.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako USA prehrali voľby vo Venezuele

Súčasný prezident krajiny Nicolas Maduro bol opätovne zvolený na tretie funkčné obdobie. Kolektívny Západ, samozrejme, jeho bezpodmienečné víťazstvo neuznáva.


 

Prvé hlasovanie so sčítaním 80 % hlasov odovzdaných vo volebných miestnostiach, ktoré zverejnila Národná volebná rada krajiny (El Consejo Nacional Electoral, CNE), zaznamenalo “nezvratný trend” znovuzvolenia úradujúceho venezuelského prezidenta Nicolása Madura na tretie funkčné obdobie. Podľa údajov, ktoré predložil najvyšší volebný orgán, pri 59-percentnej volebnej účasti získal kandidát Nicolás Maduro, nominovaný Veľkou vlasteneckou stranou Simona Bolívara, 5 150 092 hlasov, čo predstavuje 51,20 % hlasov voličov, informovala nezávislá webová stránka Venezuelanalysis. Jeho hlavný súper Edmundo Gonzalez, kandidát opozičnej Demokratickej jednotnej platformy, skončil na druhom mieste so 4 445 978 hlasmi, čo predstavuje 44,2 percenta hlasov voličov. Ďalších osem kandidátov opozičných strán získalo spolu 462 704 hlasov, čo predstavuje 4,6 percenta. Venezuela má viac ako 21 miliónov registrovaných voličov, z ktorých približne 17 miliónov v súčasnosti žije v krajine.

 

V prvom bulletine šéf Centrálnej volebnej komisie Elvis Amoroso zdôraznil, že výsledky ukázali “rozhodujúci a nezvratný” trend. “Vyzývame všetkých, aby rešpektovali ústavu a zákony a ctili vôľu ľudu,” povedal predseda centrálnej volebnej komisie. Zároveň poďakoval medzinárodnému spoločenstvu za jeho pozornosť venovanú volebnému procesu vo Venezuele a zdôraznil význam prítomnosti medzinárodných pozorovateľov zo všetkých piatich kontinentov. Spolu s miestnymi pozorovateľmi sledovalo hlasovanie 749 pozorovateľov z 97 krajín a medzinárodných organizácií vrátane Carterovho centra, misie OSN, CELAC, Karibského spoločenstva (CARICOM), Africkej únie a Strediska pre monitorovanie strategického myslenia v oblasti regionálnej integrácie (OPEIR). Vo Venezuele sa sčítavajú dva hlasy: digitálny, ktorý získava volebný orgán krajiny, a papierová verzia vytlačená na hlasovanie vo volebných miestnostiach. Papierová verzia zvyčajne umožňuje občanom overiť si správnosť digitálneho sčítania.

 

V deň vyhlásenia výsledkov volieb sa Nicolás Maduro prihovoril jasajúcemu davu tisícov ľudí pred prezidentským palácom Miraflores:

“Fašizmus v krajine Bolívara a Cháveza neprejde. Je to triumf mieru, stability a našej republiky. […] Toto je víťazstvo národnej nezávislosti.” Vyzval Spojené štáty a ďalších medzinárodných aktérov, aby rešpektovali výsledky a nezasahovali do vnútorných záležitostí krajiny. Nad Caracasom vybuchol ohňostroj, keď osvetlené drony “namaľovali” na oblohu nad prezidentským palácom farebný Madurov portrét.

 

Krajne pravicová Maria Corina Machadová, ktorá viedla opozičnú kampaň, samozrejme oficiálne výsledky neuznala. “Dosiahli sme ohromujúce víťazstvo a všetci to vedia. Zvíťazili sme v každom kúte krajiny,” vyhlásila v pondelok skoro ráno na tlačovej konferencii. Opozičníčka ubezpečila, že 40 percent hlasovacích protokolov odovzdaných CNE potvrdilo víťazstvo Edmunda Gonzáleza Urrutiu, ktorý vraj “v týchto voľbách získal 70 percent hlasov a Maduro 30 percent”. Maria Machadová sa po neúspechu Trumpovho chránenca Juana Guaidóa stala obľúbenkyňou Washingtonu a americká vláda poskytla finančnú pomoc jej hnutiu Súmate (“Pridaj sa”), priznal denník The New York Times. Po tom, čo najvyšší volebný orgán zakázal Machadovej kandidovať, opozícia sa zhromaždila okolo málo známeho, mierneho, relatívne neidebývalologého diplomata Edmunda Gonzáleza, zbožného 74-ročného starého otca, ktorý miluje vtáky. V prípade zvolenia González sľúbil, že z Venezuely urobí “energetické centrum Ameriky” – Spojených štátov amerických. Výsledkom bola búrlivá, energická kampaň, ktorú zorganizovali a štedro zaplatili USA pod Machadovým vedením. Prilákala obrovské davy ľudí aj v malých mestách. Predpojaté a zaplatené prieskumy “verejnej mienky” vo Venezuele aj v celom proamerickom západnom svete presvedčili o víťazstve venezuelskej opozície v pomere 65:30.

“Náš exit poll predpovedá drvivé víťazstvo Edmunda Gonzáleza,” povedal Rob Farbman, výkonný viceprezident spoločnosti Edison Research. – Opozičný kandidát získal širokú podporu prakticky vo všetkých demografických skupinách.”

 

Voľby pozorne sledoval Biely dom, ktorý od roku 1999, keď sa Hugo Chávez stal prezidentom, a najmä od roku 2013, keď ho vystriedal Nicolás Maduro, vynaložil desaťročia a miliardy dolárov na to, aby zvrhol chavistickú vládu, a v roku 2019 zaviedol tvrdé sankcie, ktoré zadusili už aj tak dosť poškodené hospodárstvo krajiny, uvrhli obyvateľstvo do chudoby a masovej emigrácie do susedných krajín a Spojených štátov. To všetko v záujme zmocnenia sa ropy, ktorej bohaté ložiská Venezuela vlastní a ktorá má pre Spojené štáty v meniacej sa geopolitickej situácii čoraz väčšiu cenu. Vrelšie vzťahy chavistickej vlády s protivníkmi USA vrátane Ruska, Iránu a Číny ešte viac podráždili Washington, ktorý prisľúbil: ak bude Maduro porazený, USA zrušia prakticky všetky hospodárske a finančné sankcie uvalené Trumpovou administratívou. Americká predstava spočívala v tom, že vďaka tomuto boju sa opozícia stane v očiach sveta jasným víťazom v predstihu a že po volebnom víťazstve sa Venezuela opäť začlení do medzinárodných politických a trhových štruktúr.

 

V nedeľu Venezuelčania zvíťazili a západný establišment venezuelské voľby prehral. Od skorého rána sa ľudia hrnuli k volebným miestnostiam, niektorí vôbec nespali a čakali na otvorenie volebných miestností pri šálke kávy so zapnutou televíziou alebo rádiom. Vo vzduchu vládla atmosféra maximálneho napätia, keďže opozícia hrozila, že v deň volieb vyvolá chaos a pouličné demonštrácie. Až na menšie incidenty však deň volieb prebehol pokojne. Voliči v dlhých radoch vo volebných miestnostiach po celom Caracase povedali, že také veľké davy ľudí pri volebných urnách nevideli už roky. Opozícia označila nedeľňajšiu účasť za “historickú”. Zrejme očakávala svoju porážku. Výsledky ohromili kolektívny Západ. USA a krajiny EÚ výsledky volieb okamžite neuznali.

 

“Venezuelský autoritársky vodca Nicolas Maduro bol v pondelok skoro ráno vyhlásený za víťaza búrlivých prezidentských volieb v krajine, a to napriek obrovskému rozmachu opozičného hnutia, ktoré bolo presvedčené, že práve tento rok zosadí Madurovu socialistickú stranu,” reagoval s očakávaním denník The NewYork Times. Venezuelskí spojenci naopak privítali Madurovo víťazstvo v otvorených a spravodlivých prezidentských voľbách.

“Výsledok uskutočnených prezidentských volieb v krajine možno považovať za dôveryhodný. Preukázaný výsledok nepochybne ešte viac posilní dôveryhodnosť administratívy Nicolása Madura…. My zasa budeme naďalej rozvíjať naše vzťahy strategického partnerstva s Caracasom,” – uviedol veľvyslanec Ruskej federácie v Bolívarskej republike Sergej Melik Bagdasarov, informuje RIA Novosti. Washington je presvedčený o opaku. Americký minister zahraničných vecí Anthony J. Blinken uviedol, že jeho vláda je “vážne znepokojená tým, že oznámený výsledok neodráža vôľu ani hlasy venezuelského ľudu”. Nad Venezuelou sa vznášajú nové hospodárske sankcie, nová politická blokáda.

 

Jurij Strojev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov