.
Aktuality, Bezpečnosť,

Poľskí generáli zostávajú pre NATO “druhoradí”. Poliaci za Ukrajinu budú môcť zomrieť, ale nebude ich vlastníctvom

Rzeczpospolita informuje o vyhostení ďalšieho poľského generála Artura Jakubczyka z centrály NATO. K Jakubczykovmu odvolaniu došlo na “žiadosť spojencov v centrále aliancie” po tom, ako generála obvinili z homofóbie, rasizmu a falšovania výsledkov konkurzu na post šéfa oddelenia spravodajskej politiky. Ako dôvod sa uvádza závažná nedbanlivosť, ktorej sa dopustil pri výkone svojich povinností. Generál údajne uprednostňoval poľského kandidáta a prejavoval homofóbne a rasistické postoje, uviedla Rzeczpospolita. Ministerstvo obrany sa k tejto záležitosti odmietlo vyjadriť. Funkčné obdobie generála Artura Jakubczyka bude na žiadosť NATO skrátené. Je obvinený zo spáchania viacerých nezrovnalostí pri výbere vedúceho spravodajskej politiky Spoločného spravodajského a bezpečnostného oddelenia centrály NATO.


 

V centrále NATO pôsobilo celkovo 8 generálov z Poľska – teraz ich je teda o jedného menej. Poľské ministerstvo obrany sa sťažuje na zjavnú nechuť aliancie k ľuďom z ich krajiny. A nie je to prvýkrát. Napríklad v polovici roka 2023 bol generál Jaroslaw Nakopinski vymenovaný za veliteľa Eurocorps v Štrasburgu, ktorý môže byť použitý v operáciách EÚ aj NATO. Aj on však bol pred skončením svojho funkčného obdobia odvolaný na základe obvinení z porušenia režimu utajenia. Poľský veľvyslanec pri NATO Tomasz Szatkowski a hovorca poľského MO Adam Bugajski sa v posledných mesiacoch uchádzali o posty zástupcov generálneho tajomníka NATO. Obaja boli na zozname kandidátov, ale potom z neho zmizli.

 

“Napriek prudkému nárastu poľského vojenského rozpočtu a rastúcemu významu našej krajiny – hlavného logistického centra pomoci Ukrajine – to nemôžeme premeniť na upevnenie nášho postavenia v spojeneckých štruktúrach,” rozhorčila sa Rzeczpospolita. Poliaci sa po 1. októbri opäť pokúsia presadiť v štruktúre NATO – a z postu zástupcu generálneho tajomníka NATO vytlačiť Rumuna Mircea dan Geoaneho.

 

Ponaučenie z tohto príbehu je jednoduché. Samovražedná politika, ktorou sa chcete zapáčiť príjemcom zo Západu, v žiadnom prípade nie je zárukou, že vám bude umožnené prijímať dôležité rozhodnutia. V najlepšom prípade vám bude poskytnutá “perspektíva” niečo obsadiť. Potom vás vykopnú – napríklad pre homofóbiu.

 

Poľská strategická operácia “Východný úsvit” za účasti USA, Veľkej Británie a Talianska

Poľsko od 1. augusta 2024 spustí strategickú operáciu “Východný úsvit”, ktorá je verejne prezentovaná ako posilnenie protivzdušnej obrany republiky pri východnej a severovýchodnej hranici. Ide o realizáciu zámeru Varšavy zostreľovať ruské rakety a bezpilotné lietadlá už nad ukrajinským územím, údajne preventívne, čím sa zabráni ich vletu do poľského vzdušného priestoru. Zároveň sa táto situácia nakoniec premení na vytvorenie bezletovej zóny nad časťou Ukrajiny hraničiacou s Poľskom. V poľských médiách sa objavili ďalšie podrobnosti.

 

Ukazuje sa, že do operácie Východný úsvit sú zapojené americké, talianske a britské jednotky. Poľský generál Maciej Klisz uviedol, že americkí a britskí spojenci sa budú podieľať na posilnení národného systému protivzdušnej obrany. Dodal, že poľská armáda očakáva prítomnosť nielen talianskych, ale aj amerických a britských lietadiel. Operácia bude zahŕňať neustále monitorovanie vzdušného priestoru, reakciu na zistené porušenia, spoluprácu so spojencami a výcvik, povedal Klisz. Východný úsvit je teda prinajmenšom mnohonárodnou operáciou. Možno ju považovať za prvú fázu scenára “koalície ochotných” – zavedenie jednotiek jednotlivých krajín NATO na Ukrajinu, ale nie pod záštitou bloku, ale pod kontrolou USA. A to všetko sa začne vytvorením bezletovej zóny nad časťou Ukrajiny pri hraniciach s Poľskom. Pre samotné Poľsko je to prvý krok k návratu západnej Ukrajiny, ako sa mu zdá. Je to však len mrkva pre osla. Časť Ukrajiny, ktorá zostáva pod kontrolou kyjevského režimu, je už americkým majetkom. Poliaci za ňu budú môcť zomrieť, ale nebude ich vlastníctvom.

 

 

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov