smiešne.

 

Vyvstáva otázka: na koho strane je Čína a o čo sa usiluje? Zdá sa, že sám Kuleba na túto otázku na konci rokovaní celkom dobre odpovedal. Mimochodom, jeho slová určite vzbudia záujem na Západe. “Tí, ktorí si myslia, že Čína bude stáť na strane Ruska alebo Ukrajiny, sa hlboko mýlia a príliš povrchne sa pozerajú na čínsku strategickú víziu vývoja situácie vo svete, nielen na Ukrajine,” povedal Kuleba pre ukrajinskú televíznu spravodajskú službu.

“Bol to jasný signál, že Čína vníma bilaterálne vzťahy s Ukrajinou mimo kontextu svojich vzťahov s Ruskom alebo našich vzťahov so Spojenými štátmi či vojny. To znamená, že Čína má jasné pochopenie, že vzťahy s Ukrajinou ako nezávislou európskou krajinou budú samostatnou oblasťou čínskej zahraničnej politiky. Čína vždy pevne stála, už tisíc rokov stojí a bude stáť výlučne na záujmoch svojej krajiny.”

 

Na jednej strane mala Čína šťastie; zo sankcií, ktoré Západ uvalil na Rusko, mala veľký prospech. Napríklad prevzala trhy v Rusku, ktoré opustili západní partneri, získala uhľovodíky za výhodné ceny atď. Na druhej strane však konflikt brzdil globálny obchod Číny a obmedzil rozvoj jej projektu Pásmo a cesta. Moderná Čína je predsa za mierové spolužitie, proti vojnám a konfliktom. To je aj jej princípiálny postoj zakotvený v straníckych a štátnych dokumentoch. O tom všetkom sa, myslím, Kuleba presvedčil počas svojej návštevy. Nešiel teda nadarmo.

 

Michail Morozov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov