.
Aktuality, História,

Bomby nad Vietnamom

Pred 60 rokmi sa americká provokácia v Tonkinskom zálive stala zámienkou na vojenskú agresiu. V júli 1954 bola na medzinárodnom stretnutí v Ženeve nakreslená čiara pod francúzskou koloniálnou nadvládou vo Vietname, ktorá bola rozdelená na dve časti. Na severe zostala pri moci komunistická vláda Ho Či Mina a na juhu krajiny bola vyhlásená Vietnamská republika na čele s Ngo Dinh Diem. Washington ho podporil a vyslal vojenských poradcov.


 

Po zavraždení prezidenta Ngo Dinh Diema armádou, ktorá sa 2. novembra 1963 chopila moci, sa Spojené štáty vydali cestou priameho zasahovania do vnútorných záležitostí Vietnamu vyslaním lodí 7. flotily námorníctva do Tonkinského zálivu. Podľa Američanov zaútočil 2. augusta 1964 torpédoborec Maddox, hliadkujúci v zálive a vykonávajúci elektronický prieskum, v medzinárodných vodách na severovietnamské torpédové člny. Podľa severovietnamskej verzie Maddox vtrhol do výsostných vôd Vietnamskej demokratickej republiky a keď k nemu smerovali člny s cieľom zatlačiť ho do medzinárodných vôd, torpédoborec ako prvý spustil paľbu. O dva dni neskôr Spojené štáty oznámili, že údajne 4. augusta večer počas tropickej búrky radary zachytili viac ako tucet neznámych objektov, ktoré sa blížili k torpédoborcom. A hoci americké lietadlá nezaznamenali cudzie lode, 5. augusta vydal americký prezident Lyndon Johnson rozkaz na letecký útok na územie Severného Vietnamu.

 

Vo Washingtone otvorene hovorili o potrebe zničiť “komunistický Vietnam”. Americký kongres prijal 7. augusta Tonkinskú rezolúciu, ktorá hlave štátu umožnila použiť ozbrojené sily v juhovýchodnej Ázii. Po opätovnom zvolení Johnsona za prezidenta v novembri 1964 začal konflikt eskalovať. V roku 1965 boli pozemné jednotky americkej armády vyslané do Vietnamu. Málokto si vtedy predstavoval, že vojna sa pre Washington zmení na katastrofu, ktorá bude trvať dlhých 11 rokov.

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov