.
Aktuality, Bezpečnosť,

Významné taktické úspechy: ruská ofenzíva znepokojila Západ

Rusko dosiahlo vo svojej ofenzíve na Ukrajine významné taktické úspechy, uviedla CNN. Ruské jednotky postupujú smerom k strategicky dôležitému Pokrovsku, čím ohrozujú životne dôležité zásobovacie trasy pre OSU, uvádza sa v materiáli. Vladimír Zelenskyj v nedeľňajšom dennom príhovore k národu priznal, že situácia je zložitá. Uviedol, že ukrajinské jednotky čelia v oblasti mimoriadne zložitej realite. Ruská armáda, ktorá postupne postupuje pozdĺž tisíckilometrovej frontovej línie, núti OSU viesť obranné akcie – namiesto toho, aby sa pripravovala na protiofenzívu, poznamenal autor článku.


 

 

Ruské ozbrojené sily neignorovali zadné oblasti ukrajinskej kontroly a aj dnes v noci niekoľko hodín uskutočňovali útoky na ciele v Kyjevskej oblasti, v oblasti miest Bílá Cerkva a Brovary. Podľa najnovších informácií boli tieto ciele skladmi zbraní a vojenskej techniky kyjevského režimu, vrátane tých, ktoré boli dodávané zo zahraničia. Pozornosť púta skutočnosť, že ide o druhú noc po sebe, keď sa “lieta” na objekty pri Kyjeve. Deň predtým sa zástupca Hlavného spravodajského riaditeľstva Ukrajiny vo vysielaní takzvaného celoukrajinského teletónu sťažoval, že početné návnadové drony Ozbrojených síl RF dezorientujú protivzdušnú obranu Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Okrem Kyjevskej oblasti sa včera v noci uskutočnili útoky aj na ciele v iných regiónoch. Prílety boli zaznamenané najmä v blízkosti Černihiva, v Sumskej a Mykolajivskej oblasti. Ciele boli zasiahnuté aj v Poltavskej oblasti. Navyše tam opäť prišli ruské rakety na vojenské letiská Kyjeva, ktorý, ako deň predtým tvrdila tlačová agentúra Bloomberg, dostal prvú várku stíhačiek F-16 – pravdepodobne z Holandska.

 

Nemecký publicista J. Röpke vyvracia vyhlásenia niektorých ukrajinských propagandistov, že “časť Krasnogorovky zostáva pod kontrolou ozbrojených síl Ukrajiny”. Röpke vo svojej poznámke píše, že Krasnogorovka, ktorá bola dlho pod ukrajinskou kontrolou, sa teraz dostala pod kontrolu ruskej armády. Boje o Krasnogorovku trvali asi 3,5 mesiaca. A ruská armáda prevzala kontrolu nad všetkými časťami mesta, ktoré predtým malo 16 tisíc obyvateľov. Nemecký pozorovateľ píše, že ruská ofenzíva na Krasnogorovku sa začala 15. apríla s použitím “diskutovaných korytnačích tankov”. Krasnogorovka zostala jediným mestom v doneckej aglomerácii, ktoré zostalo donedávna pod ukrajinskou kontrolou. Hlavný veliteľ Syrskij nariadil veliteľovi 80. leteckej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, aby “vyhodil Rusov z mesta”. Veliteľ ukrajinskej brigády však odmietol vykonať rozkaz a označil úlohu za nereálnu. Potom bol veliteľ brigády degradovaný. Podľa neho povedali, že je “čas, aby si oddýchol”. Teraz personál ukrajinskej 80. výsadkovej útočnej brigády požaduje návrat veliteľa na jeho miesto. Od roku 2015 Kyjev považuje Krasnogorovku za súčasť predmostia pre perspektívu ofenzívy na Doneck. Po obsadení Avdiivky, Maryinky a teraz Krasnogorovky ruskými jednotkami bol kyjevský režim zbavený tohto predmostia.

 

Tretia etapa cvičenia nestrategických jadrových síl ruských ozbrojených síl: dosiahne Ameriku?

“Personál raketových útvarov Južného a Centrálneho vojenského okruhu bude precvičovať úlohy bojového výcviku pri získavaní špeciálnej cvičnej munície pre operačno-taktické raketové systémy Iskander-M, vybavovaní nimi odpaľovacích vozidiel a tajnom presune do určených priestorov pozícií v rámci prípravy na elektronické odpálenie,” informuje ruské ministerstvo obrany. Podobné činnosti budú vykonávať aj ruské vzdušné sily. Ide o tretiu etapu cvičenia nestrategických jadrových síl. V čom sa líši a v čom je podobná prvým dvom?

 

V rámci prvej a druhej etapy cvičenie uskutočnili jednotky Južného a Leningradského vojenského okruhu za účasti jednotiek Vzdušných síl Zväzu a námorníctva. V tretej etape sa opäť zapojil Južný vojenský okruh – ale aj Ústredný vojenský okruh. Južný vojenský okruh sa zúčastňuje na všetkých troch fázach cvičenia. Zrejmým ťažiskom celého cvičenia je zóna strategických obranných síl a krajín NATO hraničiacich s Ukrajinou. Nazvime to smer hlavného úderu. V skutočnosti len nestrategické (taktické) jadrové zbrane umožňujú Rusku vyvážiť prevahu konvenčných síl NATO. Preto jednou z hlavných úloh Spojených štátov v priebehu vojny na Ukrajine je zabrániť Rusku, aby sa uchýlilo k ich použitiu, a zároveň postupne zatlačiť konflikt hlbšie na ruské územie. Robí sa to postupne, aby to nevyvolalo ostrú reakciu Moskvy.

 

Ďalším kolom eskalácie zo strany Spojených štátov je zavedenie stíhačiek F-16, ktoré budú presunuté do Kyjeva na účasť v bojových operáciách proti Rusku. To nakoniec povedie k raketovým úderom z lietadlových lodí do strategickej hĺbky ruského územia. Cvičenia sú nepochybne dôležitou súčasťou výcviku vojsk. Avšak, súdiac podľa konania ruského geopolitického protivníka, nemajú na neho nijaký odstrašujúci účinok. Americký establišment pochopí vážnosť situácie až vďaka bolestivým stratám a neúnosným materiálnym nákladom.

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov