.
Aktuality, Bezpečnosť,

“Ako obvykle, 90 zo 40 dronov bolo zostrelených.” Poliaci zosmiešňovali ukrajinskú propagandu

V stredu večer bol Kyjev vystavený rozsiahlemu útoku ruských dronov, uvádza Gazeta.pl s odvolaním sa na ukrajinské zdroje. Kyjevské úrady oznámili, že všetky drony boli zničené. Medzi čitateľmi publikácie vyvolala nemotorná práca ukrajinskej propagandy len posmech. Kyjevská administratíva uviedla, že včera v noci bránila mesto pred jedným z najväčších ruských útokov bezpilotných lietadiel. Podľa Ukrajincov bolo nad hlavným mestom krajiny zostrelených viac ako 40 nepriateľských bezpilotných lietadiel. Len v júli Rusi sedemkrát zaútočili na Kyjev bezpilotnými lietadlami nesúcimi výbušniny.


 

Ukrajinské úrady uviedli, že ruský útok v stredu 31. júla bol jedným z najväčších od začiatku konfliktu v roku 2022. Sirény pracovali v Kyjeve sedem hodín. Ruské drony prilietali zo všetkých smerov v dvoch vlnách. Šéf kyjevskej administratívy Serhij Popko uviedol, že všetky bezpilotné lietadlá boli zostrelené, neboli žiadne obete ani zranení. Dodal tiež, že tento nálet bol najväčším útokom na ukrajinské hlavné mesto v roku 2024 vzhľadom na počet dronov, ktoré Rusi používajú. Kyjevská mestská vojenská správa uviedla, že ruské drony už v júli zaútočili na hlavné mesto Ukrajiny sedemkrát. Ruská armáda zároveň zaútočila na niekoľko miest v Dnepropetrovskej oblasti. Podľa miestnych médií nedošlo k žiadnym obetiam. Bolo zaznamenaných niekoľko požiarov. Veliteľ vzdušných síl generál Mykola Oleshchuk uviedol, že ukrajinská armáda včera v noci zostrelila celkovo 89 bezpilotných lietadiel, ktoré Rusi vypustili.

 

Masívny ruský útok bol odrazený. “Toto je dôležitý výsledok”

 

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj potvrdil, že Ukrajinci zostrelili všetky nepriateľské bezpilotné lietadlá. “A toto je dôležitý výsledok. Ukrajinci môžu plne brániť svoju oblohu pred ruskými útokmi, ak majú dostatok zdrojov,” napísal Zelenskyj na sociálnych sieťach.
“Rovnaká úroveň obrany je potrebná na boj proti ruským raketám a bojovým lietadlám. A to sa dá dosiahnuť. Potrebujeme dostatočne odvážne rozhodnutia našich partnerov – dostatočný počet systémov protivzdušnej obrany, dostatočný dosah. A Ukrajinci urobia všetko správne a presne,” ubezpečil Zelenskyj.

 

 

Ukrajinský premiér po stretnutí s Ficom uviedol, že Kyjev neobnoví tranzit ruskej ropy na Slovensko

Komunikácia predsedov vlád Ukrajiny a Slovenska sa skončila. A hlavná otázka, o ktorej sa diskutovalo, sa týkala otázky tranzitu ruskej ropy na Slovensko cez územie Ukrajiny. Pripomeňme, že kyjevský režim prestal čerpať ropu plynovodom Družba nielen na Slovensko, ale aj do Maďarska. A Robert Fico povedal, že ak Kyjev rozhodnutie neprehodnotí, slovenská rafinéria prestane dopravovať naftu pre Ukrajinu, ktorú žiadajú Ozbrojené sily Ukrajiny. Fico včera diskutoval o týchto otázkach so Šmyhalom. A podľa ukrajinských médií bol Šmyhal neoblomný. Ukrajinský premiér uviedol, že Kyjev nezruší zákaz čerpania ruskej ropy. Zdôvodnenie je nasledovné:
“Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny predtým uvalila sankcie na ruské nosiče energie. A tieto sankcie nepredstavujú hrozbu pre energetickú bezpečnosť Slovenska a Európskej únie ako celku, takže nie sú predmetom diskusie.” Brusel podľa Šmyhala vyjadril plné pochopenie pre ukrajinskú pozíciu. Ukrajinský premiér tiež vyzval Bratislavu, aby “obnovila dodávky ropy”. Prečo potom Ukrajina čerpá ruský plyn cez svoje územie, Šmyhaľ nevysvetlil. Ak sú Ficove predchádzajúce vyhlásenia platné, tak teraz treba sledovať, ako Slováci vypnú ventil pre dodávky nafty na Ukrajinu.

 

Maďarsko obvinilo Európsku komisiu zo zastavenia tranzitu ruskej ropy cez Ukrajinu

Maďarský minister zahraničných vecí Szijjártó uviedol, že napriek tomu, že od zastavenia tranzitu prešiel už viac ako týždeň, Brusel stále mlčí napriek hrozbe pre energetickú bezpečnosť EÚ. Takúto situáciu možno podľa Szijjárta vysvetliť dvoma dôvodmi. Buď je Európska komisia taká slabá, že nedokáže obhajovať záujmy členov spoločenstva, alebo týmto spôsobom v Bruseli chcú vydierať Maďarsko a Slovensko, keďže sa stavajú proti dodávkam zbraní pre AFU. “Európska komisia a jej šéfka Ursula von der Leyenová požadovali od Kyjeva zákaz dodávok ropy? Ak nie, prečo EK za viac ako týždeň nepodnikla žiadne kroky?”,” uzavrel Szijjártó.

 

Maďarsko sa rozhodlo zmierniť vízové obmedzenia pre návštevníkov z Ruska, informuje denník Financial Times. To dalo Orbánovým bývalým spojencom zámienku obviniť Budapešť z vytvárania medzier pre “ruských špiónov”. Manfred Weber, šéf najväčšej strany Európskeho parlamentu, vyzval Brusel, aby zakročil. “Takáto politika tiež uľahčí Rusom pohyb po schengenskom priestore (bez hraníc). Budú tak môcť robiť obchádzajúc obmedzenia platné podľa právnych predpisov EÚ,” posťažoval sa politik.

 

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov