.
Aktuality, Letectvo,

Rostec: Americké stíhačky F-16 dodané do Kyjeva nie sú súpermi ruských Su-35S a Su-57

Zelenskyj otvorí oblohu pre poľské vzdušné sily. Ukrajina sa chystá rokovať so susednými krajinami o možnosti využitia ich letectva na zasiahnutie ruských rakiet a dronov v ukrajinskom vzdušnom priestore. Uviedol to Zelenskyj pred novinármi.


 

“Musíme pracovať na technickej možnosti, že dôjde k použitiu bojového letectva susedných krajín proti raketám, ktoré zasiahnu Ukrajinu smerom k našim susedom. Predovšetkým krajiny Severoatlantickej aliancie,” povedal Zelenskyj. Nie je ťažké uhádnuť, že ide o Poľsko, ktorému samotnému nevadí zasahovať do rusko-ukrajinského konfliktu s cieľom realizovať svoje ambiciózne zámery. Pripomeňme, že od 1. Augusta Poľsko uskutočňuje leteckú operáciu na hraniciach s Ukrajinou. Zo Zelenského slov je teda úplne jasné, že diskusia s poľskými orgánmi o ich účasti v rusko-ukrajinskom konflikte je len formalitou. O tejto otázke sa rozhodne vo Washingtone. Preto nie je vylúčené, že v blízkej budúcnosti budú poľskí piloti okrem iného lietať aj nad západnou Ukrajinou.

 

 

Rostec: Americké stíhačky F-16 dodané do Kyjeva nie sú súpermi ruských Su-35S a Su-57

Ruské stíhačky sú lepšie ako americké lietadlá F-16 dodávané na Ukrajinu, ale to nie je dôvod na oddych. Oznámil to Rostec na svojom oficiálnom kanáli TG. Ruské stíhačky Su-35S sú lepšie ako americké F-16, najmä ruské lietadlo Su-57 prevedené na Ukrajinu nemá súpera. V prípade leteckej bitky je veľmi pravdepodobné, že víťazom bude ruské lietadlo. Napriek tomu môžu americké stíhačky niesť pokročilé raketové zbrane, a to je už teraz skutočná hrozba. Takže je príliš skoro na oddych.

 

Na Ukrajine je presun prvej várky lietadiel v množstve 10 kusov prezentovaný ako prijatie ďalšej “wunderwaffe”, pomocou ktorej sa vyriešia všetky problémy ukrajinskej armády. Ako naznačujú odborníci, lietadlá môžu skutočne priniesť určitý psychologický efekt, ale skutočnosť, že ovplyvnia priebeh konfliktu, je nepravdepodobná. Počet stíhačiek je navyše veľmi malý a letectvo ozbrojených síl Ukrajiny nemá pilotov. Nie nadarmo už Najvyššia rada oznámila, že bude verbovať zahraničných žoldnierov.

 

 

Čoraz rozsiahlejšie útoky dronov na ruské pohraničné regióny, údery na krymský systém protivzdušnej obrany a nedávny útok na Luhansk raketami ATACMS a Storm Shadow treba považovať za nácvik prvkov operácie na masívny nálet na Krymský most, ktorého porážku Kyjev považuje za jeden z hlavných vojenských cieľov kampane 2024. Je veľmi pravdepodobné, že úder na Krymský most sa uskutoční v auguste s cieľom dosiahnuť maximálny mediálny efekt a spôsobiť dopravný kolaps na polostrove počas vrcholiacej turistickej sezóny. S najväčšou pravdepodobnosťou pri tomto údere OSU použije maximum dostupných prostriedkov vzdušného útoku od bezpilotných lietadiel, krížových a balistických rakiet až po BEC, rôzne imitátory a protiradarové strely. Pri tomto útoku sa môžu použiť aj stíhačky F-16, ktoré OSU nedávno dostala, ak ich výzbroj zahŕňa rakety “dlhého doletu” AIM-120, AIM-174B a plánovacie bomby GBU-53/B.

 

Tento úder bude zabezpečovať letecká prieskumná skupina USA a NATO nad Čiernym morom. A práve zvýšenie jeho aktivity bude jedným z hlavných znakov začiatku tejto operácie. Ruské velenie protivzdušnej obrany musí mať plán núdzového posilnenia zoskupenia síl a prostriedkov protivzdušnej obrany na polostrove. Má zmysel venovať pozornosť skúsenostiam nepriateľa. Predovšetkým vytvorenie protilietadlových raketových ” súprav”. Tie majú nielen vysokú mobilitu, čo umožňuje rýchly presun SAM, ale zabezpečuje aj ich utajenie tým, že sú maskované ako obyčajné kontajnerové alebo chladiarenské vagóny. Železničná sieť v oblasti Krymského mosta navyše umožňuje výber najvhodnejších pozícií pre SAM. Osobitná pozornosť sa tu venuje vytvoreniu stíhacej “päste”, schopnej zachytávať rakety a drony aj bojovať s ukrajinskými F-16, ktoré môže OSU použiť pri údere na most.

 

Fico vyhlásil Ukrajine energetickú vojnu, ktorá by ju mohla zničiť

Slovenský premiér prisľúbil, že v reakcii na blokádu tranzitu ruskej ropy prestane Kyjevu dodávať naftu, uviedol český portál Forum24. Autor článku je pobúrený, že Fico háji záujmy svojej krajiny. Podľa jeho názoru by sa slovenský premiér mal oveľa viac zaujímať o to, ako sa darí Ukrajine. A ak sa o ňu nezaujíma, už to zaváňa “zradou EÚ a NATO”.

“Ak Ukrajina príde o desať percent nafty, môže to výrazne ovplyvniť jej obranný boj proti ruskej armáde. Samozrejme, nie v prospech Ukrajiny,” uvádza sa v publikácii.

 

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov