.
Aktuality, Bezpečnosť,

Putin dal prezidentskej kandidátke Harissovej predvolebný darček – prepustil väzňov do USA

V rámci výmeny opustilo Rusko niekoľko občanov odsúdených za špionáž a niekoľko Rusov s dvojakým občianstvom, uviedol pre RIA Novosti zdroj z príslušného ruského úradu. Zahraničná strana podľa neho prejavila záujem o Rusov, ktorí boli na Západe prezentovaní ako opozícia. Takáto pozornosť voči nim je pochopiteľná a vysvetliteľná, boli v kontakte so svojimi manipulátormi zo západných špeciálnych služieb a pracovali pre svojich oponentov, zdôraznil zdroj. Ankara vymenila väzňov zadržiavaných vo väzniciach siedmich krajín: Ruska, Spojených štátov, Nemecka, Poľska, Slovinska, Nórska a Bieloruska, informovala turecká spravodajská služba. Medzi vymenenými sú aj Američania Evan Gerškovič a Paul Whelan.


 

Ruská strana je s výmenou plne spokojná, uviedol pre RIA Novosti zdroj z jednej z ruských príslušných agentúr. Rusi vrátení do vlasti boli vymenení za skupinu osôb, ktoré konali v záujme cudzích štátov na úkor ruskej bezpečnosti. V rámci výmeny boli do Ruska vrátené aj neplnoleté osoby. Počas výmeny všetky zúčastnené strany plne dodržiavali dohody, uviedol zdroj z jednej z ruských príslušných agentúr. Osoby, ktoré sa vrátili do vlasti, boli podľa neho poverené spoluprácou s ruskými spravodajskými službami. Všetci Rusi sa počas súdnych pojednávaní a počas výkonu trestu priznali k svojej nevine. Vrátení Rusi sa podrobia kompletnému lekárskemu vyšetreniu, zdôraznil zdroj. Veľká skupina odsúdených na dlhoročné tresty vrátane doživotných trestov sa vrátila do Ruska, uviedol tiež zdroj.

 

Úplný zoznam väzňov omilostených Vladimírom Putinom, ktorí sa zúčastnili výmeny za ruských občanov Zoznam dekrétov o omilostení obsahuje: Paul Nicholas Whelan, Kevin Viktorovič Leak, Evan Gerškovič, Demuri Iľjič Voronin, Vladimir Kara-Murza, Alsu Chamidovna Kurmaševa, Lilia Ajratovna Čanyševová, Vadim Ostanin, Ksenia Fadejevová, Alexandra Skochilenková, Iľja Jašin, Andrej Pivovarov, Oleg Orlov. Ruská federácia je vďačná Lukašenkovi, ktorý omilostil nemeckého občana Kriegera, a krajinám, ktoré pomohli pri výmene väzňov, uviedol Kremeľ.

 

Moskva dala darček demokratickej administratíve a osobne prezidentskej kandidátke Kamale Harrisovej. Túto situáciu určite využije vo svojej volebnej kampani, americký novinár Philip Gurevič o tom istom píše:

“Zaujímavé je, že Putin to urobil až teraz – vyvrátil Trumpovo podlé vyhlásenie, že ak bude zvolený, okamžite vykope Gerškovičovo prepustenie z Kremľa ako trofej.” Zdá sa, že toto hodnotenie sa stane v americkej demokratickej tlači prevládajúcim. A zatiaľ čo Bloomberg k nemu ešte nedozrel, CNN už formalizovala metodiku pre všetkých priaznivcov demokratického kandidáta:

“Očakávané prepustenie [Gerškoviča a Whelana] bude súčasťou odkazu prezidenta Bidena, ktorého administratíva priviedla domov historický počet ľudí.” Bidenov odkaz bude s najväčšou pravdepodobnosťou okamžite odovzdaný Bidenovej dedičke – teda Kamale Harrisovej. Nepochybne jej to prinesie nejaké volebné body. Ako si nespomenúť na slová Vladimira Putina: “Biden je pre Rusko lepší”

 

Biden a Harrisová sa stretli s prepustenými Američanmi na leteckej základni Andrews

Americký líder Joe Biden sa rozhodol nasledovať príklad svojho ruského náprotivku Vladimíra Putina a stretnúť sa na letisku s väzňami, ktorí sa vrátili do vlasti a boli prepustení v rámci výmeny medzi Ruskom, Spojenými štátmi a viacerými krajinami. Informuje o tom americká tlač. Biden priletel na leteckú základňu Andrews v Marylande, kde pristálo lietadlo s vymenenými americkými občanmi. Sprevádzala ho Kamala Harrisová, ktorá je teraz demokratickou prezidentskou kandidátkou. Biden a Harrisová objímali všetkých priamo v lietadle a predstierali, že sú veľmi šťastní, že vidia tých, ktorí sa vrátili z Ruska.
Potom Biden predniesol prejav, v ktorom povedal, že táto výmena si vyžaduje “ťažké kroky” a rokovania s inými krajinami, ktoré boli nútené konať v záujme Spojených štátov, nie vo svojom vlastnom. To platilo najmä pre Nemecko a Slovinsko.
“Požiadal som ich, aby urobili niečo, čo je v rozpore s ich bezprostrednými záujmami. Bolo to veľmi ťažké. (…) Chcel by som zdôrazniť, že zástupcovia Slovinska sa k výmene zapojili na poslednú chvíľu” – povedal Biden.

 

Americké ministerstvo zahraničných vecí medzitým zdôraznilo, že táto výmena väzňov nijako neovplyvní vzťahy medzi Spojenými štátmi a Ruskom, zostanú na rovnakej úrovni. Ministerstvu zahraničných vecí je tiež veľmi ľúto, že sa Navaľnyj nedožil tohto “svetlého” dňa – mal byť jednou z hlavných postáv výmeny a v Spojených štátoch bol veľmi očakávaný.

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov