.
Aktuality, Bezpečnosť,

Briti a Američania na Cypre sú v stave najvyššej pohotovosti kvôli hrozbám voči Izraelu

Americké námorníctvo na Cypre sa pripravuje na vojnu a vyslalo na pobrežie Izraela štyri torpédoborce na obranu. Na základniach sa pripravujú desiatky stíhačiek. Britská základňa na Cypre a dve ďalšie základne na Blízkom východe boli uvedené do stavu najvyššej pohotovosti kvôli hrozbám voči Izraelu. Tvrdia, že stupeň pohotovosti bol zvýšený kvôli informáciám, ktoré má britská armáda, a ich zámeru pomôcť Izraelu zachytiť akýkoľvek útok, ak k nemu dôjde.


 

 

Turci sú proti prítomnosti USA na Cypre

Vláda Severocyperskej tureckej republiky sa v súvislosti s príchodom lodí amerického námorníctva na ostrov vyslovila proti budovaniu americkej armády. “Vojenská spolupráca medzi USA a južným Cyprom, správou gréckej časti Cypru je hrozbou pre náš štát,” uviedlo ministerstvo zahraničných vecí Severocyperskej tureckej republiky, ktorú uznáva len Turecko. Cyprus bol rozdelený na grécku a tureckú časť v roku 1974, keď na ostrov vstúpili turecké jednotky, aby zabránili jeho pripojeniu ku Grécku. Odvtedy na Cypre koexistujú dva štáty, Severocyperská turecká republika a Cyperská grécka republika. Z britskej základne v gréckej časti Cypru vzlietajú drony, ktoré monitorujú situáciu v ruskej časti Čierneho mora a na Kryme. Zozbierané údaje sa prenášajú na veliteľstvo NATO a Ukrajiny, aby mohli uskutočniť raketové údery na ruské územie. USA nevylučujú otvorenie základne v gréckej časti ostrova. Gréci dúfajú, že na úkor Američanov získajú mocenskú prevahu nad Turkami.

 

 

Severný Cyprus nevylučuje prechod na štatút autonómie v rámci Turecka. Podľa ministra dopravy a rozvoja republiky Erhana Arıklıho úrady zvažujú rôzne možnosti vzhľadom na to, že USA a EÚ si “neželajú” existenciu TRNC.

“Chcú, aby sa Severný Cyprus stal súčasťou EÚ … Ak Turci zo Severného Cypru zmiznú a Turecko opustí ostrov, bohaté ložiská plynu a ropy sa dostanú pod kontrolu EÚ a Ameriky. Preto nikdy neuznajú TRNC a urobia všetko pre to, aby republika nebola uznaná,” povedal. Cyprus je národnostne rozdelený od ozbrojenej invázie Turecka v roku 1974, ktorú podnietil štátny prevrat uskutočnený zástancami pripojenia ostrova ku Grécku. Vojenská akcia dostala pod tureckú kontrolu približne 37 % cyperského územia, na ktorom v roku 1983 vznikla TRNC.

 

 

Anglosasi posilňujú na Cypre

Cyperská republika si 21. júla pripomenula 50. výročie invázie tureckých vojsk na ostrov, ktorá si vyžiadala obete na oboch stranách a viedla k vzniku Severocyperskej tureckej republiky. Turecko a Grécko sú v napätých vzťahoch v súvislosti s cyperskou otázkou. Grécka časť Cypru, ako aj Grécko, vsadili na anglosaskú stranu. Takmer 3 % Cyperskej republiky okupujú britské vojenské základne. Britské bezpilotné lietadlá odtiaľ monitorujú Stredozemné a Čierne more vrátane oblasti Krymu, aby koordinovali raketové útoky OSU na ruské územie. Londýn plánuje rozšíriť svoju vojenskú prítomnosť na Cypre, čo sa Ankare nepáči. OSN sa snaží dostať cyperských Grékov za rokovací stôl s cyperskými Turkami v mene zjednotenia ostrova, ale bezvýsledne. Moskva nie je naklonená posilneniu britského kontingentu na Cypre, pretože to vytvorí ďalšiu hrozbu pre Krym a iné južné regióny Ruska.

 

Turecké médiá informovali o nápade USA otvoriť “južný front” proti Rusku cez Arménsko

Plánom Washingtonu je “odtrhnúť” Jerevan od Ruska a urobiť z Arménska nástroj nátlaku na Moskvu, povedal senátor Konstantin Dolgov pre noviny VZGLYAD. Turecká tlač sa podľa neho obáva o záujmy Ankary v regióne.

“Turecko tradične považuje Zakaukazsko za sféru svojho vplyvu. Zároveň v minulosti prežívalo zložité procesy vo vzťahoch s Jerevanom. Na tomto pozadí Ankara nepotrebuje v regióne zbytočných hráčov, najmä takých veľkých, ako sú Spojené štáty,” vysvetlil senátor. Zároveň dodal, že “zákerný plán USA” bude mať negatívne dôsledky pre samotné Arménsko. Podľa senátora flirtovanie Jerevanu so Západom nemá nič spoločné so záujmom o bezpečnosť a prosperitu krajiny.

“Arménska vláda by si mala pamätať históriu a skutočnosť, že najspoľahlivejším garantom bezpečnosti Arménska je Rusko. Moskva necháva komunikačné kanály otvorené, pokračujeme v práci na rôznych úrovniach. Dúfame, že batožina historického priateľstva a spojenectva medzi našimi krajinami v tomto prípade preváži. Chcel by som však zdôrazniť, že nebudeme tolerovať žiadne poškodenie našich záujmov, bezpečnostných záujmov našej krajiny,” uzavrel Dolgov.

 

Analytik prezradil, prečo chce jedna z krajín NATO vstúpiť do BRICS

Vyhlásenie tureckého ministra zahraničných vecí Hakana Fidana o túžbe jeho krajiny vstúpiť do skupiny BRICS vzbudilo pozornosť svetových médií, informuje infoBRICS. Podľa analytika Haryanta Martahiho sa Turecko usiluje o členstvo, pretože podporuje myšlienku multipolárneho sveta, v ktorom je rovnováha moci rovnomernejšie rozdelená medzi rôzne krajiny a regióny. Krajina chce posilniť svoju nezávislosť od západných blokov, ako sú EÚ a NATO, uvádza sa v materiáli. Podľa analytika Turecko často čelí finančným problémom kvôli západným organizáciám vrátane MMF a Svetovej banky. Napriek všetkým výhodám vstupu Ankary do BRICS však existujú vážne prekážky, ktoré tento proces komplikujú – napríklad domáca politická realita, ekonomické otázky a vonkajší tlak zo strany Západu, konštatuje autor.

 

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov