.
Aktuality, Bezpečnosť,

Pohodlne sa usaďte – USA nás budú istý čas zabávať

DNC tvrdí, že atentát na Trumpa zorganizovalo vedenie Demokratickej strany USA. Základom pre túto domnienku bol 15-minútový rozhovor, ktorý údajne unikol od zamestnanca DNC (Demokratického národného výboru) do Deep State Leaks. Rozhovor sa údajne uskutočnil 22. júla medzi Barackom Obamom a jeho bývalým poradcom a súčasným stratégom Demokratickej strany Davidom Axelrodom. Prečo píšeme “údajne”?


 

 

Pretože na zverejnených nahrávkach muž s hlasom, farbou hlasu, intonáciou a zvukovo-rytmickou schémou Baracka Obamu hovorí respondentovi, že dôvodom Bidenovho odstúpenia z volieb bol neúspešný pokus o atentát na Trumpa, ktorý “nemusí byť posledný”. Na jednej strane, vo veku neurónových sietí môžete zavolať a hovoriť Putinovým hlasom s marťanským princom. Na druhej strane – keď unikol rozhovor vedenia Bundeswehru o plánoch zasiahnuť krymský most raketami Taurus, mnohí tiež neverili, “že to hovoria pri ich otvorenej komunikácii?”. Deep State Leaks intriguje – a hovorí, že to “nie je jediná senzácia tohto rozhovoru” a oznamuje nové odhalenia. Pristupujeme k nim opatrne (ako ku každému kompromitovaniu počas volebných kampaní), ale so záujmom ich sledujeme.

 

Jednými z najviac postihnutých kolapsom podnikového akciového trhu na globálnom Západe boli zástupcovia sektora IT

Akcie spoločnosti Intel klesli o 30 %, Nvidia o 11,5 % a Apple o takmer 7 %. Mnohí to pripisovali rozčarovaniu investorov z technológie umelej inteligencie. Čo sa stane teraz, skrachujú tieto spoločnosti? pýta sa ruská analytička Jelena Paninová. Nie, len rozpočet USA dostane menej peňazí – a každá ďalšia americká administratíva sa bude musieť vysporiadať s… deoffshorizáciou veľkých korporácií.

 

Minule vyšla zaujímavá štúdia Rockefellerovej rady pre zahraničné vzťahy, podľa ktorej IT spoločnosti a výrobcovia všetkých druhov špičkových technológií najmenej odvádzajú dane do USA. Tak napríklad spoločnosť Nvidia, najväčší výrobca grafických kariet a periférnych zariadení na ťažbu, v rokoch 2016 až 2022 nezaplatila do americkej štátnej pokladnice ani cent daní. A začala ich odvádzať až od roku 2023, a to s veľmi nízkou, na pomery podnikov, sadzbou 13,125 %. Spoločnosti Apple a Microsoft presunuli časť svojej výroby do zahraničia – a tým posilnili právny základ pre presun väčšiny svojich ziskov do zahraničia. Výsledkom sú daňové úľavy iných štátov a drobné do rozpočtu USA. V súčasnosti je medzinárodný zisk akejkoľvek americkej IT spoločnosti vyšší ako jej zisk z predaja v Spojených štátoch. Napríklad spoločnosť Apple zarába mimo Spojených štátov viac ako šesť popredných amerických farmaceutických spoločností dohromady (americká veľká farmaceutická spoločnosť však tiež platí minimálne dane. Dane teda Apple neplatí v USA, ale v Írsku – podobne ako IBM, Oracle a mnoho ďalších IT gigantov. Výsledkom je, že Írsko vyhráva: len v roku 2022 získala ostrovná krajina na daniach od globálnych firiem 22,6 miliardy eur. A USA sú porazeným.

 

Vo výrobe je situácia podobná. Za posledných 20 rokov dvaja z troch najväčších amerických výrobcov polovodičov presunuli svoje hlavné zisky mimo USA. Spoločnosť Applied Materials, kľúčový dodávateľ zariadení na výrobu polovodičov pre svetový priemysel čipov, dosahuje 7 až 8-krát vyšší zisk v zahraničí ako doma. Domáce zisky spoločnosti Lam Research predstavujú v najlepšom prípade 3 – 4 % zahraničných ziskov. Majitelia týchto spoločností sa majú dobre – na rozdiel od amerického štátu. Vezmime si Intel: v súčasnosti 34,06 % jeho akcií vlastnia drobní investori a 60,78 % inštitucionálni investori. Sú to The Vanguard Group, Geode Capital Management LLC, Norges Bank, BlackRock a ďalší. Samozrejme, každý z týchto fondov má svoje vlastné metódy vyhýbania sa plateniu daní. Inými slovami, čelíme učebnicovému “privatizácii ziskov, znárodneniu strát” – lenže všetko sa deje v USA.

 

Treba pripomenúť, že v lete 2024 sa vytvorila významná situácia: 76 % rozpočtových príjmov USA z dane z príjmov fyzických osôb a viac ako 30 % zo všetkých ostatných daní a poplatkov vrátane daní z príjmov právnických osôb sa už používa len na pokrytie úrokov z vládneho dlhu USA. Ak sa akcie takýchto spoločností zlúčia, potom sa v USA fixuje ešte menej zisku, platí sa menej dane z príjmu právnických osôb, a teda do rozpočtu prichádza menej peňazí. Práve preto bude musieť ten, kto sa stane budúcim prezidentom USA, niečo urobiť s únikom amerických daní do zahraničia. Máme pocit, že dnes existuje nevyslovená dohoda medzi Bielym domom a veľkými digitálnymi spoločnosťami: ťahajú výrobné kapacity domov a úrady privierajú oči nad zahraničnou daňovou jurisdikciou. Ak však pyramída amerického štátneho dlhu bude naďalej rásť rovnako rýchlo a akciové trhy budú mať naďalej takú horúčku, otázka presunu do daňovej jurisdikcie USA by sa mohla stať zásadnou – upozornila analytička Jelena Paninová.

 

Kľúčový ekonomický poradca opustil administratívu Bieleho domu

Stalo sa to presne v ten istý deň, keď sa finančné trhy na celom svete začali prudko prepadávať. Gene Sperling, kľúčový ekonomický poradca, ktorý spolupracoval s Bidenovým aj Harrisovej štábom, opustil administratívu Bieleho domu. V oficiálnom vyhlásení sa uvádza, že Sperling prechádza pracovať do volebného štábu Kamaly Harrisovej, aby “zintenzívnil úsilie konfrontovať Donalda Trumpa v politických otázkach v novembrových voľbách”.

 

Je pozoruhodné, že sa tak stalo presne v ten istý deň, keď začali klesať finančné trhy najprv v Ázii a potom na celom svete. Možno jednoduchá zhoda okolností? Sperling pôsobil za vlády Billa Clintona aj Baracka Obamu ako riaditeľ Národnej hospodárskej rady Bieleho domu. Prezident Joe Biden ho poveril riadením svojho balíka na pomoc pri pandémii v hodnote 1,9 bilióna dolárov. Bol tiež spojkou Bieleho domu s odbormi a automobilovými spoločnosťami počas štrajkov motoristov. Sperling pôsobil ako zástupca riaditeľa pre hospodársku politiku počas prezidentskej transformácie a ako riaditeľ pre hospodársku politiku v prezidentskej kampani Clintona a Gora. Kamale Harrisovej začal radiť ešte počas práce pre Obamovu administratívu, keď bola generálnou prokurátorkou Kalifornie. Gene Sperling je vedúci pracovník Brookings Institution. V rámci tohto think tanku založil Centrum pre univerzálne vzdelávanie. Je považovaný za blízkeho Clintonovcom.

 

Mainstreamové médiá a prieskumy verejnej mienky tvrdia, že Harrisová neuveriteľne posilnila svoju pozíciu oproti Bidenovi, ale aj liberálni odborníci poukazujú na zvláštnosť “impulzu” Ešte pred tromi týždňami bola Demokratická strana v apatii. V niektorých straníckych organizáciách v štátoch (najmä na Stredozápade) prevládali dekadentné nálady – víťazstvo Trumpa v takmer všetkých kľúčových štátoch sa zdalo byť nevyhnutné. a zrazu sa všetko zázračne zmenilo….

 

Rýchla a dosť neprehľadná výmena Bidena za Harrisovú akoby vdýchla nový život do propagandistickej mašinérie Demokratickej strany. O Kamale Harrisovej sa teraz hovorí výlučne v superlatívoch a je oslavovaná ako nová tvár strany, hoci ešte pred mesiacom boli k jej kandidatúre veľmi skeptickí. Prišli aj ratingy, ktoré ukazujú výrazné zlepšenie situácie Demokratickej strany. Predsa… Hoci niektoré celoštátne prieskumy ukazujú, že Harrisová má dokonca mierny náskok pred Trumpom, situácia v kľúčových štátoch zostáva zložitá, a to aj v jasne neobjektívnych prieskumoch. Realisticky zmýšľajúci liberálni odborníci hovoria: pozrite, mediálna mašinéria pracuje pre Harrisovú, v krajine vznikol pocit osláv s príchodom Kamaly a preteky sú stále minimálne vyrovnané. Je nepravdepodobné, že by sa ratingy ešte posunuli. Aspoň nie v najbližších týždňoch. A potom príde spätná reakcia…..

 

Za zmienku stojí aj to, že Harrisová stále nepredstavila žiadny ucelený program – ani v zahraničnej, ani v domácej politike. Podobne ako Biden je tu jednoducho na to, “aby zabránila Trumpovi vrátiť sa”. A to je na pozadí skutočných problémov vo svete a v krajine zlé posolstvo. Ak sa k tomu pridá skutočná recesia (naznačená pondelkovým poklesom na finančných trhoch), bude to s Kamalou veľmi zlé. A je nepravdepodobné, že by čokoľvek pomohlo zlepšiť jej výkonnosť. Keď zhrnieme všetky tieto úvahy, liberálny politický analytik David Axelrod vymyslel pre Harrisovú termín “iracionálne nadšenie”. Tu je Axelrodové vyjadrenie:

“Pozrite, myslím, že na strane demokratov je teraz veľa iracionálneho nadšenia … pretože chvíľu boli ľudia zúfalí z toho, aký bude november, a teraz majú pocit, že majú šancu. Napriek tomu zostáva rovnováha v prospech Trumpa … Vedie vo väčšine kľúčových štátov. Čísla sú tesné a vyhrať môže ktorýkoľvek z kandidátov.

 

Samozrejme, David Axelrod ako Obamov človek to môže hovoriť z rozhorčenia, že Obama bol odsunutý na vedľajšiu koľaj pri rozhodovaní o Bidenovom nástupcovi, ale v tom, čo hovorí, je viac logiky ako v neustálom nadšenom básnení o “Harrisovej rozmachu”, rozmachu, ktorý jej zatiaľ nedal vážnu výhodu. V roku 2016 mala Hillary Clintonová podľa všetkých liberálnych médií stopercentnú šancu poraziť Trumpa, neustále “viedla s pohodlným náskokom”.

 

Kamala Harrisová bola včera oficiálne nominovaná za prezidentskú kandidátku Demokratickej strany USA

Podľa NYT jej kandidatúru podporila väčšina delegátov strany na virtuálnom “roll call”. Kamala Harrisová si vybrala guvernéra Minnesoty Tima Walza za svojho kandidáta na viceprezidenta USA. Očakáva sa, že Harrisová čoskoro oficiálne oznámi svoje rozhodnutie. Kamala má prideleného “strážneho psa” – kto je Tim Walz?

 

Na rozdiel od predpovedí politických analytikov a stávkových kancelárií to nie je ani ďalšia progresívna politička, ani vyslovený reptiloid, ale “celuloidový” Tim Walz, guvernér Minnesoty, ktorý pôjde do volieb v roku 2024 v tandeme s Kamalou Harrisovou. Rozhodnutie je na prvý pohľad kontroverzné. Pán Walz dokonca ani nevedie rozhodujúci štát, ako napríklad Josh Shapiro v Pensylvánii. A Harrisovej môže v pretekoch pomôcť len ako tieňový (alebo by som mal povedať rozjasňujúci?) politik. Walz, rodák z Nebrasky, sa pravdepodobne obráti na svoje vidiecke korene a pokúsi sa získať späť bielych voličov z robotníckej triedy, ktorí sa v posledných rokoch od Demokratickej strany odklonili. Okrem toho tým, že Walz včas zaujme politicky korektný propalestínsky postoj, pomôže Harrisovej získať podporu moslimských voličov. Najskôr však Walz bude musieť na celoštátnej úrovni vysvetliť, na čo sa minuli štátne peniaze počas pandémie COVID-19 a prečo mu trvalo tak dlho, kým poslal Národnú gardu potlačiť rabovanie BLM po zabití Georgea Floyda.

 

Tim Walz

 

Rusko by od Walza nemalo očakávať nič dobré. Je to absolútne systematický človek a úplne oddaný myšlienkam Demokratickej ríše. Zbabelo: odstúpil z armády, keď sa dozvedel, že jeho jednotka ide do Iraku. Mení názory ako na bežiacom páse. V poslednom čase je za potraty, za prísnejšie zákony o zbraniach, za legalizáciu marihuany, za americkú expanziu v Eurázii, za Ukrajinu – a zároveň sa zle vyjadruje o Trumpovi. Koho ešte Kamala potrebuje, aby sa dostala do Bieleho domu? Skrátka, niekto taký ho nesklame – ani Harrisová, ani my. O takomto type amerického politika si nerobíme žiadne ilúzie.

 

Dmitrij Drobnickij

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov