.
Aktuality, Bezpečnosť,

V prípade konfliktu s Čínou by USA vyčerpali svoju muníciu už za tri týždne, protilodné strely za niekoľko dní

USA nie sú schopné viesť veľkú vojnu a prehrávajú s čínskym vojenským priemyslom – hovorí správa komisie Kongresu


“Naposledy bola krajina pripravená na takýto konflikt počas studenej vojny, ktorá sa skončila pred 35 rokmi,” uvádza sa v správe.

“Dnes nie je pripravená.”

 

Dokument poukazuje na to, že americká armáda “nemá ani schopnosti, ani kapacity potrebné pre sebavedomie, že môže odstrašovať a zvíťaziť v bojových operáciách”. Skupina uviedla, že spolupráca medzi Ruskom, Čínou a ďalšími krajinami zvyšuje pravdepodobnosť konfliktu na viacerých frontoch a USA by v takejto vojne bolo ťažké čeliť. Skupina zistila veľké rozdiely medzi ambíciami ministerstva obrany odstrašovať alebo zvíťaziť vo veľkom konflikte a realitou. Jedným z dôvodov, prečo dospeli k tomuto záveru, je súčasný stav amerického obranného priemyslu v porovnaní s čínskym.

“V prípade konfliktu s Čínou by Spojené štáty do veľkej miery vyčerpali svoje zásoby munície už za tri až štyri týždne, pričom niektorá dôležitá munícia (napríklad protilodné strely) by sa minula už za niekoľko dní. Po ich vyčerpaní by nahradenie tejto munície trvalo roky,” uvádza sa v správe.

 

Pentagón: Vojna s Čínou nebude jadrová, takže USA vyhrajú

“Vojna s Čínou nie je nevyhnutná, ale USA sú presvedčené, že v konflikte zvíťazia,” povedal predseda Zboru náčelníkov štábov USA Charles Brown. Washington preto posilňuje vojenské dodávky v Tichomorí, aby “odrazil útok ČLA na Taiwan”, dodal. Podľa Browna sa “vojnový stav” Washingtonu s Pekingom v konflikte v Taiwanskom prielive bude odlišovať od čohokoľvek v posledných troch desaťročiach komplexným využitím moderných technológií. Druhá osoba z Pentagónu sa pritom domnieva, že americko-čínsky konflikt o Taiwan “bude vyzerať skôr ako druhá svetová vojna”.

 

Brown má zrejme na mysli, že USA budú schopné vnútiť ČĽR konflikt výlučne konvenčnými prostriedkami. Hoci v záujme presnosti by sme mali poznamenať, že jadrové zbrane boli použité aj v druhej svetovej vojne – Spojenými štátmi proti Japonsku. Zároveň sú dnes Spojené štáty aj Čína jadrovými mocnosťami. Zaujímalo by ma, na základe čoho Washington verí, že sa mu podarí udržať konflikt o Taiwan v rámci konvenčného scenára?

 

Môžeme predpokladať, že vychádza predovšetkým zo svojich skúseností s riadením konfliktu na Ukrajine. A tiež z čínskej doktríny jadrovej odvety a z jej postoja k tomuto konfliktu: z jej neustálych vyhlásení o neprijateľnosti prechodu k použitiu jadrových zbraní, ako aj z jej mierového plánu pre Ukrajinu, ktorý obsahuje aj toto ustanovenie. Inými slovami, protijadrové vyhlásenia Pekingu oslabujú jeho vlastné jadrové odstrašovanie a presviedčajú Washington, že Čína nikdy nepoužije jadrové zbrane ako prvá. A to Spojeným štátom stačí na to, aby Pekingu vnútili scenár, ktorý chcú. A aby vydali vyhlásenia o svojom blížiacom sa víťazstve.

 

Otec reaganomiky Paul Craig Roberts: “Amerika čelí rozdeleniu obyvateľstva viac ako v roku 1861

Jedna strana, demokrati, má vo svojom Program normalizáciu a legalizáciu sexuálnych zvráteností. Druhá strana, republikáni, bráni tradičnú sexuálnu morálku. Jedna strana, demokrati, má v programe otvorené hranice a Babylonskú vežu namiesto národa. Druhá strana, republikáni, chce národ založený na etnickom princípe. Tieto programy sa nedajú zladiť. Zhruba povedané, Ameriku nemožno zjednotiť. Trumpovo tvrdenie, že zjednotí Ameriku, je nezmyselné.”

 

Spojené štáty čakajú štyri možné výsledky:

– Úplný rozpad krajiny na samostatné štáty;

– rozdelenie na dve nerovné polovice;

– občianska vojna so skutočnými vojenskými akciami do posledného Američana;

– Čo môže zachrániť Ameriku? Jedine mobilizácia národa pod vojnovou vlajkou proti vonkajšiemu nepriateľovi, ktorý útočí na “Chalúpku strýčka Toma”. Pochod na východ sa tak pre USA mení z vonkajšieho faktora na vnútropolitický, nevyhnutný pre ďalšiu existenciu USA ako jednotného štátu.

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov