.
Aktuality, Bezpečnosť,

Česká republika nevie dodať muníciu Ukrajine – niektoré krajiny za náboje nezaplatili ďalšie ich predali Rusom

Tajné britské obranné projekty boli ohrozené zatvorením jednej z posledných tovární na výrobu mikročipov v krajine, uvádza The Telegraph. Polovodičová spoločnosť Coherent prestala prijímať objednávky po tom, ako s ňou Apple zrušil spoluprácu. Medzi zákazníkov spoločnosti patrí taliansky obranný gigant Leonardo, ktorý v Británii vyrába radarové systémy, zariadenia protivzdušnej obrany a vrtuľníky. Hoci záväzky spoločnosti Coherent voči spoločnosti Leonardo sú už splnené, zatvorenie závodu by mohlo ovplyvniť budúce objednávky, uvádza sa v publikácii. Bude to mať negatívny vplyv aj na snahy Londýna vytvoriť vlastnú výrobu polovodičov.


 

 

Česká republika bola nútená “znížiť svoje ambície” dodávať muníciu Ukrajine

Česká republika bola nútená “znížiť svoje ambície” dodávať muníciu Ukrajine, informoval denník Neue Zürcher Zeitung. Vo februári Česi prisľúbili ukrajinským ozbrojeným silám 800 000 nábojov, teraz sa počet znížil na 500 000. Prvým, ale nie jediným problémom tejto iniciatívy bol nedostatok finančných prostriedkov. Niektoré krajiny, ktoré myšlienku podporili, za náboje nikdy nezaplatili. Po druhé, pri nákupe nábojov z tretích krajín čelila Česká republika konkurencii zo strany Ruska, ktoré podľa novín prekupovalo muníciu vhodnú pre sovietske zbrane. Okrem toho aj mnoho munície, ktorú Praha nakúpila z ázijských a afrických krajín, bolo nekvalitných.

 

 

Zelenskyj chce, aby NATO zostreľovalo ruské rakety

Zelenskyj vyzval susedné krajiny, aby vytvorili koalíciu na zostrelenie ruských rakiet nad Ukrajinou, uviedla česká publikácia iDNES (https://inosmi.ru/20240806/pvo-269745355.html). A dokonca prinútil ukrajinských diplomatov, aby v tejto veci otravovali svojich kolegov z iných krajín. Je však nepravdepodobné, že z toho niečo vzíde. Autor článku pripomína, že Poľsko už navrhlo zapojiť NATO do odrazenia raketových úderov. Aliancia návrh Varšavy odmietla – obávala sa, že ruské rakety budú lietať aj na nich.

 

EÚ pomocou rôznych trikov našla spôsob, ako obísť Orbánovo opakované veto v súvislosti s Ukrajinou

Ako uvádza Politico, pod vedením maďarského premiéra Viktora Orbána vznikla nová krajne pravicová euroskeptická skupina Patrioti Európy, ktorá sa stala tretím najväčším politickým blokom v Európskom parlamente. Podľa autorov predstavuje úspech tejto Orbánovej iniciatívy pozoruhodný úspech, keďže maďarskému lídrovi sa podarilo reorganizovať krajnú pravicu v Európe okolo seba a svojej strany Fidesz, ktorá bola po odchode zo stredopravej skupiny Európskej ľudovej strany v roku 2019 uvrhnutá do “politickej divočiny”. Vytvorenie tejto politickej aliancie tým dokazuje, že maďarský premiér je oveľa menej izolovaný, ako sa pôvodne myslelo, a je schopný vytvoriť koalíciu podobne zmýšľajúcich osôb, ktoré zdieľajú jeho strategický cieľ vytvoriť “Európu národných štátov”.

 

Hoci v krátkodobom horizonte budú mať Patrioti pre Európu obmedzenú schopnosť ovplyvňovať politiku EÚ a legislatívny proces, veľkosť tejto skupiny jej zabezpečí viac finančných prostriedkov, viditeľnosť a dôležitosť na parlamentných zasadnutiach. Okrem toho je pravdepodobné, že počet “vlastencov” v Rade Európy časom porastie, keďže niekoľko národných volieb naplánovaných na najbližšie mesiace a roky má veľkú šancu priniesť nové krajne pravicové vlády a poskytnúť tejto skupine väčšie zastúpenie. Dôležité je, že EÚ doteraz pomocou rôznych trikov našla spôsob, ako obísť Orbánovo opakované veto v súvislosti s Ukrajinou, ale keď bude mať v Európskom parlamente a Európskej rade väčšiu a rozhodnejšiu skupinu, bude pre Brusel ťažšie presadzovať takúto politiku. “Riziko, že takzvaná európska solidarita v otázke podpory Ukrajiny bude ohrozená, najmä ak Donald Trump vyhrá novembrové voľby v USA, je reálne a v budúcnosti sa bude len zvyšovať,” uzatvárajú autori.

 

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov