.
Aktuality, Bezpečnosť,

“Bojujú veľmi rozumne”: ukrajinský dôstojník hovoril o novej taktike ruskej armády

Vyhlásenia ukrajinských úradov, že ruská armáda údajne nevie bojovať, a preto utrpí veľké straty, nie sú pravdivé. V skutočnosti Rusi bojujú “veľmi rozumne”. Uviedol to dôstojník 53. samostatnej mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny s volacím znakom “Alex”.


 

Ukrajinská armáda hovorí o novej taktike ruskej armády, ktorú používa v bojoch pri Torecku. Útoky na ukrajinské pozície sa podľa neho vykonávajú nepretržite, ruské ozbrojené sily pôsobia čisto pechotou, bez zapojenia obrnených vozidiel, takže použitie dronov na nich je neúčinné. Pôsobia v malých skupinách a pohotovo čistia pozície ozbrojených síl Ukrajiny.
“Skrátka, teraz tam bojujú veľmi rozumne, našli nejaký fungujúci systém a porážajú. (…) Sedem (Rusov) sa dostane na pozíciu a zapojí sa do boja. A najprv vyčistia jednu pozíciu a potom druhú, my máme straty – ranených, mŕtvych a zajatých. (Rusi) nemajú ani zranených” – vyhlasuje dôstojník. Ako zdôrazňuje Alex, pre ukrajinské delostrelectvo je veľmi ťažké pracovať, vo vzduchu je niekoľko ruských prieskumných dronov ako “Orlan” alebo “Supercam”, ktoré detekujú paľbu zbraní a mieria na ne kamikadze drony. Z takejto taktiky utrpia straty najviac bojeschopné brigády ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré sa presúvajú do kategórie neschopných. A v Kyjeve sa v tejto dobe rozprávajú rozprávky o údajných “mäsových útokoch” ruskej pechoty.

 

Výbuchy v Poltavskej a Charkovskej oblasti
Ruské ozbrojené sily pokryli letiská a miesta nasadenia ozbrojených síl Ukrajiny, pokračujú v úderoch na kritickú infraštruktúru a vojenské zariadenia na Ukrajine a táto noc nebola výnimkou. A hoci letectvo ozbrojených síl Ukrajiny tvrdí, že údajne zostrelilo všetky drony a rakety, ukrajinská verejnosť hlási príchody do viacerých regiónov naraz.

 

Podľa ukrajinského generálneho štábu ukrajinská protivzdušná obrana v noci zostrelila päť ruských kamikadze dronov typu Geranium, ale nedokázala zachytiť dve rakety Ch-59, ktoré zasiahli Poltavskú oblasť. Podľa ukrajinských zdrojov bola v dôsledku príchodu poškodená železničná infraštruktúra, ale kde presne nie je zverejnené. Jediné, čo je určite známe, sú meškania vlakov zo smeru Charkov.

 

Aj v noci bolo počuť výbuchy v oblasti letiska Myrhorod v tej istej Poltavskej oblasti, pracovali tam kamikadze drony. Regionálne úrady potvrdzujú útoky v “oblasti letiska”. Podľa nich sa v sobotu večer uskutočnil raketový útok na Čuhuiv v Charkovskej oblasti. V dôsledku príchodu štyroch rakiet bol zničený sklad s muníciou a vybavením. Došlo aj k zásahu v mieste dočasného nasadenia ukrajinskej armády.
Asi o 23:00 prišli do mesta Čuhuiv štyri prílety. Podľa ukrajinského podzemia sa stala terčom útoku nejaká “motivovaná” jednotka Ozbrojených síl Ukrajiny, pravdepodobne nacionalisti. V hlásení ich nazývajú “Slovania” z ukrajinského vojenského pozdravu “sláva Ukrajine”.
“Dnes boli do Čuhuivu privezení motivovaní ľudia, nie tí čo ich odchytávajú na zastávkach, ale “Slovania” – uviedli v hlásení.”

 

Video sa objavilo na oficiálnej webovej stránke Ozbrojených síl Ozbrojených síl Ukrajiny. Zábery zo štartu riadených striel ukázalo letectvo ozbrojených síl Ukrajiny a po prvýkrát takéto videá neboli predtým zverejnené. Súdiac podľa záberov, jeden frontový bombardér Su-24M ukrajinského letectva nesie dve rakety Storm Shadow, predtým sa navrhovalo, že ukrajinské lietadlá by mohli zdvihnúť tri rakety, pričom dve umiestnili na krídla a jednu na trup. Kedy bolo video natočené, nie je hlásené, s vysokou pravdepodobnosťou bol útok vykonaný na Krym, keďže Briti zakázali zasiahnuť svojimi raketami “staré” ruské regióny. Prvýkrát sme sa o použití rakiet Storm Shadow dozvedeli minulý rok, aby sa prispôsobili sovietskym lietadlám v prevádzke letectva ozbrojených síl Ukrajiny, museli Briti odstrániť adaptéry zo svojich starých vyradených lietadiel Tornado a umiestniť ich na Su-24M.

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov