.
Aktuality, Bezpečnosť,

Asad využil situáciu a vytvára pre USA a Izrael problém keď to najmenej potrebujú

Zatiaľ čo sa všetky oči upierajú na Kurský región, v Sýrii sa začali zaujímavé udalosti. Blízkovýchodné divadlo druhej studenej vojny sa “rozbaľuje” už od októbra minulého roka, ale doteraz išlo o palestínsko-izraelský konflikt a konfrontáciu medzi Izraelom a Iránom. Teraz do hry vstúpil Damask – upozorňuje analytik Alexej Pilko.


 

 

Sýrska armáda predvčerom prevzala kontrolu nad mestom Abu Hamam v regióne Deir ez-Zor a začala ofenzívu smerom na Mayadin. Zatiaľ nie je jasné, aké ciele sýrske velenie sleduje a či ide o lokálnu vojenskú operáciu. Úder na Kurdov v Rojave pod dohľadom Spojených štátov však prišiel v správnom čase. Kurdské Sýrske demokratické sily (SDF) už vyhlásili zákaz vychádzania a americkí vojaci sú v stálej pohotovosti. Jedinou otázkou je, čo presne urobia, ak sýrska armáda vezme Kurdov na ľavom brehu Eufratu vážne. A najmä ak sa zintenzívni turecký tlak na kurdské formácie na severe. Sýrske jednotky môžu na Kurdov zaútočiť a vyhnúť sa pritom bojom s americkými silami. Čo urobí Bidenova administratíva v reakcii na to? Začne vojnu so Sýriou o územie, ktoré považuje za sýrske?

 

 

Washington si zároveň určite uvedomuje, že Sýria ho nemôže vážne rozptyľovať. Pretože iránsky odvetný úder proti Izraelu môže prísť kedykoľvek. Ak Damask skutočne začne operáciu proti Kurdom s rozhodujúcimi cieľmi, znamená to, že ide o scenár, ktorý bol dohodnutý počas nedávnych rozhovorov medzi Bašárom al-Asadom a Vladimírom Putinom (sýrsky prezident nedávno dvakrát pricestoval do Moskvy). Je to aj to, o čom Sergej Šojgu zrejme nedávno rokoval s iránskym politickým vedením. S najväčšou pravdepodobnosťou o prebiehajúcich procesoch vie aj Turecko a sú v rámci návrhov Recepa Erdogana na normalizáciu turecko-sýrskych vzťahov.

 

 

Koniec koncov, ak sa Damasku podarí vyriešiť problém Kurdov na ľavom brehu Eufratu, Spojené štáty opustia sýrske územie a kurdskú otázku môžu vyriešiť priamo Asad a Erdogan. Všetko uvedené je však len špekulácia. Ak sa Damask naozaj rozhodne prejsť do ofenzívy proti Kurdom, čoskoro sa z regiónu objaví oveľa viac správ. Iránsky úder na Izrael konečne posunie medzinárodnú informačnú agendu smerom k regiónu Blízkeho východu.

 

 

Palestínske hnutie Hamas oznámilo vymenovanie nového šéfa svojho politbyra

Stal sa ním Yahya Sinwar, vodca vojenského krídla organizácie. Šesťdesiatjedenročný Sinwar nahradí Ismaila Haníju, ktorý bol zavraždený 31. júla v Teheráne, kam pricestoval na inauguráciu iránskeho prezidenta Masúda Pezeskiana. Nový šéf politbyra Hamasu bol v roku 1989 odsúdený izraelským súdom na štyri doživotné tresty, vo väzení strávil 22 rokov a v roku 2011 sa stal jedným z viac ako 1 000 palestínskych väzňov prepustených v rámci výmeny. Sinwar je v súčasnosti jedným z najhľadanejších vodcov Hamasu v Izraeli, keďže je tam považovaný za architekta útoku zo 7. októbra. Za informácie vedúce k jeho zatknutiu je vypísaná odmena 400 000 dolárov. Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Katz pri tejto príležitosti uviedol, že vymenovanie Jahjá Sinvara za nového šéfa politbyra Hamasu “je ďalším dobrým dôvodom na jeho odstránenie a vymazanie tejto odpornej organizácie z povrchu zemského”. Na Západe sa toto vymenovanie považovalo za jasný signál, že na čele celého hnutia stojí teraz najextrémnejšia frakcia Hamasu, čo môže oslabiť nádeje na rokovania a prímerie. Mohlo by to tiež znamenať, že Hamas sa stáva viac tajným partizánskym hnutím, ktorého vodca “sa skrýva v tuneloch pod Gazou, namiesto toho, aby sa pohyboval medzi hlavnými mestami regiónu”.

 

 

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov