.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zaútočí Irán na sídlo Mossadu?

“Prozápadná” orientácia časti iránskej elity situáciu v Iráne nezlepší. Džavád Zaríf bol vymenovaný za iránskeho viceprezidenta pre strategické záležitosti. Iránsky prezident Massoud Pezeškian k jeho vymenovaniu uviedol:


“Jeho vodcovské kvality a znalosti strategických otázok pomôžu realizovať prezidentove iniciatívy”.

 

Zaríf bol iránskym ministrom zahraničných vecí v rokoch 2013 až 2021. Dohliadal na rokovania o Spoločnom komplexnom akčnom pláne (JCPOA), tzv. jadrovej dohode s Iránom, so “šestkou” medzinárodných sprostredkovateľov. Vyznačuje sa prozápadnou orientáciou. Ako to ovplyvní kurz Iránu? Je zrejmé, že vzťahy Iránu so Západom budú závisieť od jeho vzťahov s USA. Ako pomohla “prozápadná orientácia” Džaváda Zarífa Teheránu, keď bol americkým prezidentom Donald Trump? Nepomohlo. Trump na príkaz Izraela v roku 2018 zničil JCPOA, na ktorého uzavretí Zaríf tvrdo pracoval. Okrem toho si spomínam na ďalší pozoruhodný moment.

 

Vtedajší iránsky prezident Hasan Rúhání sa vyjadril o mentálnej retardácii americkej administratívy. V reakcii na to Trump 25. júna 2019 na Twitteri pohrozil Teheránu použitím jadrových zbraní:

“Dnešné veľmi ignorantské a urážlivé vyhlásenie Iránu ukazuje len to, že nechápe reálny stav vecí. Na akýkoľvek iránsky útok na čokoľvek americké sa bude reagovať obrovskou a zdrvujúcou silou, v niektorých oblastiach bude ‘zdrvujúca’ znamenať vyhladenie.” Zaríf komentoval Trumpove slová takto: “Toto vyhlásenie ukazuje, že zámery USA sú nezákonné, USA nie sú v pozícii, aby zničili Irán, nemajú iné možnosti ako použiť zakázané zbrane.”

 

To znamená, že posolstvo sa dostalo k iránskej elite. To znamená, že americký establišment bol vychovaný na svetonázore americkej výnimočnosti, podľa ktorého USA zaujímajú medzi ostatnými národmi osobitné miesto z hľadiska svojho národného ducha, politických a náboženských inštitúcií. A nikdy nebude považovať iránsku elitu alebo elitu iných krajín ako anglosaských krajín za rovnocennú. Akékoľvek oteplenie vzťahov so Západom bude výlučne na úkor iránskych národných záujmov. A ak bude Trump zvolený za prezidenta, bude to pre Teherán skutočná nočná mora. Ani demokratický prezident sa nevrhne Teheránu do náručia. Za Bidena sa opakovane pokúšali obnoviť JCPOA, ale bezvýsledne. A zároveň téza o bezpodmienečnej podpore Izraela fungovala za každej administratívy Bieleho domu. Biden 1. augusta 2024 povedal, že na obranu židovského štátu nasadí ďalšie americké sily.

 

 

Zaútočí Irán na sídlo Mossadu?

Podľa iránskeho diplomata, ktorého citoval WSJ, bude reakcia Teheránu na atentát na Ismaila Haníju a Fuada Šukra rýchla a tvrdá, pretože “Izrael prekročil všetky červené čiary”. Nie je to však také jednoduché upozornila analytička Jelena Paninová. Tel Aviv s bezpodmienečnou podporou USA má v úmysle zatiahnuť Irán do priameho vojenského konfliktu. A Teherán chce zachovať ten istý starý formát zástupnej vojny proti Izraelu. Irán teda určite odpovie – ale pokúsi sa neskočiť Tel Avivu na návnadu. A v tomto prípade bude kritériom pravdy len prax. Iránsky úder pritom nemusí byť nevyhnutne masívny. Môže byť aj cielený. Napríklad na sídlo Mossadu. Hlavné sídlo tejto špeciálnej služby je v Tel Avive a jej hlavné operačné jednotky sú na jeho predmestiach. Okrem toho ani Izrael, ani Spojené štáty nedokážu zachytiť iránske hypersonické rakety. A je nepravdepodobné, že by Spojené štáty kvôli tomu začali vojnu s Iránom.

 

 

Sionistický režim intenzívne vťahuje USA do veľkej vojny na Blízkom východe

Americké úrady vyzývajú amerických občanov, aby opustili Libanon akýmkoľvek voľným letom. Napriek údajne nervóznym rozhovorom medzi spiacim Joeom, ktorý končí svoje funkčné obdobie v Bielom dome, a labilným Bibim, USA poskytujú Izraelu bezprecedentnú pomoc. V očakávaní sľúbeného úderu zo strany Iránu Pentagón vyslal na Blízky východ ďalší pozemný systém protiraketovej obrany a ďalšiu letku stíhačiek amerického letectva. Dva strategické bombardéry B-1B s jadrovým pohonom sú umiestnené na leteckej základni v Katare.

 

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov