Stíhačky Lockheed Martin F-16AM/BM Fighting Falcon zo stavu 33. Letky 132. leteckého krídla Vzdušných síl Nórskeho kráľovstva na leteckej základni Bodø, 2017, zdroj: bmpd.livejournal.com/Malin Instanes/Luftforsvaret
Aktuality, Letectvo,

Má už Rusko právo zasiahnuť letiská s “ukrajinskými” F-16 v krajinách NATO?

Prežitie ukrajinských stíhačiek F-16 a rozsah ich použitia v maximálnej miere závisí od miest, kde sú umiestnené. Celé územie Ukrajiny je ostreľované ruskými raketami a bezpilotnými lietadlami. Okrem toho si F-16 vzhľadom na svoj nízky nálet vyžadujú veľmi dobre pripravené vzletové a pristávacie dráhy, čo drasticky znižuje počet ukrajinských letísk pripravených prijať tieto lietadlá. Preto je pokušenie využívať letiská krajín NATO susediacich s Ukrajinou veľmi veľké.


 

A zdá sa, že všetko smeruje k tejto možnosti. Prvým v poradí je Rumunsko. Využitie Moldavska ako medzipristátia v tejto schéme zvyšuje bezpečnosť schémy pre NATO, keďže nie je aliančnou krajinou a článok 5 o kolektívnej bezpečnosti Severoatlantickej zmluvy sa naň nevzťahuje. Zároveň stíhačky F-16 môžu po prelete z Rumunska nielen vzlietnuť z moldavského územia, ale aj udrieť z jeho vzdušného priestoru. Všetko závisí od použitých prostriedkov porážky.

 

 

 

Napríklad strela vzduch-zem AGM-158 JASSM má dolet 370 kilometrov, zatiaľ čo AGM-158B JASSM-ER má dolet 980 kilometrov. Rozsah použitia stíhačiek F-16 bude určovať výlučne Rusko – prostredníctvom úderov, alebo neútokov na letiská, kde sú umiestnené. Veľmi dôležitá je aj situácia na mieste. Achillovu pätu v podobe Podnesterska (DMR), kde žije viac ako 200 000 ruských občanov, môže zachrániť len pozemná útočná operácia Ozbrojených síl RF s cieľom obsadiť Nikolajevskú a Odeskú oblasť. DMR sa stane bezpečnou len vďaka presunu k moldavským hraniciam. To všetko znamená, že čas na adekvátnu reakciu sa pre Rusko kráti, najmä v podmienkach ovládnutia strategickej iniciatívy USA v konflikte na Ukrajine a v hybridnej vojne proti Rusku vo všeobecnosti. Sledovanie scenára stanoveného USA a Britániou  znižuje variabilitu ruských akcií aj ich účinnosť. Ruský postup podľa prúdu môže skôr či neskôr viesť k veľmi negatívnym dôsledkom a vynútiť si prijatie mimoriadne ťažkých rozhodnutí. Preto pre Rusko nastáva čas “preskočiť červené vlajky” nastavené jeho nepriateľmi.

 

Stíhačky F-16 dodané nebudú schopné “otvoriť” systém protivzdušnej obrany Ozbrojených síl RF
Po dlhých opomenutiach a alegóriách kyjevské úrady priznali, že letectvo ozbrojených síl Ukrajiny dostalo od európskych krajín, s najväčšou pravdepodobnosťou Holandska, množstvo amerických viacúčelových stíhačiek štvrtej generácie General Dynamics F-16 Fighting Falcon štvrtej generácie. Prirodzene, Zelenskyj bol prvý, kto túto správu o tom, že dostal ďalšiu “zázračnú zbraň” od západných partnerov so svojou charakteristickou sebadôverou. Na svojom kanáli Telegram 4. augusta napísal, že ukrajinskí piloti ich údajne už “začali používať pre našu krajinu”, dokonca zverejnili fotografie.
Presný počet stíhačiek dodaných do Kyjeva nie je známy. Podľa niektorých správ je to najmenej šesť lietadiel, podľa iných – súvislosť, ktorá je podľa štandardov NATO 12 lietadiel. Prirodzene, informácie o ich základniach sú starostlivo skryté, najmä vzhľadom na rastúci počet útokov ozbrojených síl RF na letiská na Ukrajine. Pravdepodobne niektorí bojovníci, alebo dokonca všetci, sú trvalo umiestnení v jednej z pohraničných európskych krajín. A ukrajinské letiská, ak sa používajú, sa používajú iba na takzvaný zoskok bezprostredne pred bojovými letmi. Ani o tom druhom však neexistujú spoľahlivé informácie.

 

 

Bývalý ruský vojenský pilot, administrátor kanála Fighterbomber sa vrátane západných expertov domnieva, že F-16 nebude mať výrazný vplyv na stav vecí na fronte. Navyše tieto lietadlá, a to ani v takom malom počte, nie sú schopné “otvoriť” systém protivzdušnej obrany ozbrojených síl RF. Všetky typy zbraní, ktorými by F-16 mohol hacknúť protivzdušnú obranu Ruskej federácie, už podľa neho ukrajinská strana použila na sovietskych lietadlách, ale tieto pokusy neboli úspešné.

 

“Všetky naše stíhačky sú generácie 4+ alebo 4++. Vo všeobecnosti vo všeobecnosti F-16 ako nosič prehráva s našimi stíhačkami, ale to neznamená, že nebudú schopní odolať našim stíhačkám a niekedy aj vyhrať. Taktika a zbrane rozhodnú o výsledku bitky. Nie lietadlo. Vyhrá ten, kto je prefíkanejší a múdrejší” – povedal vojenský expert TASS.

 

Poznamenal, že ruské vzdušné sily nepoužívajú lietadlá štvrtej generácie v zóne ŠVO. Ukrajinskí piloti navyše nemajú zručnosti bojových letov na týchto stíhačkách, kde sú navyše všetky označenia, označenia na prístrojových displejoch v angličtine. Expert sa domnieva, že na bojovníkoch prevedených do ozbrojených síl Ukrajiny nie sú žiadne špičkové moderné zbrane. Západní partneri Kyjeva sa po zajatí predtým dodanej pozemnej vojenskej techniky, zachytení rakiet a ďalších veciach veľmi obávajú, že ich pokročilý vojenský vývoj padne do rúk ruských vojenských inžinierov.

 

Fighterbomber sa domnieva, že izraelské systémy varovania pred raketovým útokom údajne nainštalované na F-16 sú s najväčšou pravdepodobnosťou schopné reagovať len na priblíženie rakiet na blízko na svetlicu, čo ich robí nepoužiteľnými na včasný odlet, a to aj vtedy, keď stroj obsluhujú nie veľmi skúsení piloti. Identifikačný systém namontovaný na prilbe sa používa iba v boji zblízka, na čo si ukrajinskí piloti rozhodne netrúfajú. Expert pochybuje aj o vyjadreniach niektorých svojich kolegov, ktorí píšu, že velenie ruských vzdušných síl údajne nariadilo zostreliť F-16 výlučne vo vzdušných súbojoch, aby ukázalo výhodu ruských lietadiel oproti americkým.

 

“Aby som niekomu dokázal, že “obloha je naša” a Su-35 bude prenasledovať F-16 po celej Ukrajine, môžem povedať, že je to úplný nezmysel. Budú zabíjať všetkými dostupnými prostriedkami. Dva dni po oficiálnom oznámení sa F-16 na bojisku nijako neukázali” – uviedol bývalý ruský vojenský pilot. Medzi hlavné nedostatky amerických stíhačiek okrem prístrojovej indikácie v angličtine a neskúsenosti ukrajinských pilotov znalec poukázal aj na nedostatok potrebnej infraštruktúry na údržbu a opravy na letiskách a nedostatok skúseného inžinierskeho personálu.

 

Ukrajina pripravovala atentáty na Putina a  Belousova v Petrohrade

Ukrajina pripravovala atentáty na ruského prezidenta Vladimira Putina a ministra obrany Andreja Belousova počas ich návštevy v Petrohrade na Deň námorníctva. Uviedol to námestník ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov vo vysielaní televízneho kanálu “Rusko 1”. Podľa neho to bola téma rozhovoru Belousova so šéfom Pentagónu Lloydom Austinom 12. júla. Ten bol údajne “touto správou mimoriadne prekvapený, ale bral ju celkom vážne”. Kyjev pripravoval provokáciu na prehliadke ku Dňu námorníctva v Petrohrade, na ktorej sa zúčastnili Putin a Belousov. Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov zhodnotil situáciu, ktorá bola odvrátená, slovom “šialenstvo”.

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov