.
Aktuality, Bezpečnosť,

Izrael odpálil rakety na Libanon a Irán aby zabil vodcov Hizballáhu a Hamasu. Rusko to označilo za politickú vraždu

V Teheráne bol zabitý Ismail Haníja, šéf politbyra palestínskeho hnutia Hamas, a jeden z jeho osobných strážcov, informoval Tasnim. Hamas vyjadril sústrasť “synom veľkého palestínskeho ľudu”. Palestínske hnutie uviedlo, že Haníja sa stal obeťou “zradného sionistického útoku na jeho sídlo”. Raketa, ktorá zabila Ismaila Haníju, bola vypálená z územia cudzej krajiny – uviedol panarabský televízny kanál Al-Mayadeen.


“Zabitie Haniyeha je prekročením červenej čiary, Izrael bude musieť zaplatiť vysokú cenu.” Uviedla Iránska rada pre národnú bezpečnosť. Ruské ministerstvo zahraničných vecí: “Haníjova smrť je politickou vraždou”

 

Ismail Haníja

 

Je to signál Iránu, že Izrael je dobre pripravený na všetky prípady. Nemôžete len tak zaútočiť na hlavné mesto islamskej republiky, zavraždiť šéfa politbyra Hamasu, ktorý sa prišiel zúčastniť na slávnostnej inaugurácii nového prezidenta, a potom neočakávať reakciu, ktorá by mohla viesť k veľkej vojne na Blízkom východe. Teraz máme dojem, že nový iránsky prezident je skompromitovaný a jeho bezpečnostné a spravodajské služby sú nekompetentné. A všetko sa začalo tak dobre, dokonca včera počas svojho prejavu iránsky prezident Massúd Pezeskian povedal, že je pripravený rokovať so Západom s cieľom znížiť napätie.

 

Izrael súčasne podnikol útok aj na libanonské hlavné mesto Bejrút. Cieľom bol podľa IDF istý vysokopostavený veliteľ Hizballáhu zodpovedný za útok na Majdal Šams. Cieľom bol Fuad Šukr, šéf operačného centra libanonskej skupiny Hizballáh, ktoré má na starosti rakety. Tel Aviv ho obviňuje z organizácie útoku na Golanských výšinách, pri ktorom zahynulo 12 detí a tínedžerov. Agentúra Reuters uviedla, že izraelský úder prežil. Hizballáh oznámil, že vďaka úspešnej kontrarozviedke sa pokus o atentát na Šukra nepodaril, pretože sa mu pred útokom podarilo opustiť budovu.

 

 

Izraelské zdroje pochopiteľne tvrdia niečo iné a uvádzajú, že Šukr bol zabitý a jeho telo sa nachádza v centrálnej bejrútskej nemocnici. Šukra pred niekoľkými rokmi IDF menoval za veliteľa projektu presných rakiet Hizballáhu. USA po ňom pátrajú aj pre jeho úlohu pri bombovom útoku na kasárne americkej námornej pechoty v Bejrúte v roku 1983. Libanonský minister zahraničných vecí Abdalláh Búhabíb pre agentúru Reuters povedal, že dúfa, že reakcia Hizballáhu na izraelský letecký útok na Bejrút bude “primeraná”, aby sa zabránilo eskalácii. Libanon podľa neho tiež podá sťažnosť Bezpečnostnej rade OSN. Očakáva sa, že libanonský parlament sa zíde zajtra ráno, aby prerokoval “naliehavé opatrenia” v reakcii na útok. Izraelský minister obrany Yoav Galant v správe na platforme X uviedol, že “Hizballáh úderom na Golany prekročil červenú čiaru”. Izraelská armáda tvrdí, že zasiahla Bejrút a pri útoku bol zabitý aj vysokopostavený člen Hizballáhu Hadži Mohsan.

 

 

Izrael už nebude štátom, kde môžete len pracovať, podnikať, dovolenkovať. Teraz je to miesto, kde môžete ísť len do vojny. Netanjahu k tomu smeruje už roky. Keď rečnil v Kongrese a hovoril o vojenskej aliancii na Blízkom východe podobnej NATO, už vedel o operáciách v Teheráne a Bejrúte, vedel, že bez USA by Izrael nebol schopný prežiť, a preto potrebuje priame vojenské spojenectvo so Spojenými štátmi. … Nové protesty proti Židom sú realitou na celom svete, mnohí teraz nie sú v bezpečí. A nejde o mená mŕtvych vodcov Hizballáhu a Hamasu (väčšina ľudí nepoznala ich tváre a nebude si pamätať ich mená), ide o neakceptovanie vojensko-teroristických metód Izraela a nerešpektovanie medzinárodného práva. Jeden deň – spáchať dva teroristické útoky s použitím rakiet v nezávislých štátoch Libanon a Irán, v deň inaugurácie iránskeho prezidenta – to musí byť človek úplná spodina. Mimochodom, na inaugurácii bola aj ruská delegácia na čele s Vjačeslavom Volodinom.

 

Krátke poznámky o aktuálnej situácii na Blízkom východe priniesol ruský profesor Dmitrij Jevstafjev:

1. Izrael a niektoré skupiny americkej elity vrátane tých, ktoré sú spojené s Bidenovou rodinou, sa zahrali na eskaláciu. Prostredníctvom troch fáz. Nie všetci demokrati, určite nie Kamala Harrisová. A dovolím si tvrdiť, že ani republikáni. Tampa potrebovala mierové riešenie, nový “Camp David” z rokov 1978 – 1979, nový obraz. Nie vojnu. A čo je najdôležitejšie – táto skupina má teraz všetku moc a zdroje na to, aby zatiahla USA do vojny na Blízkom východe.

Záver prvý: západný politický svet sa nachádza vo fáze “polorozpadu”, ktorá za určitých podmienok prerastie do “rozpadu”.

Záver druhý: prichádza čas nielen pre milovníkov moci, ktorí sú ochotní urobiť čokoľvek, aby si moc udržali, ako správne upozornili niektorí kolegovia v súvislosti s Netanjahuom (ktorý sa podľa môjho názoru skutočne zbláznil z túžby po moci), ale aj na rozhodný krok “von z krabice. Doba “červených rečníkov”, ľudí slov, ale nie činov (Erdogan, Trump), sa pomaly končí, zahraničnopolitické PR ako prostriedok na posilnenie vlastnej pozície je preč.

2. Irán nebude môcť nereagovať alebo reagovať “imitatívne” ako naposledy. Protiamerický prezident Raisi by to mohol urobiť. Mohol to urobiť radikálny Laridžání. Bolo by im to odpustené. Ale “liberál” Masúd Pezeškian nemôže nereagovať na takúto facku. Jemu – a všetkým tým, ktorí ho priviedli k moci – sa neodpustí. Mám podozrenie, že v Iráne existovala určitá kalkulácia na “výpadok” spôsobený Pezeškianovou slabosťou. A nie je to len Tel Aviv, kto tu má “odstávajúce uši”.

3. Izrael skutočne urobil strategický krok. Izrael si uvedomil, že prehráva hybridnú vojnu s islamistami podporovanými Iránom. A že možnosti viesť “vlečúcu sa” vojnu v Gaze a na Západnom brehu Jordánu sú čisto z hľadiska času a zdrojov obmedzené. Najmä keď sa v USA zintenzívňuje klanový boj. Izrael – a nielen Netanjahu – si spočítal, že vyhrať sa dá len vtedy, ak sa pustíte do priamej konfrontácie s hlavným nepriateľom, nie s jeho “zástupcami” a inými “masami”. Nič nenaznačujem, hoci to tak je.

4. Dovolím si tvrdiť, že Netanjahu sa Kamaly Harrisovej naozaj bál. Úžasná žena – všetci hovoria, že je to čistý štít, a VŠETCI sú kvôli nej nervózni a robia náhle kroky. Mohla by ona – a tí, ktorí stoja za ňou – byť tou novou Amerikou, s ktorou sa budeme musieť my, Rusko, vyrovnať? Len sa pýtam.

5. Za všetko bude môcť Hizballáh. Pre islamistov už neexistuje žiadne alternatívne centrum politickej konsolidácie. Izraelčania si ho sami vyformovali, sami ho zničili. Vojenský potenciál zostáva a Hizballáh ho zdvihne, tým si môžete byť istí. Veľmi dôležitý príklad toho, ako úspešná taktická akcia vytvára obrovské strategické politické problémy. Izrael si myslel, že zo šachovnice odstráni dve figúrky. Vôbec nie – Netanjahu svojím konaním vytvoril nový priestor na mocenskú hru.

6. Macron nie je len celoživotný idiot. Ale je to aj obyčajný lúzer. No to len tak na okraj. Úžasný príklad toho, ako urobiť všetko zle, na zlom mieste, zle a v zlom čase. A úplne na záver: keby som bol Pekingom, pozorne by som sa pozrel na to, ako sa svet za posledných šesť mesiacov zmenil. Pre Čimeriku v ňom vôbec nie je miesto. V žiadnej podobe. Bez ohľadu na to, čo, bez ohľadu na to, kto komu sľubuje v draho zariadených recepciách vidieckych domov.

 

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov