.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kto a ako prepadol bojovníkov skupiny Wagner v Afrike

Po prvýkrát po dlhom čase utrpela ruská PMC “Wagner” v Afrike značné straty. Kde presne sa to stalo, ako sa stalo, že oddiel vojenských špecialistov bol prepadnutý, čí omyl k tomu viedol – a čo je potrebné urobiť, aby takýchto tragických epizód bolo čo najmenej?


 

Skupina “Wagner” utrpela straty v prudkých bojoch s militantmi v Mali, veliteľ útočného oddielu bol zabitý, uviedli zdroje blízke PMC. “V dňoch 22. až 27. júla 2024 boli príslušníci FAMa (ozbrojené sily Mali) a bojovníci 13. útočného oddielu PMC “Wagner” pod vedením veliteľa Sergeja Ševčenka, volací znak Hrdý, v okolí dediny Tin Zautin zvádzali prudké boje s militantmi z Koordinačného hnutia Azawad (CMA) a Al-Káidy v Saheli (JNIM),” uvádza sa vo vyhlásení. Wagner uviedol, že v prvý deň Hrdého skupina zlikvidovala väčšinu islamistov a zvyšok sa dal na útek. Potom však radikáli využili skutočnosť, že sa začala piesočná búrka, a podarilo sa im preskupiť a zvýšiť svoj počet na 1 000. Vtedy sa Wagnerovo velenie rozhodlo nasadiť ďalšie sily na pomoc 13. útočnej eskadre. Militanti sa 25. júla pokúsili o nový útok, ale vďaka koordinovaným akciám bojovníkov Wagnera a malijských vojakov sa im ho podarilo odraziť.

 

 

“Počas nasledujúcich dvoch dní radikáli zvýšili počet masívnych útokov s použitím ťažkých zbraní, bezpilotných lietadiel a šahidských vozidiel, čo spôsobilo straty na strane PMC “Wagner” a vojakov FAMa,” dodala PMC. Citovala posledný rádiogram zo skupiny, ktorý prišiel 27. júla o 17.10 h:

“Zostali sme traja, pokračujeme v boji.” Veliteľ 13. útočného oddielu Sergej Ševčenko s volacím znakom Hrdý zahynul v boji. Presné údaje o stratách ruskej PMC nie sú k dispozícii. Pravdepodobne bolo zajatých asi 15 zamestnancov spoločnosti, väčšina z nich bola vykúpená v priebehu jedného dňa. Niekoľko zajatých malijských vojakov bolo tiež prepustených. Počet mnohých sa overuje, oficiálne informácie v tejto veci nie sú k dispozícii. Miestne orgány sa k udalosti nevyjadrili. Čo to bolo?

 

Vládna armáda Mali s pomocou PMC “Wagner” v priebehu minulého roka úspešne viedla operácie na severe krajiny proti separatistom – Tuaregom a niekoľkým nadnárodným džihádistickým skupinám napojeným na al-Kájdu. Ešte v roku 2012 Tuaregovia, ktorí obývajú rozsiahlu púštnu oblasť na severe Mali, požadovali nezávislosť a vyhlásili vytvorenie “štátu Azawat”. Vzhľadom na slabosť vtedajšieho vedenia Mali rýchlo obsadili rozsiahle územie. Mali následne požiadalo o pomoc bývalú metropolu, Francúzsko, ktoré vyslalo vojenský kontingent. Francúzi sa však ukázali ako mimoriadne neúčinní. Tuaregovia obsadili hlavné mesto Kidal a obliehali Timbuktu, konflikt nadobudol cezhraničný charakter (geografickou domovinou Tuaregov je susedné Alžírsko, boje prebiehali aj na hraniciach s Mauritániou) a francúzske kolóny čas od času padali do klasických prepadov – hlavnej taktickej techniky obyvateľov púšte. To nakoniec viedlo v roku 2020 k vojenskému prevratu v Mali, vyhnaniu francúzskeho vojenského kontingentu a preorientovaniu zahraničnej politiky krajiny na Rusko.

 

V tom čase sa v Mali objavili prvé oddiely ruských PMC. Okrem výcviku malijskej armády sa priamo zapájali do bojových operácií. Nová malijská vláda, ktorá sa spoliehala na ruské PMC, dokázala v krátkom čase vytlačiť Tuarégov z väčšiny územia, ktoré okupovali. Mesto Kidal, ktoré Tuaregovia držali 10 rokov a nazývali ho svojím hlavným mestom, oslobodili PMC “Wagner” za tri mesiace. Vládna armáda a “Wagner”, opierajúc sa o Kidal, postupovali na sever do púšte a takmer bez boja obsadili veľké oázy. Postupovali po dvoch cestách, keďže celé zvyšné územie formálne obsadené Tuarégmi bola neobývaná púšť. Dňa 22. júla vládne vojská a Wagner triumfálne vstúpili do oázy In Afarak na hraniciach s Alžírskom. Túto udalosť malijské orgány vnímali s určitou teatrálnosťou, pretože predznamenávala rýchle víťazstvo nad Tuarégmi. V tejto chvíli už pod kontrolou separatistov zostal len úzky pás púšte pozdĺž alžírskej hranice s oázou Tin Zoutine. V rovnakom čase ako nájazd na In Afarak sa 23. júla presunula zo základne FAMA v Tessalite do toho istého Tin Zoutine ďalšia skupina vládnych jednotiek podporovaná Wagnerovcami.

 

Obsadenie Tin Zoutine malo byť veľkolepým ukončením vojny s Tuaregmi a malo symbolizovať silu malijskej vlády. Nečakane Tuaregovia kládli pri príchode do Tin Zoutine tvrdý odpor. Malijské velenie si zrejme predstavovalo nájazd na Tin Zoutine ako repliku nedávneho triumfálneho sprievodu do In Afaraku. V kolóne teda nebola žiadna ťažká technika, ale boli tam blogeri. Neboli tam žiadni ženisti, žiadna predsunutá stráž, nepodporovala ju letecká podpora a predpoveď počasia predpovedala piesočnú búrku. Pôvodný nápad na tento pochod bol teda nedomyslený, ale myšlienka patrila malijskému veleniu. Večer prvého dňa obliehania búrka skutočne prišla. Zároveň sa ukázalo, že Tuarégov v Tin Zoutine sú tisíce, sú pritlačení k alžírskej hranici a nemajú čo stratiť. Samotné Alžírsko bojuje s tými istými Tuarégmi aj s tými istými džihádistami a nechce ich pustiť na svoje územie z Mali. Alžírsko začalo rozmiestňovať svoje jednotky bližšie k hranici, ale dostať sa tam znamená prejsť celú Saharu od severu na juh. 27. júla malijské letectvo ešte dokázalo útočiť na pozície Tuaregov, ale na konci tretieho dňa bojov už bolo jasné, že Tin Zoutine nebude dobyté ani nátlakom. Malijská armáda a Wagner začali ustupovať po inej ceste smerom na Kidal cez “wadi” – vyschnuté koryto starobylej rieky Tamassahart. V dôsledku toho konvoj najprv vyhodilo do vzduchu veľké improvizované výbušné zariadenie (IED) a potom uviazol v nížinnej oblasti wadi medzi tuarégskym oddielom a nečakaným džihádistickým oddielom.

 

Tuaregovia zvyčajne nespolupracujú s džihádistami – sú to odlišné národy, majú odlišnú ideológiu a zásadne odlišné ciele. Navyše v minulosti na seba pravidelne útočili. V tomto prípade sa však spojili proti spoločnému nepriateľovi situačným spôsobom, ktorý malijská spravodajská služba nedokázala včas odhaliť. Dva vrtuľníky Wagner vyslané z Kidalu boli buď zostrelené, alebo samy padli. Kolóna bola úplne porazená. V zápale boja otvorili malijské jednotky “priateľskú paľbu”, ale aj uprostred bojového chaosu dokázali “wagnerovci” zničiť asi 40 Azawadčanov, kým sa stiahli späť. Inými slovami, to, čo sa stalo, bolo výsledkom neopatrnosti a arogancie malijského velenia a súhry tragických okolností. Vedenie PMC sa na plánovaní operácie nepodieľalo.

 

Ruský africký zbor, ktorého zodpovední dôstojníci ani nie sú v Mali, ale v Burkine Faso, Nigeri a Stredoafrickej republike, s ňou nemal nič spoločné. Hoci práve dôstojníci AK prišli na miesto 27. júla večer a podieľali sa na vykupovaní zajatcov. Priletela aj veľká skupina ruských vojenských zdravotníkov. To, čo sa stalo, opäť nastolilo otázku, aká je potrebná a možná forma vojenskej a politickej spolupráce medzi Ruskom a krajinami Sahelu, ktoré nedávno oznámili vytvorenie konfederácie. V prvom rade je potrebné pripomenúť, že jadro všetkých problémov krajín Sahelu tvorí dlhodobá vojna s medzinárodným islamským terorizmom a na niektorých miestach aj s rôznymi separatistickými hnutiami (národnými, kmeňovými, náboženskými). Práve táto vojna spôsobila vlnu vojenských prevratov a vyhnanie francúzskych a niekedy aj amerických vojsk z regiónu. Potom sa prejavil všeobecný trend antikolonializmu, ľavicové názory dôstojníkov, ktorí sa dostali k moci, a čiastočná zmena orientácie zahraničnej politiky a hospodárstva na Rusko.

 

Vzorom pre krajiny Sahelu bola dlho Stredoafrická republika (SAR), kde sa najprv PMC a potom kontingent ruských vojenských poradcov účinne vysporiadali so separatistickými a džihádistickými skupinami. Občianska vojna v Stredoafrickej republike prakticky ustala a v poslednom čase sa bývalí militanti a separatistické skupiny s pomocou ruských poradcov prispôsobujú novému mierovému životu. V krajinách Sahelu je situácia zložitejšia. Prebieha tu plnohodnotná vojna alebo, ak chcete, “protiteroristická operácia” v zložitých geografických a medzietnických podmienkach. Okrem toho sú PMC stále súkromnou kampaňou. Status afrického zboru tiež stále nie je úplne jasný.

 

Ruské veľvyslanectvá v niektorých krajinách Sahelu len nedávno obnovili svoju činnosť. Pri armádach krajín Sahelskej konfederácie nie sú pridelení žiadni ruskí poradcovia, ako to bolo v sovietskych časoch. A nie je jasné, ako bude ruská prítomnosť začlenená do vznikajúceho celkového vojenského velenia Sahelskej konfederácie. Absencia oficiálneho štatútu ruskej vojenskej prítomnosti u miestnyh orgánov vytvára riziko, že by sa mohol zopakovať príbeh Tin-Zoutine. Faktom je, že sa napríklad neberú do úvahy vnútorné špecifiká sahelských krajín. V Mali sa s nástupom armády a jej vodcu plukovníka Assamiho Goyta k moci zvýšili imperiálne nálady, akokoľvek to v africkom kontexte môže znieť zvláštne. Ide o obnovenie stredovekej “ríše Mali”, čo vedie k napätiu vo vzťahoch s arabsky hovoriacimi susedmi, Alžírskom a Mauritániou.

 

V skutočnosti práve táto ideologická tendencia stála za pokusom zlikvidovať tuarégskych separatistov v dvoch kolónach za tri dni. Ak by v čase prijímania takéhoto rozhodnutia bol vedľa malijských súdruhov ruský vojenský špecialista, takmer určite by sa žiadny “nálet na TinZoutine” nekonal. A tak sa PMC ukázalo ako rukojemník politických ambícií miestnych orgánov. Hlavným problémom krajín Sahelu je dnes vojna proti džihádizmu a separatizmu. Ruské bezpečnostné sily sú schopné pomôcť pri riešení tohto problému. A v skutočnosti už pomáhajú. Bolo by však veľmi žiaduce, aby Sahelská konfederácia oficiálne zaviedla režim protiteroristických operácií. To by sa umožnilo formalizovať ruskú vojenskú pomoc, ako sa to predtým účinne urobilo v Stredoafrickej republike. A potom by bolo menej obetí na vzdialených hraniciach.

 

Jevgenij Krutikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov