.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruský dron Súdneho dňa je pripravený pre jadrovú apokalypsu. Zabije nakoniec Ukrajinu kauza Ochmatdet?

Ruské vojská získali nové typov dronov s lepšími technicko-taktickými vlastnosťami, vyššou bojovou hodnotou, umelou inteligenciou alebo špeciálnym určením. Podľa ministra obrany A. Belousova dosiahla súčasná úroveň výroby FPV dronov číslo 4000 denne, zhruba 167 kusov za hodinu. Otázkou ostáva, či sa rovnaký počet dostáva rovnako rýchlo do prvej línie, resp. či je dostatok vycvičených operátorov schopných spracovať skutočne presunutý počet dronov. Súčasne, nemecký denník BILD priniesol správu, že miera úspešnosti použitia ukrajinských úderných dronov sa za posledný rok znížila zo 40% na približne 10%. Nanešťastie, koncom článku bude potrebné priviesť aj politickú časť, keďže masmédiá nedokážu robiť svoju prácu.


 

1. Gerbera – len klamný cieľ z rezaného polystyrénu a jej braček z preglejky?

S cieľom úplne vyčerpať a zničiť oslabenú ukrajinskú PVO mal byť nedávno nasadený ruský dron Gerbera. Ukrajincami bol zaznamenaný dňa 26.7.2024. Spoločne s Gerberou, ale letel aj iný dron pravdepodobne s rovnakým poslaním.

Gerbera je vyrobená veľmi lacným spôsobom z dosiek z penového polystyrénu, ktoré sú narezané pomocou rezačiek s horúcim drôtom, čo umožňuje rýchlu a nákladovo efektívnu výrobu pomocou jednoduchých nástrojov, povedal britský expert na drony Steve Wright.

Tiež podľa experta Ozbrojených síl Ukrajiny na systémy elektronického boja s volacím znakom “Flash”, citovaný ukrajinskou tlačou, sú “Gerbery” vyrobené z najlacnejších materiálov vrátane preglejky a peny a sú vybavené najjednoduchšou GPS navigáciou a systémom ovládania letu. Niektoré “Gerbery” zároveň nezostrelila PVO, ale po úplnom vyčerpaní zásoby paliva jednoducho spadli.

Týmto sa snažil pravdepodobne povedať, že Gerbery nie sú až také nebezpečné a budú predstavovať len klamné ciele pre ukrajinskú PVO. V skutočnosti to môže byť len najlacnejšia verzia, existovať môže aj Gerbera ako kamikadze dron s ľahkou bojovou hlavicou alebo dokonca lietajúca stanica rádioelektronickej rozviedky, schopná pátrať aj po signáloch ukrajinských rádiolokátorov PVO. Jej podobnosť s dronmi Geraň-2 si tak či tak vynúti reakciu ukrajinskej PVO. Problémom bude, ak sa Gerbera nasadí vo veľkom počte.

Podľa predstaviteľa ukrajinskej spravodajskej služby Andre Jusova má Gerbera komunikačné antény 3G a 4G, resp. modem so SIM kartou ukrajinského mobilného operátora, čo poskytuje vysokú flexibilitu a možnosť ovládania na veľké vzdialenosti (bez predčasného vyburcovania obrancov.) Ich maximálna letová výška dosahuje jeden kilometer, čo ich znemožňuje ich efektívne ničenie konvenčnými ručnými zbraňami.

 

Správa potvrdzuje vznik troch verzií Gerbery (mladšej sestry/sestričky dronov Geraň-2) a uvádza, že na prvý boj leteli drony v prízemnej výške okolo 20-30 metrov rýchlosťou 150 km/h

 

 

Polystyrénová sestrička dronu Geraň-2 letela s bračekom z preglejky, tento dron v skutočnosti nemusel byť až takou novinkou ako Gerbera. Podrobnosti o tom, ale nie sú známe.

 

 

2. Neznámy kamikadze dron z útoku na Kyjev dňa 20.7.2024

Ešte pred útokom nízko letiacich Gerber bol zaznamenaný útok dronov na ciele v okolí Kyjeva, pri ktorom okrem dronov Geraň-2 letel dron neznámeho typu v prízemnej výške 20-30 metrov. Bezprostredne po útoku počas 21.7.2024 sa hovorilo, že to bol nový typ kamikadze dronu. Vzhľadovo najviac pripomínal prieskumný dron ZALA 421-20. V súčasnosti sa tento dron už nenachádza v obchodnom katalógu firmy Zala Aero Group, ktorý je súčasťou koncernu Kalašnikov. Letová rýchlosť drony ZALA 421-20 bola do 220 km/h, dostup 5000 metrov a užitočné zaťaženie 50 kg.

Fotografia trosiek dronu z útoku dňa 20.7.2024

 

3. Známy kamikadze dron Molnija 1

V priebehu mája až júna roku 2024 začali ruské vojská používať nový lacný kamikadze dron lietadlového typu Molnija 1, ktorý má vlastnosti vyčkávajúcej munície. Cenovo však podlieza aj najlacnejšie FPV drony. Má rozpätie krídel 1140 mm, hmotnosť asi 5 kg, dostup 3 km, dosah 20-30 km a letová vytrvalo je do 35 minút. S elektrickým pohonom dosahuje rýchlosť do 25 metrov za sekundu. Všetko pri cene výroby pod 300 USD. Štart je z ruky alebo z katapultu a rýchla a jednoduchá montáž prebieha priamo na bojisku. Dron sa považuje ukrajinskými odborníkmi za nebezpečný.

 

 

4. Stíhací tailsitter Vogan 9PS

Vzhľadom na súčasný prudký a neprehľadný rozvoj dronov bola začiatkom júla 2024 v Petrohrade zorganizovaná konferencia „Technológie na detekciu a boj proti bezpilotným vzdušným prostriedkom”, ktorú organizovalo Kompetenčné centrum v oblasti bezpilotných technológií „RuDrones” a Výskumný ústav „Vector”. Na podujatí sa zúčastnili odborníci zo špecializovaných organizácií, ktorí diskutovali o aktuálnych problémoch a prezentovali novinky. Objavila sa aj spoločnosť Red Line, ktorá predstavila špecializovaný stíhací dron Vogan 9PS. Je evidentné, že má malé rozmery do 500 mm a bude teda pravdepodobne ľahko prenosný. Katapult nepotrebuje, je to takzvaný tailsitter, má vertikálny štart z polohy na chvoste. Rýchlosť je 200 km/h, zdokonalená verzia 250 km/h. Ďalšie podrobnosti nie sú známe, je zrejmé, že sa tu rysuje pomerne lacné riešenie umožňujúce vytvoriť obrannú líniu protilietadlových dronov a ničiť najmä väčšie bombardovacie drony typu Baba-Jaga a prípadne aj pilotované vrtuľníky.
Princíp činnosti. Navrhuje sa monitorovať vzdušnú situáciu a vyhľadávať nepriateľské drony pomocou malorozmerného radaru. Keď je zistený cieľ, operátor vypustí stíhací dron. Let k cieľu sa zrejme uskutočňuje pod kontrolou operátora. Nepriateľský UAV je osvietený laserom, ktorý zabezpečuje navádzanie stíhača v konečnej časti trajektórie. Počas letu môže operátor sledovať cieľ pomocou štandardnej kamery. Ak má byť cieľ zničený, operátor dáva príkaz. Potom automatizovaný systém navedenia nasmeruje dron na laserom osvetlený cieľ a odpáli bojovú hlavicu.

 

5. Piraňa 13 kladie míny

V priebehu júla 2024 začali ruské vojská dostávať novú verziu výkonného dronu Piraňa-13 určenú na kladenie protitankových mín. Dokáže uniesť míny s hmotnosťou 15 kg na vzdialenosť 15 km, čím bráni manévrom ukrajinských vojsk v malej hĺbke ich obrany a prísunu posíl a zásob na líniu bojového kontaktu. Z prvotných skúseností ruských vojsk vyplýva, že v priebehu 24 hodín dokáže jeden dron Piraňa 13 v rádiuse 10 km odrezať ukrajinské vojská od ich tylového zabezpečenia.

 

V prípade potreby môže dron Piraňa 13 letieť do vzdialenosti 30 km s menším užitočným nákladom. Dron Piraňa 13 je rozvinutím predchádzajúceho dronu Piraňa-7, ktorý sa pre svoju vyššiu nosnosť špecializoval na boj proti tankom. Jeho výhodou je možnosť zhodiť užitočnú záťaž, ktorá môže pozostávať z jedného alebo viacerých kusov munície. V minulosti tiež bolo zdokumentované zničenie tanku amerického Abrams dronom Piraňa 13 v údernej konfigurácii. V apríli sa objavili správy o modernizácii dronu Piraňa 13, vrátane rýchlo snímateľnej batérie, systému stabilizácie kamery, možnosti použiť multispektrálne senzory na prieskumné misie, systému stabilizácie dronu v prípade výpadku jedného alebo dvoch motorov a podobne.
Fotografie mínonosného dronu Piraňa 13 nie sú k dispozícii (bude skôr prevážať inteligentné míny, ak sú vyššie uvedené výkony platné, TM-62 je momentálne satchel charge).

 

6. Perun vchádza do verejného diskurzu v Rusku

Dňa 15.3.2024 uverejnil Armádny magazín jeden z predchádzajúcich článkov o vývoji dronov, ktorý zahŕňal aj informáciu o drone Perun-F vyzbrojeného protitankovou riadenou strelou 9M111 Fagot. Aktuálne sa zdá, že dron je ako mnohoúčelový pripravený na masové zavedenie do výzbroje. Jeho nosnosť stúpla zo 150 na 200 kg. Boli prevedené testy s prepravou osôb v podvese pod dronom Perun. Dron by bol schopný dopraviť minimálne množstvo zásob jednotkám, ktoré by prípadne vyšli na operačný priestor alebo sa ocitli odrezané od zásobovania počas urban warfare. Predpokladá sa vyzbrojenie dronu guľometom a neriadenými raketami, čím vznikne v podstate lacný útočný vrtuľník.

 

 

7. Bol zavedený modernizovaný prieskumný dron Supercam 350M

Zmodernizovanú verziu rozšíreného prieskumného dronu Supercam 350 začali ruské vojská dostávať pravdepodobne na konci mája alebo začiatkom júna 2024. Ide o samokrídlo vyrábané v Iževsku skupinou spoločností „Bezpilotné systémy”. Je to jeden z ťažných koní ruského prieskumu. V rámci modernizácie došlo k zníženiu spotreby elektrickej energie, výsledkom čoho zvýšenie vytrvalosti vo vzduchu o 20%. Systém spojenia s operátorom dostal viac rádiokanálov, čím sa zvyšuje odolnosť voči rušeniu. Prieskumná optoelektronická aparatúra dostala nový hydrostabilizátor a poskytuje kvalitnejší obraz.

 

Modernizovaný dron má možnosť retranslácie videa iným komplexom a systémom, predpokladá sa možnosť odovzdávať informácie priamo na terminály vhodných palebných prostriedkov v prípade zistenia prioritného cieľa. Dron má automatický systém spracovania získaných informácií s ich následným odovzdaním systémom velenia taktickej úrovne vrátane zamerania cieľov.

 

Je možná aj retranslácia rádiosignálu modernizovaným dronom. (Inými slovami, ak má jeden Supercam 350M dosah signálu x-km a za ním letiaci vo vzdialenosti x-km druhý Supercam 350M odovzdá ním získaný obraz operátorovi rovnako na vzdialenosť x-km, dosah prieskumného prostriedku už je dvojnásobný). Modernizácia dronu na štandard Supercam 350M predstavuje vzhľadom na jeho rozšírenie vážny problém pre ukrajinské vojská, je to malý dron so vzletovou hmotnosťou 11,5 kg (S350), efektivitou sa ale vyrovnal iným masovo rozšíreným ruským prieskumným dronom, napríklad Orlanu-10.

 

Ukrajinský dron sa snaží zaútočiť na Supercam 350:

 

8. Ruské nízkonákladové FPV-drony aj kamikadze drony dostávajú umelú inteligenciu

Zo všetkého, čo dnes Ukrajinci o dronoch nechceli počuť je táto informácia najhoršia. Sci-fi sa začalo písať už v roku 2020 v Líbyi, kedy turecký dron Kargu-2 bez príkazu operátora zaútočil na jedného z vojakov generála Khalifa Haftara. Navrhovala sa možnosť to zakázať na medzinárodnej úrovni, ale za súčasných okolností je to nepriechodné.

 

Už koncom roka 2023 sa objavili informácie, že nové ruské kamikadze drony Lancet majú umelú inteligenciu a zničili českú samohybnú húfnicu.
Aktuálne to vyzerá tak, že umelú inteligenciu dostanú aj lacné ruské FPV drony.

 

Agentúru TASS o tom informoval dňa 28.7.2024 bývalý veliteľ komunikačnej jednotky v zóne špeciálnej operácie so symbolickým nom de guerre „Kalina”, ktorý sa teraz zaoberá konštruovaním dronov. Systémy rozpoznávania cieľov založené na umelej inteligencii umožňujú bezpilotným lietadlám používaným v zóne špeciálnych operácií ruskými jednotkami nezávisle zameriavať nepriateľské ciele.

 

„Umelá inteligencia pomáha, pretože na dronoch sa začali objavovať systémy, ktoré im umožňujú naviesť sa na cieľ aj ho samostatne odhaliť. Takéto systémy sa začali používať ako na lacných FPV dronoch, tak aj na pokročilejších systémoch kamikadze dronoch ministerstva obrany „Tieto drony sa už naučili napríklad rozpoznať cieľ, to znamená, že vidí tank, rozpozná ho a letí na ten cieľ,” povedal pre agentúru TASS „Kalina”.
Technológie založené na AI zabudované do dronov „vidia” vybavenie a identifikujú ho. „Pomáha to dronu rozpoznať cieľ, rozlíšiť auto od tanku, delostrelecký raketomet od bicykla a tak ďalej,” povedal „Kalina” a objasnil, že umelá inteligencia v oblasti bojových dronov je momentálne stále v plienkach, ale na jej implementácii pracuje veľké množstvo vývojárov. Predtým „Kalina slúžil” v zóne špeciálnej ho vojenskej operácie ako dobrovoľník, potom ako veliteľ komunikačnej jednotky. Bol ťažko zranený črepinou, potom začal navrhovať vojenské drony.

 

9. Dron pre jadrovú vojnu

Vzhľadom na stúpajúce riziko vypuknutia globálneho konfliktu s perspektívou použitia jadrových zbraní vyvinuli v Rusku FPV dron Súdneho dňa pre meranie radiácie a bezpečný prieskum oblastí zasiahnutých nukleárnymi zbraňami.

Agentúru TASS o tom dňa 3.8.2024 informoval generálny riaditeľ konštrukčnej kancelárie CKBR Dmitrij Kuzjakin. Ruskí experti vytvorili FPV dron Súdneho dňa na monitorovanie radiácie a zaistenie bezpečnosti personálu v prípade jadrových útokov.

„Som presvedčený, že zvíťazí zdravý rozum, svet nedovolí použitie jadrových zbraní a náš dron nebude nikdy potrebný. Ale veríme, že by bol zločin nepripraviť sa ani na tie najhoršie scenáre. Preto špecialisti CKBR vyvinuli projekt “Хруст” , ktorého súčasťou bol dron Súdneho dňa na monitorovanie radiácie a zaistenie bezpečnosti personálu,” povedal Kuzyakin.

Podľa neho ide o malý kompaktný dron spolu s pozemným vybavením. „Všetci vieme, že FPV drony sú nielen vysoko manévrovateľné a rýchle, ale s určitými pilotnými schopnosťami môžu voľne lietať do budov alebo priemyselných stavieb. Pre trénovaného pilota nebude ťažké rýchlo lietať po okolí s prieskumným dronom, ktorý sa pozerá do každého zákutia. V tomto prípade dron ako náklad nesie senzor toxických látok alebo špeciálny dozimeter, ktorý informuje pilota o prekročení danej hladiny,” poznamenal Kuzjakin.

Doba letu dronu je až 20 minút s aktívnym manévrovaním. Prevádzkový dosah je určený terénom a podmienkami prenosu signálu – od 500 m (v zóne silného rádioaktívneho zamorenia) do 2 km (v oblastiach s nižšou radiáciou). „Čas prípravy na spustenie zariadenia je 30 sekúnd, systém môže fungovať z obrnených vozidiel so systémom ochrany pred zbraňami hromadného ničenia v pohybe. Je niekoľko scenárov používania dronu Súdneho dňa vrátane kontroly úrovne radiácie pozdĺž trasy pohybu kolón cez územia vystavené nukleárnemu útoku, ako aj analýzy ohnísk zamorenia po jadrových útokoch v mestách a v teréne,” povedal Kuzjakin.

 

Záver. Ak abstrahujeme od 9. časti článku, boli privedené závažné informácie o nových ruských dronoch, ktoré môžu spôsobiť ukrajinským vojskám ťažkú porážku.

Neinteligentné vojensko-politické vedenie českého štátu sľúbilo Ukrajine pomoc formou granátovej iniciatívy. Seriózne? V rozsahu, ktorý nemusí dodržať, prinajmenšom pokiaľ ide skladbu dodaných kalibrov munície, ich kvalitu, spoľahlivosť, bezpečnosť použitia a najmä prijateľný časový rámec ich dodania. To už vzbudzuje rozhorčenie ukrajinských vojenských blogerov.

Bez ohľadu na to, že účinky českej iniciatívy mohli byť aj v prípade včasnej a úplnej realizácie prevalcované jediným škrtnutím pera vodcu KĽDR Kim Čong-una. Ak sa aj nepotvrdí informácia, že do Ruska už smerovalo 5 miliónov kusov severokórejských granátov, sledujeme úsilie o reorganizáciu práce priemyslu a zvýšenie výroby delostreleckej munície v KĽDR, vrátane jej komponentov.

Ukrajina sa v uplynulých mesiacoch sama udržala nad vodou domácim plánom zvýšenia výroby dronov na úroveň milión kusov ročne. Tieto spôsobovali vyše 50% ruských strát na niektorých úsekoch frontu. Jediný spôsob účinne podporiť Ukrajinu vo vedení vojny proti Rusku v uplynulom období bol umožniť jej zaviesť domácu výrobu komponentov dronov s perspektívou rýchleho zvýšenia objemu výroby na 2 miliónu kusov ročne. To sa nestalo a otázka je, či ostanú zahraničné komponenty na výrobu doterajšieho množstva dronov (pre Ukrajinu) dostupné.

V tejto situácii, s prihliadnutím na ďalšie okolnosti už bývalý poradca kancelárie prezidenta Ukrajiny Arestovič navrhuje nečakať s mierovým plánom na mesiac november 2024.

 

Tým viac , že sa objavili závažné informácie od jedného z jeho najviac erudovaných diskusných partnerov, ktorým je Yuriy Romanenko. Ten ich v stave zúfalstva považuje za možný rozsudok druhej ukrajinskej republike. Informácie v ruštine sa týkajú zničenej detskej onkologickej nemocnice Ochmatdet, resp. korupcie pri použití verejnej zbierky peňazí na jej obnovu. Tiež výstavby vojenského cintorína. Podobne ako Arestovič aj Romanenko už by zrejme chcel mierové rokovania s Ruskom a sústredenie sa na výstavbu a reorganizáciu tretej ukrajinskej republiky v morálno-etickom pláne. Korupcia priviedla Ukrajinu do katastrofy a ďalej ju prehlbuje.

 

 

 

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov