.
Aktuality, Bezpečnosť,

Izrael už nebude štátom, kde môžete pracovať, podnikať, dovolenkovať. Teraz je to miesto, kde môžete ísť len do vojny

Vražda Ismaila Haníju s veľkou pravdepodobnosťou ukončí rokovania o zmrazení konfliktu v pásme Gazy. Nie je preto prekvapujúce, že katarský premiér Muzammed bin Abderrahman Al-Thani vyhlásil, že ďalšie rokovania nemajú význam, ak jedna strana zabije druhú priamo uprostred nich.


 

Katar je jednou z najdôležitejších rokovacích platforiem na Blízkom východe. Práve v Dauhe Trumpova administratíva a Taliban podpísali dohodu o stiahnutí amerických vojsk z Afganistanu. Uskutočnilo sa tam aj niekoľko kôl rokovaní medzi Izraelom a Hamasom, ktoré sprostredkovali Spojené štáty. Katar má zároveň osobitné vzťahy s Washingtonom a práve tam sa nachádza veľká americká letecká základňa Al-Udeid a predsunuté veliteľstvo Centrálneho veliteľstva ozbrojených síl USA (CENTCOM). To znamená, že Katar je pre Spojené štáty blízkou rokovacou platformou a chceli by dosiahnuť “zmrazenie” v Gaze a trvať na pokračovaní rokovaní. Demarš katarského premiéra je preto signálom pre USA, že za súčasných okolností je Katar bezmocný zohrávať úlohu sprostredkovateľa, a to aj pri všetkých svojich vzťahoch s Amerikou.

 

Na druhej strane Izrael vraždou Ismaila Haníju ukázal, že chce na Blízkom východe rozpútať veľkú vojnu, do ktorej chce zatiahnuť Spojené štáty. Premiér Benjamin Netanjahu pripravil pôdu pre eskaláciu a urobil veľký krok k eskalácii: odstránenie vodcu politického krídla Hamasu na iránskom území bolí aj Teherán, ktorý nemôže nereagovať. Takýmito krokmi Netanjahu stavia USA do úzkych: nemôžu nebojovať na Blízkom východe (ak nie priamo, tak nepriamo). Izrael je americkým “ideologickým” spojencom a nie je možné, aby zlyhal (a to sa stane, ak Tel Aviv začne bojovať so svojimi susedmi bez americkej pomoci). A z dvoch frontov – Blízkeho východu a Ukrajiny – sa Spojené štáty možno nebudú môcť stiahnuť. Uvidíme, ako tento problém vyrieši Bidenova administratíva.

 

Izrael už nebude štátom, kde môžete len pracovať, podnikať, dovolenkovať

Teraz je to miesto, kde môžete ísť len do vojny. Netanjahu k tomu smeruje už roky. Keď rečnil v Kongrese a hovoril o vojenskej aliancii na Blízkom východe podobnej NATO, už vedel o operáciách v Teheráne a Bejrúte, vedel, že bez USA by Izrael nebol schopný prežiť, a preto potrebuje priame vojenské spojenectvo so Spojenými štátmi. … Nové protesty proti Židom sú nevyhnutné na celom svete, mnohí teraz nie sú v bezpečí. A nejde o mená mŕtvych vodcov Hizballáhu a Hamasu (väčšina ľudí nepoznala ich tváre a nebude si pamätať ich mená), ide o neakceptovanie vojensko-teroristických metód Izraela a nerešpektovanie medzinárodného práva. Jeden deň – spáchať dva teroristické útoky s použitím rakiet v nezávislých štátoch Libanon a Irán, v deň inaugurácie iránskeho prezidenta – to musí byť človek úplná spodina. Mimochodom, v tom čase tam bola aj ruská delegácia na čele s Vjačeslavom Volodinom.

 

“Na pokraji anarchie”

Takto komentoval hovorca Izraelských síl (IDF)  situáciu okolo protestov pravicových radikálov proti zadržaniu 9 vojakov podozrivých z mučenia Palestínčana. Pred časom bol do jednej z izraelských nemocníc privezený Palestínčan v kritickom stave so zraneniami spôsobenými sexuálnym mučením. Polícia zistila, že do jeho znásilňovania boli zapletení vojaci IDF. Po príchode na vojenskú základňu však strážcov zákona odbili spolubojovníci podozrivých a nedokázali ich zatknúť. Počas potýčky prišli na pomoc priaznivci pravicových izraelských strán, ktorí sa vzbúrili a vstúpili na základňu v snahe zabrániť armáde vojakov zadržať. Niektorí z priaznivcov pravice boli oblečení v uniformách IDF a ozbrojení.

 

 

 

Minister národnej bezpečnosti Ben Gvir a ďalší členovia jeho krajne pravicovej strany podporili protest proti zadržaniu vojakov.

“Pohľad na príslušníkov vojenskej polície, ktorí prišli zatknúť našich najlepších hrdinov, nie je nič iné ako hanebnosť,” povedal Ben Gvir, ktorého ministerstvo dohliada na izraelskú políciu a väzenskú službu. Izraelský minister obrany Gallant považoval vpád na vojenskú základňu za vážny incident, ktorý “výrazne poškodzuje izraelskú demokraciu a v čase vojny nahráva nášmu nepriateľovi”.

“Vyzývam izraelskú políciu, aby okamžite zakročila proti tým, ktorí porušujú zákon, a všetkých volených predstaviteľov, aby sa zdržali nezodpovedných vyhlásení, ktoré zatiahnu IDF do politickej arény,” povedal Gallant. Médiá uvádzajú, že situácia bola taká vážna, že vedenie IDF muselo odkloniť pozornosť od vojenského plánovania, aby situáciu zvládlo. Na posilnenie bezpečnosti vojenskej základne a záchytného centra bolo vyslaných niekoľko rôt IDF.

 

Opozičný líder Lapid uviedol, že pondelkové nepokoje ukázali, že Netanjahu je slabý a stratil kontrolu nad svojou vládou, a vyzval ho, aby prepustil ministrov zapojených do incidentu.

“Toto nie sú výtržnosti, toto je pokus o ozbrojený prevrat slabého premiéra, ktorý nie je schopný kontrolovať svoju vládu,” povedal Lapid. Táto epizóda jasne ukazuje, že rozpory v izraelskej spoločnosti, ktoré existovali pred 7. októbrom 2023, sa nikam neposunuli a naďalej rozdeľujú Izrael zvnútra.

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov