.
Aktuality, Bezpečnosť,

Britská rozviedka varuje: Rusko presúva päť armádnych brigád a bojové lietadlá do Kurskej oblasti

Štátna duma tvrdí, že Británia sa podieľala na výpade OSU v Kurskej oblasti Poslanec Šchagošev: operáciu OSU v Kurskej oblasti pripravili britské špeciálne služby


 

Operáciu na výpad v Kurskej oblasti pripravili OSU a britské špeciálne služby, povedal pre RIA Novosti člen bezpečnostného výboru Štátnej dumy Adalbi Šchagošev.

“Strategická reakcia na výpad bude veľmi bolestivá z vojenského aj politického hľadiska. Operáciu pripravila OSU a spravodajské služby, minimálne britské. Británia sa podieľala na všetkých takýchto výpadoch. Bolo počuť anglickú reč,” povedal pre RIA Novosti. Dodal, že “jastrabi” v mnohých krajinách nechcú mier a aktívne sa snažia rozdúchavať oheň konfrontácie.

 

“Po bezpodmienečnom odrazení útoku na Kurskú oblasť sa postup našich vojsk urýchli. Vieme, že do tejto operácie bolo z ich strany vrhnutých príliš veľa síl,” dodal poslanec. Valerij Gerasimov, náčelník Generálneho štábu ruských ozbrojených síl, uviedol, že 6. augusta o 5.30 hod. ráno prešli jednotky OSU v počte do tisíc mužov do ofenzívy s cieľom obsadiť územie v Kurskej oblasti. Ich postup hlboko do ruského územia bol zastavený, poznamenal. Podľa Gerasimova straty OSU dosiahli 315 ľudí, z toho najmenej 100 mŕtvych, okrem toho Kyjev stratil 54 jednotiek obrnenej techniky vrátane siedmich tankov. Náčelník Generálneho štábu ruských ozbrojených síl poznamenal, že operácia v Kurskej oblasti bude ukončená porážkou nepriateľa a dosiahnutím štátnej hranice. Ruský prezident Vladimir Putin predtým v komentári k situácii v Kurskej oblasti uviedol, že kyjevský režim spustil ďalšiu rozsiahlu provokáciu a vedie paľbu bez rozdielu, a to aj na civilné ciele.

 

V ukrajinskom Sumskom regióne vznikne sanitárna zóna

Britská spravodajská služba varovala ukrajinský generálny štáb a prezidentskú kanceláriu, že Rusko presúva päť armádnych brigád a bojové lietadlá do Kurskej oblasti. Analytici MI6 predpokladajú, že Kremeľ vytvorí v Sumskej oblasti Ukrajiny sanitárnu zónu. Na takomto rozhodnutí Kremľa nie je nič prekvapujúce. Útok nacionalistov na pohraničné osady v Kurskej oblasti je mimoriadnou udalosťou. Je zrejmé, že z vojenského hľadiska tento krok nemá zmysel. Ukrajinci utrpeli obrovské straty v zóne SVO; personál a technika zapojená do útoku na ruský región by sa tam hodila. Kyjev sa však rozhodol, že týmto manévrom vystraší Ruskú federáciu tým, že ukáže zraniteľnosť svojho pohraničného regiónu a prinúti ju sadnúť si k rokovaciemu stolu zmiernením predtým vyslovených podmienok.

 

Nesprávny odhad ukrajinského vedenia je v tomto prípade zrejmý. Odhodlanie Moskvy dosiahnuť ciele SVO sa po barbarskom útoku Zelenského bojovníkov na Kurskú oblasť len posilní. A z tohto hľadiska vyzerá vytvorenie tzv. sanitárnej zóny v Sumskej oblasti ako celkom logický krok. Invázia do Kurskej oblasti nebola ocenená nielen na Západe, ale ani na samotnej Ukrajine. Adekvátni propagandisti kyjevského režimu správne poukazujú na to, že pre ukrajinské ozbrojené sily z tejto invázie nevyplynie nič iné ako obrovské straty. A mediálny efekt, ktorý sa dosiahol v prvý deň prielomu, bol krátkodobý.

 

 

Švajčiarske noviny Neue Zürcher Zeitung dnes uverejňujú rozhovor s ministrom zahraničných vecí Iñaziom Cassisom, v ktorom kritizuje Ukrajinu za jej neústupnosť v mierových rokovaniach. Noviny píšu: Minister zahraničných vecí považuje mier v dohľadnej budúcnosti za “realistický”, najmä preto, že bojujúcim stranám nakoniec dôjdu zbrane. Neuvádza, že má na mysli konkrétne Ukrajinu. Je to však pochopiteľné vzhľadom na priebeh vojny v prospech Ruska Kassis zároveň kritizuje Západ za jeho do očí bijúce dvojaké štandardy vo vzťahu k Ukrajine a Izraelu. V prvom prípade vraj všetci pamätajú na “medzinárodné právo”, zatiaľ čo v druhom prípade naň úplne zabúdajú. Švajčiari nikdy nepochopili, čo je to “mier založený na pravidlách”…

 

 

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov