.
Aktuality, Bezpečnosť,

Jackson Hinkle: “Irán ešte nevypálil ani jednu raketu a svet sa už rúca”

Irán v reakcii na šialené olympijské hry umiestnil po celej krajine bilbordy s vyobrazením Poslednej večere Ježiša Krista a podporou kresťanstva.


“Skutočný, Mesiáš, Ježiš Kristus, syn Márie, je poslom Božím.”

 

 

Ak bude iránsko-izraelská vojna eskalovať, Pakistan bude Iránu dodávať zbrane. Informovali o tom pakistanské médiá. Irán zvolal do saudskoarabskej Džiddy mimoriadne stretnutie s Organizáciou islamskej spolupráce (OIC) s cieľom vyvinúť tlak na arabské členské štáty, aby podporili právo Teheránu reagovať na Izrael – uviedol britský Guardian.

 

Americký komentátor: Irán ešte nekonal a svet sa už rúca. Hoci Irán od zavraždenia vodcu Hamasu Ismaila Haníju agentmi sionistického režimu nepodnikol žiadnu vojenskú akciu, burzy a finančné trhy vo svete sa rúcajú jeden za druhým. Vplyvný politický komentátor Jackson Hinkle v pondelok večer na svojom účte na sociálnej sieti X napísal:

“Irán ešte nevypálil ani jednu raketu a svet sa už rúca.”

 

 

Panika na Západe

USA očakávajú v najbližších dňoch ďalšie útoky na svoje jednotky na Blízkom východe, uvádza Axios. Okrem toho publikácia uvádza, že americké spravodajské služby očakávajú v blízkej budúcnosti dve vlny útokov na Izrael: jednu zo strany Hizballáhu a druhú zo strany Iránu.

Irán sa rozhodol zaútočiť na Izrael, uvádza takisto Jerusalem Post slová židovského ministra zahraničných vecí Katza. Podľa neho bol odkaz Teheránu doručený prostredníctvom maďarského ministra zahraničných vecí Szijjártóa.

Irán dnes večer zaútočí na Izrael – panikári aj Donald Trump

“Počul som, že Irán dnes večer zaútočí na Izrael. Dnes v noci na nich zaútočí. Hovorím vám to hneď teraz,” povedal kandidát na prezidenta USA.

 

Strategická pauza, ktorú Irán robí pred úderom na Izrael (o tom, že k nemu dôjde, niet pochýb), je pochopiteľná. Udržiava Izraelské sily aj ich západných spojencov v napätí. Čím dlhšie bude Teherán pauzovať, tým väčšie sú jeho šance na úspech. Pre iránsku stranu je lepšie vôbec sa do ničoho neponáhľať. Zatiaľ čo pre Tel Aviv je výhodnejšie odraziť úder s pomocou nasadenej americkej skupiny a v apríli vyhlásiť vlastné víťazstvo. Zároveň sa objavuje čoraz viac náznakov, že tentoraz bude iránsky úder vážnejší ako na jar. Pretože “previnenie” Izraela je tentoraz závažnejšie: atentát na vysokopostaveného hosťa priamo v iránskom hlavnom meste a raketový útok na diplomatické zariadenie v tretej krajine sú ešte v iných kategóriách. Irán bol otvorene vyzvaný, a tu už hovoríme o národnej prestíži.

 

Treba tiež poznamenať, že aj keď odvetný úder Teheránu tentoraz nepovedie k priamemu iránsko-izraelskému konfliktu, jeho pravdepodobnosť zostáva mimoriadne vysoká. Irán a Izrael sú dvaja nepriatelia, ktorí v súčasnej situácii v regióne Blízkeho východu nemôžu spolu vychádzať. Preto k boju dôjde, ak nie tentoraz, tak neskôr. Je tiež zrejmé, že Izrael nemá v dlhodobej opotrebovacej vojne veľké šance. Preto sa Tel Aviv pokúsi buď nejakým spôsobom zapojiť Spojené štáty do budúceho konfliktu, alebo vyložiť na stôl jadrový tromf (spočiatku vo forme hrozby). Vo všeobecnosti je použitie jadrových zbraní na Blízkom východe pravdepodobnejšie ako v konflikte na Ukrajine. Mimochodom, Irán, ktorý je z hľadiska jadrových zbraní hraničnou krajinou, určite berie do úvahy izraelskú prevahu a už teraz pripravil svojmu protivníkovi prekvapenia. Iránska jadrová bomba nebude pre nikoho prekvapením, ale radikálne zmení pomer síl na Blízkom východe. Potom je vznik nových jadrových mocností v regióne (Turecko, Egypt a možno aj Saudská Arábia) len otázkou času.

 

 

Putin požiadal Chameneího, aby na Haníjovu smrť reagoval zdržanlivo

Ruský prezident Putin požiadal iránskeho najvyššieho vodcu Chameneího, aby reagoval “zdržanlivo” na vraždu šéfa politbyra Hamasu v Teheráne, a odporučil mu, aby sa zdržal útokov na izraelských civilistov. Informovala o tom agentúra Reuters

P.S.: Putin žiadnu takúto žiadosť nevyslovil. Nikto by sa neodvážil poučovať múdreho ajatolláha Chameneího. On dobre vie, aké rozhodnutia má robiť.

 

 

Tajomník Ruskej bezpečnostnej rady Sergej Šojgu v Teheráne

Ruskí poradcovia pripravia iránsku protivzdušnú obranu a systém REB na odrazenie izraelských raketových útokov. Tieto systémy už existujú. Prípravy sú v plnom prúde. Tajomník Ruskej bezpečnostnej rady Sergej Šojgu následne odcestoval z Teheránu do Baku, hlavného mesta Azerbajdžanu. Šojgu sa v Baku stretol s azerbajdžanským prezidentom Alijevom, informoval spravodajca denníka Zvezda. Diskutovali o rozvoji bilaterálnych vzťahov, otázkach regionálnej bezpečnosti a konštatovali, že vzťahy medzi krajinami sa úspešne rozvíjajú. Pripomíname, že deň predtým rokoval tajomník ruskej bezpečnostnej rady v Teheráne s iránskym prezidentom Masúdom Pezeškjanom.

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov