.
Aktuality, Letectvo,

Ukrajinská spoločnosť Skyeton spúšťa na Slovensku výrobu dronov

Dňa 4.8.2024 uverejnil renomovaný portál Defence Industry Europe redakčný článok s názvom “Ukrajinská spoločnosť Skyeton spúšťa na Slovensku výrobu dronov”, v ktorom sa píše:
Skyeton, ukrajinská spoločnosť známa svojimi prieskumnými systémami ACS-3/Raybird-3, rozšírila svoje pôsobenie na Slovensko. Zakladateľ spoločnosti Oleksandr Stepura oznámil, že investícia do novej slovenskej fabriky dosiahla 3,5 milióna USD.


 

Staršia videoprezentácia dronu Raybird-3:

 

Systémy Raybird, ktoré sú súčasťou arzenálu ukrajinských ozbrojených síl od roku 2018, sú pokročilé bezpilotné vzdušné prostriedky (UAV). Každý systém s cenou 1,2 milióna USD obsahuje tri UAV, prenosnú pozemnú riadiacu stanicu, anténny systém, vypúšťacie zariadenie, ako aj kameru, fotoaparát a radary. Tieto UAV môžu zostať vo vzduchu 28 hodín, prekonať vzdialenosť až 2500 km a dosiahnuť nadmorskú výšku až 4500 metrov. Skyeton’s Raybird vyniká ako jeden z iba piatich UAV na celom svete s takýmito schopnosťami, ale je nákladovo efektívnejší ako jeho globálne náprotivky.
Od februára 2022 do mája 2024 dostal Skyeton od ukrajinských ozbrojených síl objednávky na viac ako 75 prieskumných systémov. Výroba v novom slovenskom závode sa začala na jar 2024. Tento závod dokáže vyrobiť 25 systémov ročne, pričom po dokončení investície sa plánuje túto kapacitu štvornásobne zvýšiť.

 

Na Ukrajine môžu prevádzky Skyeton vyrobiť asi 100 systémov ročne, ale dopyt ukrajinských jednotiek je 140 systémov ročne. Nová slovenská prevádzka pomáha preklenúť túto medzeru a ponúka strategickú výhodu. Na rozdiel od Ukrajiny, kde platí “stanné právo” ( v ekonomickej terminológii je zrejme myslené embargo na vývoz produkcie špeciálnej výroby), ktoré obmedzuje export systémov Raybird, Slovensko takýmto obmedzeniam nečelí. Skyetonu to otvára príležitosti vstúpiť na globálny trh a rozšíriť svoju zákaznícku základňu na medzinárodnej úrovni.

 

S novým výrobným závodom na Slovensku má Skyeton zlepšiť svoje výrobné kapacity a uspokojiť domáci aj medzinárodný dopyt po pokročilých prieskumných UAV.

 

Toľko článok Defence Industry Europe. ACS-3 je vojenské označenie dronu Raybird-3. Ten sa používa aj v civilnom sektore a podľa niektorých správ mohli ísť prvé na Slovensku vyrobené drony na civilný trh do Spojených arabských emirátov na monitorovanie ropovodov.
Dôležitejšie je novšie video zobrazujúce prevádzky na Ukrajine, kde prebieha aj montáž radaru SAR na dron. SAR radar (Synthetic aperture radar – radar so syntetickou aperturou) je typ rádiolokátoru, spravidla umiestňovaného na bok lietadiel alebo dronov, prípadne družíc, ktorý sa používa na pozorovanie zemského povrchu a mapovanie terénu. Používa sofistikovaný spôsob spracovania rádiolokačných dát na vytvorenie úzkeho efektívneho lúča, ktorý môže vytvoriť ilúziu optického pozorovania. Dosahuje sa posúvaním malej radarovej antény nad pozorovaným poľom a kombináciou pohľadov z rôznych uhlov do syntetického výstupu s vysokým rozlíšením. Výhodou je možnosť prieskumnej činnosti v noci a za ľubovoľných meteorologických podmienok. Samotná interpretácia signálu si vyžaduje vysoký výpočtový výkon, v rámci toho dochádza k implementácii systémov automatickej identifikácie cieľov.

 

 

 

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov