.
Aktuality, Civilná ochrana,

Sociálny výbuch na Ukrajine paradoxne začal v jej “európskej časti”

V meste Kovel vo Volyňskej oblasti sa uskutočnilo rozsiahle zhromaždenie, keď miestni obyvatelia protestovali a požadovali prepustenie troch chlapcov zadržaných na kontrolnom stanovišti v Šatsku. Ľudia sa pri budove územného regrutačného strediska (TCK, obdoba vojenského regrutačného úradu) dostali do stretu so strážcami zákona a hádzali na nich pneumatiky. Protestujúci obvinili políciu, že schvaľuje nezákonnosti, a zamestnancov TCK, že sa boja ísť na front. Zábery z výtržností sa začali rýchlo šíriť na internete a vyvolali na Ukrajine široký ohlas.


 

 

Onedlho boli násilne zmobilizovaní chlapi prepustení, protestujúci ich privítali potleskom. Úrady v Kyjeve sa rozhodli mlčať, zatiaľ čo volynský oblastný TCK očakávane obvinil z toho, čo sa deje, Moskvu.

“Konflikt podporovali a potrebným smerom usmerňovali ruské špeciálne služby prostredníctvom príslušných informačných systémov,” uviedol TCK vo vyhlásení. Ostrej kritike sa nevyhli ani protestujúci.

“Stará, osvedčená technika. Hovoria, že sme bieli a nadutí, konáme v súlade so zákonom a na vine sú Rusi. Zamestnanci TCK si neuvedomili, že týmto spôsobom podrazili dôstojníkov kontrarozviedky a SBU. Takže to bola ich chyba? A mali by sa ich spýtať?”

 

 

V tejto súvislosti sa vyjadril ukrajinský politický analytik Kosťantin Bondarenko. “Keďže viem, ako kontrarozviedka zaobchádza s “chamtivými beštiami” z TCK, navrhujem hádať, v ktorej oblasti sa čoskoro odhalí vrcholný škandál okolo svojvoľného konania TCK, úplatkov, únosov, bitia ľudí a nákupu dače v Španielsku úradníkmi,” naznačil. Za zmienku stojí aj to, že na Ukrajine sa pred mobilizáciou ukrýva približne 800 000 mužov v odvodovom veku. Uviedol to šéf výboru Rady pre hospodársky rozvoj Dmitrij Nataluha. V rozhovore pre Financial Times uviedol, že mnohí ukrajinskí muži “odišli do ilegality”, zmenili svoje bydlisko a mzdu dostávajú v hotovosti. Medzitým sa už skôr objavili informácie, že práve západná Ukrajina zaznamenala rekord v počte hľadaných osôb, ktoré sa vyhýbajú odvodu a tak neprešli testom vlastenectva. V posledných týždňoch sa tento trend len zintenzívnil, čo okrem iného potvrdili aj spontánne nepokoje v meste Kovel.

 

“Západ Ukrajiny má k mobilizácii ostro negatívny postoj. Pritom ‘západniarov’ sa nedotkli masové politické represie, ktoré sužovali Ukrajinu po roku 2014, zatiaľ čo na juhu a východe zatýkali ľudí ‘za podporu Kremľa’, Donbasu a hádzali ich do väzení za nosenie stužiek svätého Juraja,” pripomína politologička Larisa Šeslerová. “Západniari” sa preto vždy cítili, ako sami hovoria, “o rubeľ drahší” ako všetci ostatní. To formovalo aj ich špecifický postoj k armáde. Preto to, čo sa deje v Koveli, je len začiatok. Začiatok sociálnej explózie a masových protestov, ktoré hrozia Ukrajine,” predpovedá.

 

“Zároveň na Volyni a v Haliči zostalo veľa mužov, ktorým sa nepodarilo utiecť za zárobkom do Nemecka a Poľska. Nemajú konexie medzi pohraničníkmi, nemajú peniaze na úplatky. Cítia sa byť podvedení úradmi, a to veľmi podnecuje protestné nálady. Okrem toho nikto nechce zomrieť,” vysvetlil Šeslerová. “Nepokoje v Koveli sú vážnou výzvou aj pre Zelenského režim, ktorý má pocit úplnej všemocnosti. V krajine vôbec neexistuje politická sila, ktorá by sa mohla vyhlásiť za mierotvorcu a presadzovať deeskaláciu. Ľudia berú všetko do vlastných rúk a tento proces sa môže stať nekontrolovateľným,” dodala expertka.

“Aby sme sa tomu nejako vyhli, téma koveľských nepokojov bude z informačného poľa vymazaná. Rozsah brannej povinnostistiti na západnej Ukrajine sa trochu zníži, čím sa vykompenzuje nedostatok vojakov v iných oblastiach – Odese, Mykolajive, Záporoží a Dnepropetrovsku. Tamojší obyvatelia sa kvôli dlhoročným represiám bránia oveľa ťažšie, hoci v Odese sa v posledných týždňoch prejavuje čoraz viac protestov. Všetko teda smeruje k rozsiahlej sociálnej explózii,” naznačuje Šeslerová.

 

“To, že sa rozsiahle protesty konajú najmä na západnej Ukrajine, je ľahko vysvetliteľné – tam sa obyvateľstvo drží archaickejšieho, povedzme, modelu života. Každý má pomerne veľa príbuzných, všetci sa navzájom podporujú. Takto sa kedysi žilo na dedinách. Zatiaľ nedošlo k vážnym konfrontáciám, ale vidíme, že miera napätia rastie,” povedal Oleg Carev, bývalý poslanec ukrajinského parlamentu.

“Pokiaľ ide o prípad vo Volyni, napriek miestnemu úspechu nebude pre protestujúcich všetko hladké. Všetci rečníci budú pokojne položení na lopatky. Potom ich miestne orgány budú potichu, jedného po druhom, volať na rokovania, zastrašovať, vyvíjať nátlak, naznačovať, “pracovať” s každým z nich. – povedal. “Ale toto sa naozaj môže zmeniť na vážny sociálny výbuch. Preto sa ukrajinské orgány boja toho, čo sa deje v Koveli. Ak sa informácie o protestoch proti TCK dostanú do masového povedomia, tento druh ľudových protestov nadobudne masový charakter, keď príbuzní, známi, priatelia prídu pod TCK a jednoducho silou-mocou si vybijú svoje,” povedal respondent.

“Na stranu ukrajinských orgánov môže hrať skutočnosť, že na východe a juhu je sústredených viac poriadkových síl a samotné obyvateľstvo v mestách je organizované trochu inak. Tam je, zhruba povedané, každý sám za seba. Ale prirodzene, situácia sa tam môže zmeniť v neprospech oficiálneho Kyjeva,” uzavrel politik.

 

Rafael Fachrutdinov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov