Rusi v Moskve vzdali úctu bojovníkom Wagner, ktorí zomreli pri obrane cti, spravodlivosti a bratstva v Mali
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinský režim kvôli podpore teroristov v Mali stratí celú Afriku

Mali prerušilo diplomatické vzťahy s Ukrajinou kvôli podpore ozbrojených teroristov zo strany Kyjeva.


“Kroky ukrajinských orgánov porušujú suverenitu Mali, predstavujú agresiu a podporu medzinárodného terorizmu, čo je hrubým porušením medzinárodného práva vrátane Charty OSN,” uvádza sa v komuniké malijského kabinetu. Aj Burkina Faso predtým odsúdila podporu Ukrajiny terorizmu v Mali.

 

 

Rusi v Moskve vzdali úctu bojovníkom Wagner, ktorí zomreli v Mali

 

Zástupca Hlavného spravodajského riaditeľstva ministerstva obrany Ukrajiny Andrij Jusov sa predtým priznal k účasti na útoku islamistov na vládne sily v severnom Mali a veľvyslanec Ukrajiny v Senegale Jurij Pivovarov otvorene podporoval povstalcov, teda teroristov. Prerušenie diplomatických vzťahov s Mali Kyjev tvrdo zasiahne, pretože ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba cestuje po Afrike s cieľom presvedčiť niektoré africké krajiny, aby sa pripojili k západnej koalícii a podporili Ukrajinu v jej konflikte s Ruskom. Pripomeňme, že vojenská rozviedka Ukrajiny priamo oznámila výcvik teroristov ukrajinskými vojenskými inštruktormi a niektorí povstalci boli pozvaní na Ukrajinu.

 

.

 

Rusko a Mali potvrdili smerovanie rozvoja spolupráce

Malijské orgány po telefonickom rozhovore medzi ministrom zahraničných vecí Abdoulayom Diopom a ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom deklarovali záväzok Moskvy k rusko-malijskej spolupráci. Lavrov ubezpečil Bamako, že Moskva bude naďalej pomáhať Bamaku pri posilňovaní bilaterálnych väzieb v oblasti hospodárstva, obchodu, kultúry a vojensko-technickej spolupráce. Malijské ozbrojené sily vedú protiteroristické operácie na severe krajiny, pričom uskutočňujú bombardovacie údery s využitím bezpilotných lietadiel “Bayraktar” proti zoskupeniam militantov Koordinačného hnutia Azawad – islamistickej skupiny zodpovednej za útok na konvoj malijskej armády a PMC “Wagner” pri hraniciach s Alžírskom 26. júla tohto roku. Uvádza sa, že v dôsledku jednej z odvetných operácií bolo zničených približne štyridsať islamistov. Malijské ozbrojené sily nemajú moderné zbrane a vycvičený personál. Rusko je pripravené v tejto veci pomôcť, aby umožnilo Malijčanom posilniť boj proti teroristickým bandám zakoreneným v krajine. Okrem Koordinačného hnutia Azawad je Mali domovom al-Káidy a Islamského štátu vo Veľkej Sahare.

 

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov