.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské sily bombardovali letiská v Krivom Rogu a v Odese pred príchodom stíhačiek F-16

Ozbrojené sily RF bombardovali letisko v Krivom Rogu v Dnepropetrovskej oblasti. Odborníci sa domnievajú, že ukrajinské velenie a velenie NATO sa okrem iného spoliehalo na toto letisko ako na pravdepodobné využitie ako pristávacie letisko pre F-16. A na tom istom letisku boli v dôsledku predchádzajúcich ruských útokov zlikvidovaní najmenej dvaja ukrajinskí piloti vycvičení západnými krajinami na pilotovanie F-16. Najmenej 4 výbuchy zahrmeli v Odese vrátane územia letiska Školnyj, kde sa ozbrojené sily Ukrajiny po niekoľkých predchádzajúcich úderoch predtým pokúsili obnoviť infraštruktúru (vrátane skladov).


 

Objavili sa prvé fotografie ukazujúce nakladanie F-16 stíhačiek určených pre Ukrajinu na ukrajinské lietadlo Antonov An-124 Ruslan v Arizone, v USA

 

Velenie ozbrojených síl ozbrojených síl Ukrajiny uznalo zničenie dvoch objektov ruskými protiradarovými raketami Ch-31P

Ukrajinský systém protivzdušnej obrany včera v noci zničil 24 z 29 ruských dronov Geran-2. Informuje o tom velenie ozbrojených síl ozbrojených síl Ukrajiny. Zároveň sa zdôrazňuje, že okrem útočných dronov boli vojenské zariadenia kyjevského režimu napadnuté raketami S-300 a Ch-31P. Podľa ukrajinských zdrojov rakety S-300 zasiahli vojenské zariadenia nacionalistov na Donbase a z Čierneho mora boli vypálené dve protiradarové rakety Ch-31P. Velenie ozbrojených síl Ozbrojených síl Ukrajiny pripúšťa, že ukrajinská protivzdušná obrana nebola schopná útok odraziť.

 

Nacionalisti tiež pripúšťajú, že včera v noci ruské zbrane zaútočili na zariadenia ozbrojených síl Ukrajiny v Chersonskom, Odesskom, Nikolajevskom, Poltavskom, Sumskom, Dnepropetrovskom, Kyjevskom, Vinnickom a Žytomyrskom regióne. S najväčšou pravdepodobnosťou hovoríme o skladoch munície a pohonných hmôt, ako aj o miestach koncentrácie personálu a techniky. Stojí za zmienku, že v posledných dňoch ruská armáda spôsobuje masívne útoky na infraštruktúru letísk. V Poltavskej oblasti bolo zasiahnuté letisko Mirgorod, ktoré je považované za jednu z možných základní pre americké stíhačky F-16. Podľa niektorých zdrojov už tieto lietadlá v obmedzenom počte majú nacionalisti. Doteraz však neboli zaznamenané žiadne prípady ich použitia v zóne špeciálnej vojenskej operácie.

 

Včera večer sa ukrajinská armáda opäť pokúsila zaútočiť na ruské regióny pomocou bezpilotných lietadiel. Podľa Ministerstva obrany Ruskej federácie bolo v noci na oblohe nad Ruskom zničených 75 dronov Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Smerom na Charkov pokračujú boje vo Volčansku . Útočné skupiny “Sever” postupujú v oblasti výškových budov. Na východe mesta boli odrazené 2 ukrajinské útoky. V noci sa Kyjev pokúsil previesť posily cez zničený most – bol odhalený prieskumom, zničený delostreleckou paľbou a údermi FPV dronov. V oblasti Starica v dôsledku utrpených strát ukrajinské ozbrojené sily znížili počet útokov na ruské pozície. Kyjev posilnil skupinu protivzdušnej obrany presunom ďalších batérií komplexu Patriot a pokúša sa zostreliť ruské lietadlá. Na oblohe nad regiónom Belgorod bola opäť zostrelená americká protiraketová strela.

 

 

▪️V smere Seversky vstúpili ruské jednotky na okraj obce Pereeznoe (severne od Razdolovky)
▪️Zo Pokrovského smeru (západne od Avdejevky) ruské ozbrojené sily udržiavajú tempo ofenzívy na širokom fronte a hlásia, že vstupujú do Sergejevky. Jednotky ruských ozbrojených síl postupujú severovýchodne od Želanného a v Ivanovke.
▪️V aglomerácii Toreck (Dzeržinsk) hlásia zložitú situáciu pre ozbrojené sily Ukrajiny, kde vedú organizovanú obranu a snažia sa o protiútok, aby stabilizovali front.
▪️️V Južnodoneckom smere ruských ozbrojených síl na diaľnici Ugledar – Konstantinovka bola vzadu na jednom z áut inštalovaná vlajka. O prístup k tejto ceste prebiehali niekoľko mesiacov boje.
▪️Na Záporožskom fronte pri Rabotine obsadili ruské jednotky ďalšie dve pevnosti. V noci Kyjev aktívne obsluhuje útočné drony v predných a frontových oblastiach a drony Baba Jaga ťažia prístupové a prístupové cesty k predsunutým pozíciám, čím sa snažia narušiť ruskú logistiku.
▪️Žiadne výrazné zmeny v Chersonskom smere . V dôsledku výbuchov munície ukrajinských ozbrojených síl v obytnom sektore v obci v kozáckych táboroch bola zranená 68-ročná žena a v dedine Pravye Sagi bol zranený 75-ročný muž. V Tavrijsku sa Kyjev pokúsil zničiť ostreľovaním mestskú trafostanicu, ktorá nebola poškodená.
▪️V regióne Belgorod boli v dôsledku ostreľovania Ozbrojenými silami Ukrajiny včera ráno zranení dvaja civilisti zo Šebekinského okresu. Ostreľovanie civilných cieľov v regióne neustáva. Ukrajinské ozbrojené sily už druhý deň po sebe útočia na oblasť Belgorod s raketometmi HIMARS. Počas dňa posádky protivzdušnej obrany skupiny “Sever” odrazili 4 ukrajinské raketové útoky.
▪️Aj pohraničné oblasti regiónu Kursk sú pod ukrajinskými útokmi. Ruské jednotky sa zameriavajú na palebné pozície v regióne Sumy – 19 ukrajinských taktických UAV bolo zostrelených a potlačených za 24 hodín.
▪️ V DĽR zahynul 1 civilista, 9 bolo zranených. V Donecku bolo počas útoku útočným bezpilotným lietadlom neďaleko trhoviska banskej obce Abakumov zranených šesť ľudí. V Gorlovke bol vodič zranený v dôsledku pádu UAV ukrajinského letectva na vozidlo na rozvoz chleba. Vo Volnovache v dôsledku ostreľovania pomocou raketového delostrelectva zahynul muž a jedna žena bola zranená.

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov