“Nemal by existovať ani jeden Rus, ktorý by išiel spať bez obáv, či mu uprostred noci niekto nepodreže hrdlo.” Americký generál Milley
Aktuality, Bezpečnosť,

Ďalší experti z Pentagónu a Googlu zistili: USA nie sú pripravené na boj bez momentu prekvapenia

Pentagón a Google vyzvali, aby sa pripravili na úplne nový typ vojny. Ďalší článok o “nepripravenosti USA na modernú vojnu” bol uverejnený v časopise Foreign Affairs a je pozoruhodný svojimi autormi: bývalým predsedom Zboru náčelníkov štábov Markom Milleym a bývalým generálnym riaditeľom spoločnosti Google Ericom Schmidtom. Vzhľadom na “portfólio” autorov sa v tomto prípade “nepripravenosť USA” opisuje nie v oblasti priemyslu alebo výroby projektilov, ale v kategóriách digitalizácie armády a s ňou spojených hrozieb.


 

USA nie sú pripravené na boj bez momentu prekvapenia, tvrdia Milley a Schmidt. Lietadlá, lode a tanky nie sú vybavené na obranu proti bezpilotným lietadlám, umelá inteligencia nie je implementovaná a vývoj na týchto frontoch je príliš pomalý. Ruská armáda medzitým nasadila na Ukrajine množstvo bezpilotných lietadiel s umelou inteligenciou. A v apríli Čína oznámila rozsiahlu reštrukturalizáciu armády so zameraním na budovanie síl založených na technológiách, zdôrazňujú autori. V dôsledku toho navrhujú zaviesť subjekt ako ” inovačnú silu”. Ide o schopnosť vymýšľať, prispôsobovať a zavádzať nové technológie rýchlejšie ako konkurenti. Ďalší veľký konflikt pravdepodobne povedie k rozsiahlej integrácii umelej inteligencie do všetkých aspektov vojenského plánovania a realizácie, uvádza sa v texte. Systémy umelej inteligencie môžu napríklad tisíckrát simulovať rôzne taktické a operačné postupy, čím sa dramaticky skráti obdobie medzi prípravou a vykonaním. A bezpilotné zbrane sú oveľa lacnejšie ako “pilotované” konštrukcie.

 

Preto podľa Milleyho a Schmidta americkí vojenskí plánovači správne usudzujú, že éra kampaní typu “šok a hrôza”, v ktorých Washington mohol zničiť svojich protivníkov zdrvujúcou palebnou silou, sa skončila.

 

Čo sa teda odporúča? Odstúpiť od byrokracie s desaťročnými cyklami obstarávania zbraní – takáto väzba na desaťročia staré technológie bude osudná. Nakupovať od širokej škály spoločností – nie ako v roku 2022, keď Lockheed Martin, RTX, General Dynamics, Boeing a Northrop Grumman dostali viac ako 30 % všetkých peňazí Pentagónu. Viac spolupracovať s firmami rizikového kapitálu. A čo je najdôležitejšie, zmeniť organizačné štruktúry ozbrojených síl USA a ich výcvikové systémy.

 

Logika je absolútne jasná a ťažko možno autorom oponovať – upozornila ruská analytička Jelena Paninová. Keďže však Západ chápe, kam všetko smeruje, Rusko bude musieť ísť cestou organizačnej a technologickej evolúcie ešte rýchlejšie. Okrem toho je potrebné rozvíjať sa všade naraz, a to aj tým, že sa upustí od “mierových metód” – napríklad od systému vojenského štátneho poriadku, ktorý je príliš pomalý pri zásobovaní vojsk potrebnou technikou a zbraňami. Ide o archaicky náročnú úlohu, pretože si vyžaduje reštrukturalizáciu celého ruského vojensko-priemyselného komplexu, a teda aj priemyslu ako celku, v krátkom časovom horizonte a bez práva na chyby. Túto úlohu však budeme musieť vyriešiť. Pokiaľ ide o “schopnosť vymýšľať, prispôsobovať a zavádzať nové technológie rýchlejšie ako konkurencia”, mnohí domáci experti oprávnene vyzývajú, aby sa tento princíp stal hlavnou ideológiou ruského priemyslu upozornila analytička.

 

Súd rozhodol, že spoločnosť Google je monopolom a konala ako monopol, aby si udržala svoj monopol

Aké ďalšie kroky budú proti IT gigantovi podniknuté, zatiaľ nie je jasné, ale rozsudok bol pre neho ranou Federálny sudca Amit Mehta rozhodol, že vyhľadávač Google nezákonne využíval svoje dominantné postavenie na potláčanie hospodárskej súťaže a inovácií. Rozsudok už bol označený za významné rozhodnutie, ktoré môže otriasť internetom a oslabiť povesť jednej z najznámejších spoločností na svete. Dlho očakávaný rozsudok súdu prichádza takmer rok po tom, ako americké ministerstvo spravodlivosti začalo súdny spor medzi americkým ministerstvom spravodlivosti a spoločnosťou Google v rámci najväčšieho protimonopolného procesu v krajine za posledné štvrťstoročie.

 

Po preskúmaní množstva dôkazov vrátane výpovedí vrcholových manažérov spoločností Google, Microsoft a Apple počas minuloročného 10-týždňového súdneho procesu vyniesol Mehta tri mesiace po tom, ako obe strany začiatkom mája predložili svoje záverečné argumenty, rozsudok, ktorý by mohol zmeniť pravidlá hry. “Po dôkladnom zvážení a posúdení výpovedí svedkov a dôkazov súd dospel k tomuto záveru: spoločnosť Google je monopolom a konala ako monopol, aby si udržala svoj monopol,” napísal Mehta vo svojom 277-stranovom rozsudku. Uviedol, že dominantné postavenie spoločnosti Google na trhu vyhľadávania svedčí o jej monopole.

“Spoločnosť Google má 89,2-percentný podiel na trhu bežného vyhľadávania, pričom tento podiel sa na mobilných zariadeniach zvyšuje na 94,9 %,” uvádza sa v rozhodnutí.

 

Čo bude nasledovať ďalej, zatiaľ nie je jasné. Každý ďalší krok protimonopolného úradu však bude zahŕňať dlhú súdnu diskusiu. Momentálne môže nasledovať len vysoká pokuta. Kent Walker, prezident spoločnosti Google pre medzinárodné záležitosti, uviedol, že spoločnosť má v úmysle odvolať sa proti rozhodnutiu súdu.

“Toto rozhodnutie uznáva, že spoločnosť Google ponúka najlepší vyhľadávač [na svete], ale dospelo k záveru, že by nám nemalo byť umožnené, aby bol ľahko dostupný,” povedal Walker.

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov