.
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Lov ľudí. Kto sa dostane medzi ruských ostreľovačov a ako sú trénovaní

Ruský ostreľovač je špeciálna postava v bojovej operácií. Vykonáva veľmi širokú škálu bojových misií. “Majstri presnej paľby” slúžia vo všetkých typoch a zložkách ozbrojených síl Ruskej federácie – sily špeciálnych operácií, výsadkové sily, námorníctvo, strategické raketové sily, pozemné sily, špeciálne sily FSB, ministerstvo vnútra, FSO, národná garda a ministerstvo spravodlivosti. Hlavnou bojovou jednotkou, v ktorej operujú ostreľovači, sú mobilné sabotážne a prieskumné jednotky.


 

Trochu histórie
“Ostreľovač” je v skutočnosti názov vojenskej špecializácie, ktorá vyvoláva rešpekt a dokonca strach. Kto je v skutočnosti ostreľovač?  V ozbrojených silách ZSSR existovala prax, v ktorej bola každá motostrelecká jednotka vybavená ostreľovačom. Bol to však len vojak ozbrojený puškou SVD. Neabsolvoval špeciálny výcvik. Takmer to isté je vo vzdušných silách. Len v špeciálnych jednotkách GRU bola situácia lepšia. Úpravy výcviku ostreľovačov urobil Afganistan a potom čečenské vojny. Skutočný ostreľovač musí mať množstvo špeciálnych osobných vlastností a fyzických parametrov. Je to, ak chcete, nemilosrdný a nepolapiteľný lovec ľudí.

 

 

Hlavné kritériá výberu kandidátov na ostreľovačov:
– schopnosť dobre strieľať;
– úplné splnenie určitých lekárskych požiadaviek (napríklad stopercentné videnie, aj keď existujú výnimky);
–disciplína,
–zodpovednosť,
– emocionálna rovnováha;
–družnosť.

Posledná kvalita, ktorá na prvý pohľad nie je dôležitá, je v skutočnosti významná, pretože výcvik ostreľovačov zahŕňa výcvik individuálne aj ako súčasť taktických skupín.

 

Pri príprave je všetko dôležité, ale bez schopnosti strieľať nemá zvyšok zmysel. Prvá vec, ktorú sa kadet naučí, je sebavedomo strieľať v polohe na bruchu. Toto je základná zručnosť. Aj keď v skutočnej bitke musí ostreľovač pracovať z akejkoľvek polohy: v stoji, v sede, na kolenách – v polohe na bruchu inštruktor “nastaví” správnu techniku streľby: mierenie, zadržiavanie dychu, spúšťanie. Toto cvičenie pomáha eliminovať komplex technických chýb typických pre začiatočníkov:
– “mierenie” (oneskorenie procesu mierenia);
– Mrkanie v okamihu streľby
– nadmerné napätie určitých svalových skupín, spôsobujúce stuhnutosť atď.

 

Jeden z najbežnejších tréningových programov ostreľovačov zahŕňa osem cvikov.
1. Studený výstrel
Paľba sa vykonáva v polohe na bruchu na dva terče 5a (hlava) vo vzdialenosti 100 metrov. Ako pomôcka sa používajú vrecia s pieskom, dvojnožky, opasok na zbrane a akýkoľvek iný predmet, ktorý môže byť po ruke počas bojovej operácie. Aká je podstata streľby zo “studenej hlavne”? V bojovej operácii nemá ostreľovač možnosť vykonať kontrolný (zameriavací) výstrel. Takto sa rozvíja zručnosť zasiahnuť cieľ prvýkrát. A “rezervný” cieľ je potrebný na to, aby sa druhý výstrel zautomatizoval v prípade, že prvý výstrel nedosiahol cieľ.

 

2. Skupina
Účelom cvičenia je skontrolovať vynulovanie zbraní, správny výber munície a stabilitu bojovej práce kadeta. Skupina zásahov v kruhu, ktorých polomer presahuje 25 mm, je pre profesionála neprijateľná, ale pre kadeta strieľajúceho zo zbrane strednej triedy je prijateľným výsledkom aj dvojnásobné rozpätie. Cieľom tréningu je však dosiahnuť spomínaných 25 mm.

 

Dôvody zvýšeného rozptylu sú spravidla:
– uvoľnenie upevňovacích skrutiek zameriavača;
– porucha odpaľovacieho mechanizmu;
– nevyváženosť hlavne.
A samozrejme notoricky známy “ľudský faktor”, teda slabé zručnosti.

 

3. Streľba z polohy na bruchu bez zastavenia
Hlavným cieľom je otestovať zručnosť sebavedomej streľby pomocou opasku na zbraň. Podmienky bojovej operácie vám nie vždy umožňujú zaujať palebnú pozíciu s možnosťou použitia opory. Profesionálny ostreľovač vybavený streleckou bundou a rukavicami, ktorý má správne nasadený opasok na zbraň, je schopný nastrieľať “skupinu” s výsledkom 75 mm alebo menej. Pre začiatočníka sa považuje za uspokojivé, ak sa “skupina” zmestí do kruhu s polomerom 150 mm.

 

4. Streľba na povel
Podstata cvičenia vykonávaného v ľahu so zastavením je nasledovná. Strelec má v zásobníku päť nábojov a vystrelí jeden výstrel na hlavový terč, zakaždým na povel inštruktora. Čas – 1 sekunda. To nie je maličkosť, vzhľadom na to, že kadet zaujal pozíciu a zamieril.

 

5. Streľba salvou
Každý strelec v palebnej línii dostane cieľ – trojrozmerný hlavový terč. Inštruktor odpočítava od piatich do jednej. Pri počte “jeden” všetci kadeti vystrelia. Potom sa cvičenie opakuje ešte štyrikrát. Hlavnou požiadavkou je päťnásobný zásah do stredu každého cieľa a súčasnosť salvy. Skorý alebo neskorý výstrel dáva inštruktorovi informáciu, že kadet nepozná dĺžku chodu spúšte svojej pušky. Cvičenie “streľba zo salvy” trénuje budúcich ostreľovačov na situácie, keď bojová skupina musí počas prepadnutia zničiť niekoľko cieľov umiestnených vo vzájomnej vzdialenosti.

 

6. Streľba na vzdialenosť 200 metrov

Kadet sa po presune na palebnú plochu v čo najkratšom čase pripraví pozíciu na streľbu na bruchu. Pomocou známych nastavení zameriavača (výška zameriavacieho bodu) kadet vystrelí päť výstrelov na terč č. 5a. Existujú dve možnosti vykonania tohto cvičenia: na príkaz inštruktora alebo v stanovenom čase. Za pozitívny výsledok sa považuje ten, pri ktorom priemer kruhu rozptylu zásahov v strede cieľa nepresahuje 75 – 100 milimetrov.

 

7. Streľba na vzdialenosť 300 metrov
Kadet po presune na palebnú plochu vystrelí päť rán na terč č. 6 (postava hrudníka) z polohy na bruchu. Zameriavacím bodom je hrudník. Čas na vystrelenie nie je obmedzený. 300 m je skutočný limit pre ostreľovačov špeciálnych policajných jednotiek, pretože na veľké vzdialenosti je ťažké identifikovať osobu (cieľ) podľa tváre. Štandardným prijateľným výsledkom tohto cvičenia v ideálnych podmienkach je zasiahnuť cieľ v strede hrudníka tak, aby sa “skupina” zmestila do kruhu s priemerom 120 – 150 milimetrov. Tento zdanlivo nepôsobivý výsledok môže ľahko vysvetliť akýkoľvek viac či menej profesionálny strelec. Vietor fúkajúci pod uhlom 90 stupňov k odpaľovacej rovine rýchlosťou 5 m/s (18 km/h) na vzdialenosť 300 m spôsobí, že sa strela odchýli od zameriavacieho bodu o 120 – 170 mm.

 

8. Streľba po nabití
Pomerne populárne cvičenie na výcvik ostreľovačov pre špeciálne jednotky. Strelec prichádza na palebnú líniu, pričom bežal v tempe 100-300 metrov. Terčová streľba sa tiež vykonáva zrýchleným tempom. Na dosiahnutie zvýšenia srdcovej frekvencie a dýchania sa niekedy používajú kliky, šplhanie po lane alebo intenzívne gymnastické cvičenia.

 

Budúci ostreľovač, ktorý zvládol týchto osem základných cvikov, podmienečne pripravený pracovať v komplikovaných podmienkach, je presunutý do “druhého ročníka” výcviku.

 

Vitalij Orlov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov