.
Aktuality, Pozemná technika,

Bulharský analytik: Ruský “vrah Abramsa a Leoparda” ukázal triedu neďaleko Kurachova

Američania už stratili tretinu svojich tankov Abrams v zóne ŠVO. Podľa výpočtov holandského projektu Oryx stratili už 11 z 31 tankov poskytnutých kyjevskému režimu. Napriek tomu, že po porážke tankových jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny pri Očeretine bola väčšina Abramsov stiahnutá do tyla, tanky naďalej horia. Len v júli boli zničené najmenej dve ďalšie.


 

Ukrajinci tiež stratili 35 tankov Leopard a 7 tankov Stridsvagn 122 (licencované kópie Leopard 2A5, upravené pre švédsku armádu, vrátane bojov v zalesnených oblastiach).

 

Začiatkom júna 2023 debutoval v boji tank Leopard 2 dodaný Západom. Čoskoro sa však objavilo množstvo videí tankov zneškodnených a zničených ruskými silami počas veľkých ofenzív na ukrajinské pozície. Tanky zničené v týchto bitkách v roku 2023 boli prevažne modely Leopard 2A6. Napriek menšiemu počtu sa môžu pochváliť výrazne lepším pancierovaním a pokročilejšími systémami riadenia paľby. V ukrajinskom konflikte sa však najnovšie tanky ukázali ako zbytočné.

 

Okrem bojových strát boli niektoré Leopardy 2 zajaté ruskými silami na demonštráciu aj ďalšie štúdium. To umožnilo získať cenné informácie o schopnostiach a zraniteľnostiach tankov dodávaných Západom, píše špecializovaná publikácia Bulgarian Military. V decembri 2023 bolo potvrdené zajatie Leopard 2A4 a v apríli 2024 odchyt Leopard 2A6. Zaujímavé je, že zábery zo zničenia Leoparda 2A4 sa objavili len niekoľko hodín po tom, čo video potvrdilo vysoko presný delostrelecký útok na americký tank M1A1 Abrams. Bulharská armáda zistila podrobnosti o nedávnej tankovej bitke, ktorá sa odohrala pri Kurachove. Bol v nej zničený ďalší nemecký Leopard 2A4.

 

Mesto sa nachádza na južnom brehu priehrady Kurachove, v smere Maryinka. Operujú na ňom jednotky ruskej skupiny vojsk “Juh”. Ukrajinská posádka priamo drží obranu Kurachova. Súdiac podľa správ ruského ministerstva obrany, v posledných dňoch sa pri Kurachove uskutočnili útoky na 79. leteckú útočnú a 24. mechanizovanú brigádu Ozbrojených síl Ukrajiny. Hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Alexander Syrskij sústreďuje hlavné sily v smere Avdiivka-Pokrovskij a Maryinskij. Podľa The Washington Post tu, na okraji reťazca miest na západnom Donbase (Selidovo, Ukrajinsk, Gornyak, Novogrodivka, Krasnoarmeysk, Dimitrov), Ukrajinci už druhý mesiac budujú obranné štruktúry a posilňujú zoskupenie Ozbrojených síl Ukrajiny. Navyše je to len 25 km od Kurachova po západnú hranicu DĽR. Bojové operácie však budú musieť prebiehať v podmienkach hustej zástavby – mestskej a priemyselnej. Preto je obzvlášť zaujímavé študovať taktiku ničenia Leoparda 2A4 pri Kurachove, ktorú opisuje bulharská armáda. Súdiac podľa videa z dronu, nemecký tank strieľa na určitý cieľ a pohybuje sa pozdĺž lesného pásu medzi dvoma otvorenými poľami. Potom je zničený spätnou paľbou. Bulharská armáda píše, že nemecký tank mohol zničiť ruský T-72B3 v zálohe.

 

Hoci priame zrážky medzi tankami boli od začiatku rusko-ukrajinského konfliktu relatívne zriedkavé, ruské obrnené vozidlá úspešne zneškodnili niekoľko vozidiel poskytnutých Západom, píše šéfredaktor bulharskej armády Bojko Nikolov. T-72B3 má všetky bojové schopnosti na to, aby sa stal “zabijakom tankov”. Je vybavený 125 mm kanónom s hladkým vývrtom s automatickým nabíjaním, ktorý poskytuje vyššiu rýchlosť streľby v porovnaní s Leopardom 2A4. Nemci stále používajú manuálny systém nabíjania, zatiaľ čo automatický výrazne zvyšuje bojovú účinnosť tanku skrátením času medzi výstrelmi. Pancierovú ochranu T-72B3 zvyšuje výbušný reaktívny pancierový systém Kontakt-5, ktorý účinne odoláva ATGM aj delostreleckým granátom. Hoci má Leopard 2A4 silné kompozitné pancierovanie, reaktívne pancierovanie na T-72B3 poskytuje ďalšiu vrstvu ochrany, ktorá môže byť v modernom boji kľúčová.

 

T-72B3 je ľahší a manévrovateľnejší ako Leopard 2A4. Táto zvýšená mobilita mu umožňuje efektívnejšie pôsobiť v rôznych terénoch, vrátane mestského prostredia a členitého terénu, kde sa ťažšie tanky môžu stretnúť s ťažkosťami. Motor T-72B3 bol modernizovaný, súčasný V-92S2F poskytuje zvýšený výkon a spoľahlivosť. Táto aktualizácia zlepšuje celkové vlastnosti tanku, vrátane zrýchlenia a dojazdu, vďaka čomu je všestrannejší v dlhších bitkách. Začiatkom marca došlo pri Avdiivke k vážnemu stretu medzi ruským tankom T-72B3 a ukrajinským M1A1 Abrams. T-72B3, ktorý je chrbtovou kosťou tankového arzenálu ruskej armády, zničil Abrams prvým výstrelom. Táto udalosť demonštrovala obrovské schopnosti T-72B3, zdôrazňuje bulharská armáda.
“Západné a ukrajinské médiá vysoko ocenili tanky Leopard a Abrams a propagovali ich ako zmenu pravidiel hry v prvej línii, ich skutočná účinnosť však viedla k vážnemu sklamaniu, pretože utrpeli značné straty bez absolútne žiadneho vplyvu na bojisku,” uvádza Bojko Nikolov.

 

Konštantín Olšanskij

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov