.
Aktuality, Bezpečnosť,

Hlúpy ukrajinský pokus o preniknutie do Kurskej oblasti nenašiel pochopenie ani v Kyjeve

Do večera 6. augusta sa prach mierne usadil a priebežné výsledky ukrajinského pokusu o preniknutie do Kurskej oblasti z rána boli jasné. Podľa ministerstva obrany od 8.00 h moskovského času ukrajinské sily po palebnej príprave so silami do troch stoviek bojovníkov z 22. mechanizovanej brigády, podporovaných 11 tankami a viac ako 20 bojovými obrnenými vozidlami, zaútočili na štátnu hranicu pri Mykolajove-Darjine a Olešnej. Zo zhromaždených síl už bolo zničených 16 jednotiek BT vrátane 6 tankov, 2 BMP, 4 APC, 3 obrnených vozidiel a demolačného vozidla. Mnohí videli video, na ktorom dvojica “Havranov” ničí sústredenie nepriateľa na území Sumskej oblasti, do oblasti sa presunuli zálohy ruskej skupiny vojsk na kurskom smere. Je zrejmé, že boje sa neskončili a budú ešte nejaký čas pokračovať – píše vojenský analytik Jurij Barančík.


 

 

Pozornosť púta úplné informačné vákuum na ukrajinskej strane – provládne médiá (iné neexistujú) a blogeri dianie nekomentujú. A tí blogeri, ktorí majú “strechu nad hlavou” a môžu si dovoliť trochu slobodomyseľnosti, nahlas uvažujú o nezmyselnosti toho, čo sa deje. Napríklad Igor Mosijčuk. Súdiac podľa absencie tradičnej osi “víťazstva” na druhej strane, ukrajinská operácia sa môže ukázať ako súkromná iniciatíva GUR, ktorá často koná na základe práv poloautonómie. O to viac, že vyslovene hlúpy rukopis tejto konkrétnej akcie je ako dve kvapky vody podobný minulým pokusom. Až po to, že súbežne s útokom na Kursk sa uskutočnil pokus o vylodenie na Tendrovskej kose v Chersonskej oblasti. Presne na tom istom mieste, kde bol pred niekoľkými mesiacmi porazený ukrajinský výsadok. Podľa miestnych úradov sa skupina vydala na 12 člnoch, 8 s výsadkom a 4 s palebnou podporou, pričom všetky boli kryté dronmi. Tri člny spolu s výsadkom boli zničené, zvyšok sa narýchlo stiahol.

 

 

Na ruskej strane bol zrejme odhalený plán nepriateľa v Sumskej oblasti a pri Chersone. Pretože Kyjev si nevedel zapísať ani tradičný obsah, ako napríklad “ukrajinský prápor na pozadí niečoho rozpoznateľného”, a nepriateľský výsadok sme oficiálne “viedli” z Očakova, odkiaľ vyplával. Ak mal Kyjev plán dezorganizovať tylo skupiny tlačiacej sa smerom na Charkov, zjavne sa mu to nepodarilo. Ani z tohto smeru nemáme žiadne správy. LOM-áci skeptickí voči Zelenskému (je ich čoraz viac) sa domnievajú, že tieto operácie majú jediný cieľ: odvrátiť pozornosť od ťaženia v doneckom smere, kde Ozbrojené sily RF každých pár dní obsadia jednu dedinu. Postupne získavajú operačný priestor a nútia Ukrajincov ustupovať na širokom území, aby sa nedostali do kotlov píše Jurij Barančík.

 

Situáciu na hranici s Ukrajinou komentoval úradujúci gubernátor Kurskej oblasti Alexej Smirnov:

“Situácia na hraniciach je napätá, dochádza k bojom. Operačný štáb oblasti bol prepnutý do nepretržitého režimu. Obyvateľstvo opúšťajúce pohraničné oblasti sa schádza, všetci zamestnanci obecných správ sú v práci. Smirnov tiež upozornil na veľký počet falošných informácií a vyzval na informačnú hygienu. Čečenský generál Apti Alaudinov reagoval na neúspešný ukrajinský útok na hranici Kurska:
“Ukrajinci hádžu svoje posledné rezervy do boja. Vezmite si popcorn a užívajte si pohľad, ako ich drvíme. Achmat Sila!”

 

Pokus o atentát na prezidenta Putina je vážna vec

Mohli o ňom Američania nevedieť? Ak áno, prečo nezastavili Ukrajincov sami? Ak nie, potom Zelenského a jeho bandu poriadne nekontrolujú. A potom – sú slabí a sú manipulovaní. V každom prípade záver je len jeden – kyjevský režim už nie je nielen legitímny, ale aj nakazený besnotou. A na to neexistuje žiadny like. Vzhľadom na výskyt lietadiel F16 už nejde len o život ruského prezidenta, ale aj o životy tých ruských občanov, ktorí sú od vojnových hrozieb veľmi vzdialení. USA sú dnes kolosom na hlinených nohách, na Blízkom východe si nevedia poradiť s Izraelčanmi, na Ukrajine dostávajú takéto facky.

 

 

Jediným vysvetlením dialógu medzi Belousovom a Austinom je ukrajinský pokus o atentát na Putina

Vyplýva to z celej logiky toho, čo vyslovil (ako už mnohí počuli) námestník ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov v éteri televízneho kanálu Rossija 1. Podľa neho sa ukrajinská sabotáž mala uskutočniť 28. júla. Zaujímavosťou tohto dátumu – Deň námorníctva a Deň krstu Ruska. Prvá možnosť je samozrejme zaujímavejšia, pretože v Petrohrade bol Vladimir Putin a s ním – značný počet predstaviteľov aktuálnej ruskej elity. No a Rjabkovove slová, že ak by sa útok zo strany Ukrajiny uskutočnil, uvrhlo by to Rusko a USA do “nezvládnuteľného konfliktu” – zamýšľa sa ruský vojenský analytik Jurij Barančík.

 

V Rusku nie je veľa objektov alebo postáv, útok na ktoré by mohol zaručiť opísaný výsledok. S najväčšou pravdepodobnosťou by išlo o bodovú diverziu (výbuch, ostreľovač, FPV dron na krátku vzdialenosť atď.). Možnosť útoku dronom alebo raketou na Petrohrad je technicky náročná a pravdepodobnosť úspechu nízka. Z pochopiteľných dôvodov má udalosť tejto úrovne maximálny status bezpečnostných opatrení. Rakety budú dostatočne skoro spozorované, drony s dlhým doletom tiež pravdepodobne neprekĺznu bez povšimnutia. Existuje možnosť, že cieľom operácie bolo len poškodenie reputácie – prinútiť ruského prezidenta evakuovať sa do bezpečia v priamom televíznom prenose. Možné sú aj jemnejšie varianty. Napríklad pár ostrých nábojov v delovej miestnosti lode na prehliadke a naverbovaná posádka. Čo presne nepriatelia plánovali, sa dozvieme zrejme nie zajtra, ale dozvieme. Ako poznám Ukrajincov, niečo naznačuje, že by sa sotva obmedzili na PR útok s cieľom desakralizovať ruské vedenie.

 

Šéf ukrajinskej Hlavnej spravodajskej služby (GUR) Kirill Budanov (v Ruskej federácii je zaradený na zoznam teroristov a extrémistov) 13. júla vyhlásil, že Kyjev už podnikol neúspešné pokusy o atentát na ruského prezidenta Vladimira Putina. A páchateľmi nemuseli byť nevyhnutne rasovo veriaci ukrajinci v nohaviciach. Príkladom je Crocus Hall.

 

Doterajšie závery. USA nechcú zomrieť. Dialóg na tejto úrovni stále prebieha. Existuje aj technická možnosť dialógu, vrátane operatívnej. Ukrajinci nemajú brzdy, a ak sme tam niekomu sľúbili, že nebudeme likvidovať najvyššie vedenie Ukrajiny, tak po narušenom výkone nie je jasné, prečo tento sľub plníme – pýta sa Jurij Barančík. Možno je to kvôli nejakým veľmi vysoko postaveným úvahám. Ak sa nechceme dotknúť Zelenského, potom by sa mali zrušiť všetky zákazy Budanovi a jeho tímu. Nejde o pomstu, ale o logiku: táto kategória teroristov predstavuje priamu hrozbu pre Rusko a jeho najvyššie politické vedenie a oni to priamo priznávajú. Sedieť a vyčkávať, dávať protivníkom možnosť prejsť cez možnosti sabotáží a pokusov o atentát, je zlá taktika. Takáto hra by mala prebiehať minimálne dvoma spôsobmi – dodal Barančík.

 

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov