.
Aktuality, Námorníctvo,

Existuje podozrenie, že Rusko získalo lokalizáciu britských jadrových ponoriek

Softvér pre britské jadrové ponorky bol vytvorený v Bielorusku a Rusku, uvádza The Telegraph. Príslušné programy mali vytvoriť britskí zamestnanci, ale ich tvorba bola čiastočne zadaná vývojárom na Sibíri a v Minsku. Publikácia uvádza, že údaje o osobách s utajovanými informáciami sa mohli dostať do tretích rúk. Navyše škody môžu byť ešte vyššie, keďže nejde o jediný projekt britského ministerstva obrany, ktorý bol zadaný vývojárom z Bieloruska.


 

 

Britskí inžinieri jadrových ponoriek používajú softvér, ktorý bol navrhnutý v Rusku a Bielorusku, čo je v rozpore s pravidlami ministerstva obrany. Softvér mal byť vytvorený zamestnancami so sídlom v Spojenom kráľovstve s bezpečnostnou previerkou, ale jeho dizajn bol čiastočne outsourcovaný vývojárom na Sibíri a v Minsku, hlavnom meste Bieloruska. Existujú obavy, že kód vytvorený ruskými a bieloruskými vývojármi by mohol byť zneužitý na odhalenie polohy britských ponoriek. Ministerstvo obrany považovalo narušenie bezpečnosti za vážnu hrozbu pre obranu Spojeného kráľovstva a začalo vyšetrovanie.

 

Vyšetrovanie zistilo, že firma, ktorá outsourcovala prácu – na intranete pre inžinierov jadrových ponoriek – do Ruska a Bieloruska, ju spočiatku držala v tajnosti a diskutovala o tom, či by mohla zamaskovať, kde pracujúci sídlia, tým, že im dá falošné mená mŕtvych Britov. Okrem ponorkovej flotily Spojeného kráľovstva existujú obavy, že aj ďalšie obranné schopnosti by mohli byť ohrozené, pretože sa ukázalo, že predchádzajúci projekt bol tiež outsourcovaný developerom v Minsku.

 

Národná bezpečnosť Spojeného kráľovstva by mohla byť ohrozená, ak by sa osobné údaje osôb s utajovanými znalosťami o britskej jadrovej ponorkovej flotile dostali do nesprávnych rúk, čo by ich vystavilo vydieraniu alebo cieleným útokom. Ben Wallace, bývalý minister obrany, povedal, že narušenie “nás potenciálne zanechalo zraniteľnými voči podkopávaniu našej národnej bezpečnosti”. Dodal: “Krajiny ako Čína a Rusko sa znova a znova zameriavajú na dodávateľské reťazce našich dodávateľov obrany. Toto nie je nový fenomén.” James Cartlidge, tieňový minister obrany, povedal, že je “absolútnym imperatívom” zabezpečiť, aby “najcitlivejšie obranné programy mali úplnú odolnosť a bezpečnosť”.

 

Rolls-Royce Submarines, ktorá poháňa britskú jadrovú ponorkovú flotilu v mene Kráľovského námorníctva, chcela modernizovať svoj personálny intranet a zadala prácu digitálnej poradenskej firme WM Reply. WM Reply potom použil vývojárov so sídlom v Bielorusku – najbližšom spojencovi Ruska – z ktorých jeden v skutočnosti pracoval z domu v Tomsku na Sibíri, podľa dokumentov predložených na vyšetrovanie ministerstva obrany. Intranetový systém zahŕňal osobné údaje všetkých zamestnancov Rolls-Royce Submarines, ako aj organizačnú štruktúru tých, ktorí pracujú v ponorkovej flotile Spojeného kráľovstva. V lete 2020 začali zamestnanci WM Reply biť na poplach v súvislosti s bezpečnostnými dôsledkami využívania bieloruských zamestnancov pre projekt a navrhli, aby bol Rolls-Royce informovaný.

 

V novembri stretnutie tímu, ktorého prepis bol poskytnutý vyšetrovateľom ministerstva obrany, odhalilo vážne obavy niektorých zamestnancov. Nadriadení im však povedali, že nie je dôvod na “paniku” a že Rolls-Royce by nemal byť informovaný, pretože existuje riziko, že by mohol projekt zrušiť, ak by sa to dozvedel.

 

Až na jar 2021, keď boli obavy nahlásené priamo spoločnosti Rolls-Royce, sa začalo vyšetrovanie. Záležitosť bola následne predložená ministerstvu obrany v lete 2022, čo viedlo k ďalšiemu vyšetrovaniu, ktoré sa skončilo vo februári minulého roka. Dr. Marion Messmer, vedúca výskumná pracovníčka think-tanku Chatham House, uviedla, že umožnenie bieloruským a ruským vývojárom pracovať na tomto druhu projektu predstavuje jasné “riziko pre národnú bezpečnosť”.

 

“Zo strategického hľadiska je na ponorkách skvelé, že sú veľmi ťažko odhaliteľné a veľmi mobilné. Ak by mal niekto prístup k sledovaciemu systému, ktorý by neustále ukazoval, kde sa ponorky nachádzajú, poskytlo by mu to obrovskú strategickú výhodu – ak by plánoval útok na Spojené kráľovstvo, mohol by sa najprv zamerať na jadrové ponorky a zneškodniť Trident.” Hovorca Rolls-Royce povedal:
“Môžeme kategoricky konštatovať, že v žiadnom okamihu neexistovalo žiadne riziko, že by sa údaje, či už utajované alebo iné, sprístupnili jednotlivcom, ktorí nie sú preverení. Nie je možné, aby osoby, ktoré nie sú preverené bezpečnosťou, pristupovali k žiadnym citlivým údajom prostredníctvom nášho firemného intranetu. Používa sa na poskytovanie obchodných aktualizácií a podpory kanála pre spoluprácu medzi našimi kolegami.
“Všetci naši dodávatelia spĺňajú prísne bezpečnostné požiadavky. Akonáhle sme sa dozvedeli o týchto obvineniach, Rolls-Royce Submarines prestali spolupracovať s WM Reply. Neudelili sme im žiadne ďalšie zákazky.”

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov