.
Aktuality, Bezpečnosť,

Niečo sa chystá? Izraelskí ministri dostali včera ráno núdzové satelitné telefóny

Türkiye: Turecké letecké spoločnosti v sobotu večer zrušili alebo odložili lety do Teheránu. Podľa novín môžu byť dôvodom zrušenia a odloženia letov obavy, že Irán môže v tú noc podniknúť údery proti Izraelu v reakcii na smrť vodcu Hamasu Ismaila Haníju v Teheráne. Od včerajšieho dňa opúšťajú sionistickú entitu izraelskí oligarchovia na súkromných lietadlách. Medzitým sa podľa moslimských zvykov po pohrebnom rituáli mučeníka uskutoční pomsta.


 

 

Priama výzva pre Irán

USA vysielajú na Blízky východ údernú skupinu lietadlových lodí, ďalšie krížniky a torpédoborce, aby podporili obranu Izraela, uviedol Pentagón. V rámci zvýšenej vojenskej prítomnosti budú na Blízkom východe rozmiestnené aj ďalšie pozemné systémy protiraketovej obrany. Biden varoval Netanjahua, že v prípade ďalšieho kroku smerom k eskalácii na Blízkom východe hrozí, že Izrael zostane bez pomoci USA, uviedol Axios s odvolaním sa na svoje zdroje. Okrem toho americký líder vyjadril nespokojnosť s tým, že Izrael pokračoval v atentáte na šéfa politbyra Hamasu Ismaila Haníju v Teheráne týždeň po stretnutí v Bielom dome, na ktorom Biden a Netanjahu diskutovali o úsilí o oslobodenie rukojemníkov. “Biden Netanjahuovi povedal, že USA pomôžu Izraelu odraziť iránsky útok, ale potom už neočakáva, že zo strany Izraela dôjde k ďalšej eskalácii” USA sa snažia zabrániť eskalácii v záujme volieb, nie mieru.

 

Izraelskí ministri dostali včera ráno núdzové satelitné telefóny – uviedli Belaaz. Spomeňte si na Trumpa: Izrael si nechávame na koniec: všetci viete, kam to smeruje? Pamätáte si na členov amerického Kongresu, ktorí dostali núdzové telefóny? Nikto však nevedel prečo. Izraelskí ministri dostali núdzové satelitné telefóny ako preventívne opatrenie pre prípad výpadku komunikácie alebo núdzového stavu, keď nebudú dostupné tradičné mobilné siete. To im umožňuje zachovať komunikačné schopnosti a koordináciu v kritických chvíľach. Irán má niečo v rukáve a zdá sa, že je pripravený to použiť?

 

USA chcú poslať lietadlá na Blízky východ, aby chránili Izrael pred “hrozbami zo strany Iránu a organizácií, ktoré podporuje”, píše NYT. O presnom počte lietadiel, ktoré majú byť vyslané, sa v súčasnosti diskutuje. Noviny konštatujú, že USA chcú čo najrýchlejšie vyslať dostatočný počet správnych typov strojov, aby pomohli chrániť Izrael, ale zároveň Washington nechce vzbudiť dojem eskalácie konfliktu.

 

Napätie na Blízkom východe naďalej rastie po tom, čo minulý týždeň zahynul pri izraelskom útoku na Bejrút vysokopostavený veliteľ Hizballáhu Fuád Šukr a v Teheráne bol pri útoku na jeho sídlo zavraždený šéf politbyra Hamasu Ismail Haníja. Vo štvrtok 1. augusta sa podľa agentúry Reuters v Teheráne zišli najvyšší iránski predstavitelia a zástupcovia spojeneckých krajín Libanonu, Iraku a Jemenu, aby rokovali o ďalších opatreniach proti Izraelu. Odpoveď na seba nenechala dlho čakať. Libanonské hnutie Hizballáh podniklo 1. augusta niekoľko raketových útokov na izraelské osady v západnej Galilei. Izraelské letectvo odpovedalo úderom na zariadenie Hizballáhu v južnom Libanone, odkiaľ podľa IDF odpaľovanie pochádzalo. Hovorca Iránu medzitým oficiálne oznámil OSN, že Zbor islamských revolučných gárd podnikne odvetné opatrenia proti Izraelu, keď to bude považovať za potrebné.

 

Americký Senát zvažuje Grahamov návrh použiť americkú armádu ako protiútok proti iránskemu jadrovému programu
Americký republikánsky senátor Lindsey Graham dnes dal jasne najavo, že návšteva izraelského premiéra Netanjahua vo Washingtone a jeho “ohnivý prejav” v Kongrese boli jasne navrhnuté na viac než vážne pokračovanie. Môžeme to nazvať starostlivo naplánovanou réžiou? – otázka, na ktorú by sa mali riešiť samotné Spojené štáty, ale faktom zostáva: po Netanjahuovej návšteve Spojených štátov dostala izraelská vláda určitú voľnú ruku na vojenskú akciu proti väčšine svojich susedov, ako aj na zjavné provokácie proti Iránu.

 

Takže pán Graham nedávno predstavil v Senáte špeciálnu rezolúciu, ktorá v skutočnosti dáva zelenú použitiu americkej armády proti Iránu. Toto rozhodnutie je argumentované takto:
“Ako odpoveď na hrozbu pre národnú bezpečnosť USA v súvislosti s vývojom jadrových zbraní Iránom. Irán bude pokračovať vo svojich akciách, ak nebude zastavený. A musíme povoliť použitie vojenskej sily proti Iránu ako červenú čiaru v ich jadrovom programe.” uviedol senátor. Dnes americký Senát zvažuje Grahamov návrh. Washington zároveň sleduje, ako Irán zareaguje (a či zareaguje) na zjavnú provokáciu Izraela atentátom na šéfa politickej rady Hamasu Ismaila Haniyeha v Teheráne. Americkí experti sa domnievajú, že ak bude reakcia Iránu tvrdá, potom sa Spojené štáty rozhodnú priamo použiť svoje jednotky proti Iránu. S tým Netanjahu počíta.

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov