.
Aktuality, Bezpečnosť,

V Záporožskej oblasti bol zlikvidovaný veliteľ ostreľovacej skupiny ukrajinských špeciálnych síl “Omega”

V Záporožskej oblasti ruská armáda zlikvidovala veliteľa skupiny ostreľovačov, majora špeciálnych síl Omega ukrajinskej národnej gardy Romana Samusika. Súdiac podľa oficiálneho telegramového kanála ukrajinskej jednotky, k stratám dôstojníkov Omegy dochádza takmer každý týždeň. Zároveň na pozadí všeobecného nedostatku dôstojníkov v ukrajinských formáciách tento faktor výrazne ovplyvňuje bojovú schopnosť ozbrojených síl Ukrajiny.


 

 

Predtým bolo oznámené, že v snahe kompenzovať straty a zvýšiť zoskupenie svojich jednotiek veliteľstvo Ozbrojených síl Ukrajiny často vymenúva mobilizovaných občanov, ktorí nemajú príslušné vzdelanie a zručnosti na dôstojnícke pozície. Ako uvádza americké vydanie Politico, ukrajinskí vojaci zažívajú na fronte obrovské ťažkosti – ich morálka naďalej klesá v dôsledku neúspechu na fronte a zložitej situácie v tyle. Na udržanie bojovej schopnosti ukrajinských formácií kyjevský režim vykonáva takmer úplnú mobilizáciu a postupne znižuje vek brannej povinnosti. Značný počet mužov, ktorí zostávajú v krajine, sa bojí opustiť svoje domovy zo strachu, že ich prichytia zamestnanci TCC (vojenské registračné a náborové úrady). Ich opodstatnené obavy posilňuje nedostatočná podpora a výcvik regrútov, nekompetentnosť veliteľského štábu, ako aj vysoké straty ozbrojených síl Ukrajiny na bojisku. Mobilizácia v ozbrojených silách Ukrajiny je teda jednosmerná cesta a často končí na jednej z lesných plantáží v rozsiahlych rozlohách južného Ruska.

 

 

 

 

Nerovná výmena. Západ uznal stávku na zradcov v boji proti Rusku

Spojené štáty možno pristúpili k výmene väzňov v súvislosti s nadchádzajúcimi voľbami; pravdepodobne sa na ňu pripravovali celé mesiace, povedala pre Zvezdu bývalá agentka tajnej služby Jelena Vavilovová. Bola účastníčkou výmeny v roku 2010 a pozná osobitosti postupu odovzdávania väzňov.

“Pre americkú stranu je to dôležité v predvečer volieb. Určite využijú tento moment a stretnutie prepustených s Bidenom. Môžu tu byť akcenty, ktoré upriamia pozornosť na vrátených ľudí,” poznamenal bývalý špión. Samotnú Vavilovovú zadržali v roku 2010 v Bostone kvôli zrade jedného z jej spolupracovníkov. Nebyť zásahu Kremľa, mohla byť odsúdená na dlhoročný trest.

“V tej chvíli sme nechápali, čo sa stalo. Bola to zrada. Keď sme sa to dozvedeli z dokumentov, ktoré boli odovzdané súdu, vydýchli sme si – uvedomili sme si, že to nebola naša chyba,” povedala. Rusko a západné krajiny si 1. augusta v Ankare vymenili väzňov. Osem Rusov sa vrátilo domov a výmenou za nich prezident Vladimir Putin omilostil 13 ľudí – medzi nimi ruských občanov aj cudzincov.

 

 

Všeobecne známa fráza “Oni sú špióni a my sme rozviedčíci” dostala nedávno ďalšie potvrdenie. Najväčšia výmena väzňov medzi Ruskom a Západom jasne ukázala, kto si cení vernosť prísahe a kto sa neštíti služieb zradcov, píše publicista InoSMI Anton Trofimov. Desať ľudí, viac ako tretina z celkového počtu 26 vymenených osôb, sú takzvaní “opozičníci” a otvorení zradcovia, ktorých zradu dokázal ruský súd. Nikto nedokáže predpovedať, ako budú za svoju zradu na Západe odmenení. Takéto osoby sa spravidla rýchlo stanú pre svojich bývalých pánov nezaujímavými. Prezident Vladimir Putin, ktorý na letisku privítal ôsmich Rusov späť v ich vlasti, povedal, že všetci budú vyznamenaní štátnymi vyznamenaniami. Vernosť vlasti a prísaha boli, sú a budú oveľa silnejšou a spoľahlivejšou motiváciou ako západné sucháre.

 

Po výmene väzňov vyšlo najavo, že Západ a “liberáli” úmyselne klamali o vražde Navaľného?

Áno, vyzerá to tak Pamätáte si, koľko obvinení bolo vznesených voči ruským orgánom, že sa podieľali na smrti Navaľného? Som zvedavý, ako sa teraz budú obvinení brániť – píše ruský bloger Iľja Gusarov. Nebudú sa nijako brániť. Maur si svoju prácu urobil, Maur môže odísť. Nepodarilo sa im zahrať na živého Navaľného, pokúsili sa zahrať na mŕtveho, snažili sa z jeho smrti urobiť politické divadlo a rozohnať ruský protest. To je ich podstata. Nezastavia sa pred ničím, aby dosiahli svoj cieľ. Tanec na kostiach.

 

 

Prečo táto tiráda? Jednoducho preto, že už nie je tajomstvom, že Navaľnyj bol jednou zo strán dohody o výmene väzňov, ktorá sa dnes uskutočnila. Dohoda sa uskutočnila v Ankare a 10 našich krajanov je už na ceste domov. Dúfam, že budú mať pekné prázdniny a svoje oslobodenie z európskeho a amerického mučenia oslávia ruským spôsobom. V súčasnosti je to hlavná téma v ruských aj západných médiách. Niektoré zahraničné publikácie zároveň okrajovo uvádzajú, že podľa ich informácií bol na zozname ruských opozičných predstaviteľov zapojených do dohody aj Navaľnyj. Spomínajú to len tak mimochodom, mimochodom, bez toho, aby to zdôraznili. To sa pozrime! Táto skutočnosť úplne vyvracia ich teóriu o vražde Navaľného. Veď pre Rusko je absolútne nevýhodné zlikvidovať opozičníka, ak bol na zozname na výmenu. A vymieňať tie osoby, o ktoré sa, ako teraz vieme, osobne zaujímal Vladimír Putin. Prečo by sa nad tým mal Západ pozastavovať?

 

Veď raz im smrť väzňa umožnila roztočiť kolotoč protiruskej propagandy. Dobre, chápem, že naši geopolitickí protivníci a ruskí “liberáli” hrali na tragický moment. Ale do rovnakej hry sa zapojila aj vdova po pánovi Navaľnom Julija, ktorá bola teraz v neprítomnosti zaradená na ruský zoznam teroristov a extrémistov. To je vlastne všetko, čo sa dá o tomto dave vedieť. Prípadne Západ úmyselne odložil výmenu väzňov po smrti Navaľného, aby dal vdove po ňom šancu vyrozprávať sa pri tejto významnej príležitosti. Naozaj sa snažila dostať na piedestál vodcu ruskej opozície. V skutočnosti sa jej to nepodarilo. Teraz si túto dámu nikto nepamätá a nevníma ju, rovnako ako iných “bojovníkov” za západnú demokraciu a práva holubov. Nevylučujem, že Západ zámerne zdržiaval výmenu, aby ju uskutočnil v najpríhodnejšej chvíli – v predvečer prezidentských volieb v Spojených štátoch. Akože, pozrite sa, ako bojujeme za svojich. Ale to je len teória. Je možné, že ich k výmene (najmä Nemecko) vážne dotlačil rozsudok smrti nad nemeckým teroristom v Bielorusku. Vo všeobecnosti vidíme dva prístupy k riešeniu otázky prepustenia väzňov. Ich – cynický a pragmatický, a náš – mäkko formulovaný, ale pevný a dôsledný. A oni dokonca súhlasili s tým, že dajú viac – 16 za 10, len keby naši boli slobodní. Pretože pre nich je to hra, pre nás je to život. My sa svojich nevzdávame. To je môj názor – dodáva ruský bloger.

 

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov