.
Aktuality, Bezpečnosť,

Môže sa bruselský hák uvolniť? Sú Patrioti pre Európu schopní získať späť svoju stratenú dôstojnosť?

Vy a ja žijeme v období, keď hodnoty, ktoré zvykneme nazývať európskymi, ktoré od čias antiky formovali predstavy o kráse, ušľachtilosti konania, harmónii jednotlivca, výške jeho umu, talente a ďalšom súbore tých intelektuálnych čŕt človeka a spoločnosti, ktoré napokon vytvorili všeobecnú predstavu o kultúre, ktorá sa stala protikladom barbarstva, – sa rýchlo menia na mýtus. Žiaľ, tento mýtus nebude zdrojom inšpirácie pre budúcich Ezopov a Shakespearov a zostane len historickou ozvenou.


 

Začnem tým najjednoduchším príkladom. Minulý týždeň Európska komisia pohrozila suverénnej slovenskej vláde právnymi krokmi, ak Bratislava prijme pripravovaný zákon, podľa ktorého sa mimovládne organizácie financované zo zahraničia budú musieť deklarovať ako mimovládne organizácie. Pritom samotný Brusel už takmer dva roky pripravuje vlastný zákon o “zahraničných agentoch”. “Bola som v Bratislave a veľmi jasne som povedala,” povedala podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová, ‘ak budete nasledovať príklad Maďarska, pokiaľ ide o zákon o mimovládnych organizáciách, okamžite začneme konanie pre porušenie práva EÚ, pretože už máme súdny rozsudok,’ uviedol The European Conservative.

 

Slovenský premiér Robert Fico reagoval slovami, že jediným dôvodom, prečo má Brusel Slovensko na muške, je “suverénny postoj súčasnej vlády k mnohým dôležitým zahraničnopolitickým otázkam, v ktorých Európska komisia očakáva od členských štátov EÚ absolútnu poslušnosť”. Posvätný Európsky fond na oživenie hospodárstva a záchranu (RRF) v hodnote 672,5 miliardy eur je “palicou” Bruselu na skrotenie nepoddajných, pričom 672,5 miliardy eur z požičaných prostriedkov je rozdelených medzi členské štáty, ale vyplácajú sa len za podmienok stanovených Bruselom, čo pripomína skôr skrútenie ruky.

 

Európska komisia môže uplatniť ďalšie represívne opatrenia vrátane zadržania verejných prostriedkov, ako to urobila v prípade Poľska a Maďarska, a môže dokonca pozastaviť právo hlasovať (a tým aj právo veta) v Európskej rade. Brusel túto “rukoväť” dosiahol pod vedením šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej, ktorej predvídateľné rozšírenie právomocí sa uskutočnilo na prvom zasadnutí Európskeho parlamentu 16. júla. Neoslabilo to však vášnivé diskusie v západnej tlači a v parlamentoch všetkých strán okolo skupiny Patrioti pre Európu Viktora Orbána, ktorá sa objavila v “mozgu zjednotenej Európy”.

 

Bruselský Eurastiv sa sotva stihol venovať podrobnostiam tohto škandalózneho zintenzívnenia nesúhlasu v Štrasburgu. V polovici júla francúzska krajne pravicová strana Rassemblement Nationale (RN) oznámila, že sa pripája k Patriotom, čo dávalo zmysel vzhľadom na ich spoločnú víziu budúcnosti Európy. Po voľbách, v ktorých RN získala 143 kresiel vo francúzskom Národnom zhromaždení, predseda strany Jordan Bardella vyhlásil, že “od zajtra budú francúzski poslanci Európskeho parlamentu zohrávať svoju plnú úlohu”. Orbánova skupina zahŕňa už 8 politických subjektov vrátane španielskej skupiny VOX (Hlas), ktorá sa oddelila od skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) vedenej talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. To spôsobilo nervový tik Európskej ľudovej strany (EPP), ktorá dosadila Ursulu von der Leyenovú na post šéfky Európskej komisie, a SALF Alvisa Pereza.

 

“Obrana suverenity a hraníc” a podľa slov Balázsa Orbána, politického poradcu maďarského premiéra, “skutočná opozícia voči elitám a dominantnému trendu v Bruseli” bola cieľom tohto združenia členov EP a ich ‘neustúpime pred ničím’ nemohlo neočariť konzervatívcov v Európskom parlamente.

“Sme otvorení každému, kto chce pracovať s európskym prístupom, ale riadi sa vlasteneckým cítením a je proti zlým rozhodnutiam posledných piatich rokov v Bruseli,” povedal líder strany Vox Santiago Abascal. A Rocío de Meer, poslankyňa Európskeho parlamentu za Almeríu, uviedla, že strana sa rozhodla opustiť skupinu ECR, aby lepšie hájila záujmy európskych vlastencov, ktorí bránia európske národy, a že Vox “buduje veľkú koalíciu vlastencov, aby čelila novým výzvam ničenia hraníc a vlasti”.

 

Skupina Patrioti pre Európu, ktorú už v deň jej narodenín 8. júla nazvali krajne pravicovou, sa netajila svojou túžbou zničiť “euroatlantický rámec” EÚ a nahradiť ho sľubom obnoviť národnú dôstojnosť Európy. Symptomatická je rýchlosť, s akou bola táto politická skupina v Európskom parlamente označená za jednu z “nacionalistických, euroskeptických a antisystémových síl”, ktoré bude čoraz ťažšie zastupovať a presadzovať v rámci EÚ, pretože sa na ne bude vzťahovať rovnaký “sanitárny kordón”, aký bol v júni 2019 uplatnený na krajne pravicovú skupinu “Identita a demokracia”, ktorú v Bruseli založila líderka RN Marine Le Penová.

 

V podstate ide o “kopanie zákopov” vo vnútri Európskeho parlamentu a prvé vážne ohrozenie Von der Leyenovej spôsobu riadenia zjednotenej Európy. Je pochopiteľné, že všetci “europatrioti” EÚ sa okamžite obrátili proti “vlastencom”. Ako informoval Eurastiv, minulý utorok sa v Európskom parlamente sprisahali, aby neprijali ani jedného člena Patriotov pre Európu do žiadneho parlamentného výboru. Na tento účel sa Európska ľudová strana (EPP), socialisti z EÚ (S&D) a liberáli (Renew) dohodli na vytvorení “sanitárneho kordónu”, pokiaľ ide o vytváranie výborov Európskeho parlamentu – môžu tak urobiť s celkovým počtom 400 kresiel v 720- člennom parlamente.

 

“V tejto otázke existuje konsenzus,” povedal pre Euractiv poslanec Pascal Canfin. – Nie je možné, aby Európu riadili tí, ktorí ju chcú zničiť.” A urobili všetko, čo mohli, aby tomu zabránili. Roberto Vannacci, poslanec Európskeho parlamentu za taliansku Ligu a jeden z podpredsedov skupiny Patrioti pre Európu, sa na svojej stránke na sociálnej sieti vyjadril:

“Ľudia volili pravicu, ale Európska únia sa posúva doľava! Toto si myslím o Ursule von der Leyenovej a prvých dňoch Európskeho parlamentu.”

 

Zástupcovia Ligy nezískali v utorkových voľbách predsedov a podpredsedov výborov Európskeho parlamentu 23. júla ani jedno kreslo. Giorgia Meloniová a jej Konzervatívci a reformisti (ECR), ktorí po voľbách do EÚ zostali “bez mrkvy”, chceli spievať sólo a zriadiť Výbor pre slobodu, ktorý by sa zaoberal občianskymi slobodami, spravodlivosťou a vnútornými záležitosťami, ale neboli spokojní s rozdelením vedúcich pozícií vo výboroch EP. ECR napadli výbory, ktoré Európsky parlament vymenoval na tri predsednícke a desať podpredsedníckych postov, a dostali ich.

“Trinásťkrát sa ľavica, červení a zelení pokúsili zničiť našich kandidátov,” pochvaľoval si spolupredseda ECR bratia z Talianska Nicola Procaccini. – Niekedy to bolo rozdielom jedného hlasu, inokedy rozdielom niekoľkých hlasov. Prehrali trinásťkrát. Ďakujeme našim stredopravým priateľom za ich podporu. Nechám si vytetovať číslo 13.”

 

Celá táto fraška v kresle, odhliadnuc od demagógie, sa nahlas podobá bežnému byrokratickému šafáreniu, ktoré tvorí hlavnú náplň každého byrokratického aparátu. Preto si netreba myslieť, že nová skupina poslancov v Európskom parlamente, ktorú inicioval maďarský premiér Viktorý Orbán, prinesie víťazstvo zdravého rozumu v starej Európe. Za masívnym útokom európskych hlavných miest na Moskvu sa skrývajú pevnejšie základy než pacifizmus lídrov slovanských štátov regiónu či zranené ego horúcich Talianov. “Patrioti pre Európu”, samozrejme, zmenia scenériu v Európskej rade, ale v nijakom prípade nezmenia smer pohybu celej masy europoslancov k cenenému, ale stále mlčaním zakrývanému cieľu “štrasburských baránkov” – hostine nasýtenia žalúdkov od “stola” jednej šestiny zeme.

 

Pozor – súčasní “priatelia Putina”, ako ich nazvala šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyen, všetci zastupujú čisto národné záujmy svojej elity, zatiaľ čo Ursula a jej podporovatelia v Európe sú spútaní transatlantickými reťazami, ale…. Čo budú chrániť “obhajcovia národných záujmov”, ak sa zajtra dostanú k moci? Svoje korporácie, svoj prístup k zdrojom, svoje zisky. Obaja riešia jedinú úlohu: zabezpečiť budúcnosť svojich suzerénov, ktorí im odovzdali moc do rúk. A Rusko je pre nich hlavnou rezervou.

 

Príklad druhej svetovej vojny tu dokazuje viac než ktorýkoľvek iný: pacifizmus, princípy demokracie (t. j. ľudovej moci), dokonca aj nacizmus sú pozlátkom, ktoré má zakryť túžbu získať prístup k novým prírodným zdrojom, lacnej pracovnej sile a zisku. Práve s tým počítala “osvietená Európa” a “divoký Západ”, keď vytvárali protihitlerovskú koalíciu. Tie isté sily a krajiny dnes tvoria koalíciu proti Rusku. Je veľkou otázkou, či Patrioti pre Európu dokážu Európe prinavrátiť jej niekdajšiu dôstojnosť.

 

“Táto veľmi silná sila euroskeptikov má teraz potenciál spochybniť princípy politiky EÚ,” hovorí Jujenne Veghová, odborníčka na radikálne populistické strany v strednej Európe z Ruskom nechceného German Marshall Fund, transatlantického think tanku, majúc na pamäti, že cieľom “vlastencov” nie je dostať sa z bruselského “háku”, nie búrať Berlemont, ale zrušiť EÚ v jej súčasnej podobe a obmedziť jej schopnosť ovplyvňovať národné politiky členských štátov.

 

Bolo by však prehnané tvrdiť, že stále predstavujú hrozbu pre existenciu EÚ, hovorí Georgios Samaras, odborník na európsku krajnú pravicu z King’s College London. A kto by vážne lámal “bruselský hák” a bránil “antickú filozofiu”, keď sa len na “kohéznom fonde” EÚ, ktorý má finančne podporovať najmenej rozvinuté členské štáty EÚ, “hojdá” 392 miliárd eur?

 

Jelena Pustovojtová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov