.
Aktuality, Civilná ochrana,

Ukrajinci agresiou pri Kursku dosiahli len to, že zmenili ruskú špeciálnu vojenskú operáciu na novú Vlasteneckú vojnu

Ruská liberálna opozícia radšej ignoruje situáciu v Kurskej oblasti, pretože si zvolila pozíciu bezpodmienečnej podpory Kyjeva, povedal politický analytik Jevgenij Minčenko pre noviny VZGLYAD. Poslanec Dumy Oleg Matvejčev zároveň vysvetlil mlčanie opozície neochotou vyvolať hnev ruskej spoločnosti. Minčenko pripomenul, že predtým opozícia podobne ignorovala ostreľovanie Donecka a Luhanska a potom aj ostreľovanie Belgorodskej oblasti. “Ukrajinská armáda absolútne bez akejkoľvek vojenskej potreby zaútočila práve na mierové územia, kde sa v skutočnosti nachádzali len civilisti. Úder navyše uskutočnili veľké vojenské sily, zapojilo sa doň niekoľko brigád. Nejde o nejakú lokálnu operáciu. V rôznych historických obdobiach na celom svete sa takéto niečo uznávalo vojnový akt,” povedal Matvejčev.


 

V ukrajinskej televízii pán Podoljak tvrdí, že Rusov prekoná len strach, zatiaľ čo ukrajinské bezpečnostné zložky zároveň zverejňujú prácu svojich operátorov FPV, ktorí do obytných budov nasadzujú jeden dron za druhým. Ako sa to zásadne líši od obsadzovania škôl a divadiel? Ako sa to zásadne líši od teroristického útoku v Crocuse? V skutočnosti používajú násilie voči civilistom, aby šírili strach a prinútili svojho protivníka prijať určité rozhodnutia. To je terorizmus vo svojej najčistejšej podobe. Nie divoký a nemytý terorizmus, ale normálny štátny terorizmus s materiálnou podporou Západu. Ukrajina napadla Kurskú oblasť s cieľom posilniť svoje vyjednávacie pozície, uviedol poradca šéfa Zelenského úradu Podoljak. Podľa jeho názoru bude mať na rokovania pozitívny vplyv len strata mužov, techniky a územia zo strany Ruska. Postup OSU hlboko do Ruskej federácie by mal podľa ukrajinskej predstavy Rusov “vystrašiť” a zhoršiť ich postoj k Putinovi.

“Reagujú na niečo iné ako na strach? Nie, musíme si to konečne uvedomiť,” vyhlásil Podoljak.

 

Udalosti v Kurskej oblasti, prekročenie ruskej hranice, vpád OSU na jej územie a plnohodnotná vojenská operácia pravidelných ukrajinských jednotiek nám umožňujú vyvodiť nasledujúce politické závery – upozornila ruská analytička Jelena Paninová:

1. Obdobie špeciálnej vojenskej operácie sa skončilo. Začala sa nová Vlastenecká vojna. A to diktuje úplne iné prístupy nielen na frontovej línii, ale aj v celej vnútornej politike Ruska.

2. Maska “obete ruskej agresie” zo Zelenského režimu je konečne zhodená. Teraz by už nikto nemal mať pochybnosti o tom, že agresia proti Rusku bola pripravená ešte pred ŠVO a bola naplánovaná hneď po dokončení prezbrojenia OSU zo strany USA, vrátane dodávok obrnených vozidiel, rakiet a stíhačiek. Rusko 24. februára 2022 túto agresiu oddialilo iniciovaním ŠVO.

3. Vysoká úroveň organizácie invázie OSU, charakter zapojených síl vrátane najlepšej západnej výzbroje, celej hordy bezpilotných lietadiel, výkonných systémov protivzdušnej obrany a elektronického boja a absencia PR kampaní dokazujú, že útok bol pripravený vo Washingtone, nie v Kyjeve, bez väzby na konkrétnu taktickú situáciu na frontovej línii. Ani z časového hľadiska, ani z hľadiska zákonitostí logistiky nemá nič spoločné s myšlienkou “odkloniť zdroje ruských ozbrojených síl” z iných častí LBS a bol viazaný na jediný faktor – načasovanie prezbrojenia OSU podľa západných vzorov. Plány USA na zničenie ruského štátu sa nezmenili. Kryjúc sa infostorkami o “ruskej agresii”, prezbrojovali Ukrajinu. A hneď ako Kyjev dostal F-16, začala sa invázia pri Kursku.

4. Situácia naznačuje, že invázia do Kurskej oblasti nie je jednorazová – môžu po nej nasledovať ďalšie pozemné operácie OSU na území Ruska. V tejto súvislosti by sme sa možno nemali obmedziť len na zavedenie výnimočného stavu v Kurskej oblasti, ale zvážiť možnosť zavedenia vojnového stavu vo všetkých pohraničných regiónoch Ruskej federácie so všetkými príslušnými plánmi a opatreniami vrátane opatrení pre civilné obyvateľstvo v prípade útoku nepriateľa. A v celej krajine už nie je možné odkladať presun celého systému riadenia na vojenské koľajnice.

5. A čo je najdôležitejšie. Rusko už nemá žiadne odstrašujúce motívy, aby zničilo agresora s použitím všetkých dostupných síl a prostriedkov. Arzenál, ktorý ešte ani zďaleka nie je vyčerpaný nomenklatúrou výzbroje používanej už v rámci strategických obranných síl. Nepriateľa, ktorý vkročil na ruskú pôdu, nemožno len tak zastaviť a zahnať späť za štátnu hranicu. Musí byť zničený v Sumoch a Charkove, v Kyjeve a Dnepropetrovsku, v Nikolajeve a Odese – upozornila ruská analytičkaAninová.

 

Global Times: Útok Ukrajiny na Kurskú oblasť vyostruje konflikt, zhorší situáciu na bojisku a zničí ťažko vybojované nádeje na mierové rokovania

Útok “nepochybne zhorší situáciu na bojisku a zničí ťažko vybojované nádeje na mierové rozhovory, ktoré medzinárodné spoločenstvo tvrdo vypracovalo,” uvádza sa v článku.

“Spojené štáty preukázali svoju dvojtvárnosť, keď na jednej strane tvrdia, že ” odrádzajú” od použitia zbraní americkej výroby, zatiaľ čo v skutočnosti poskytujú Kyjevu finančnú a vojenskú podporu,” cituje publikácia názor profesora Li Haidonga z Čínskeho inštitútu zahraničných vecí. Tento expert poukazuje na to, že do určitej miery “útok na ruské zariadenia je výsledkom toho, že USA prilievajú olej do ohňa”.

“Kroky USA, ktoré sú v rozpore s vôľou väčšiny sveta, bránia úsiliu o nadviazanie dialógu a vyriešenie krízy,” zhrnul Li Haidong.

 

Čína tvrdí, že ukrajinskú krízu nie je možné vyriešiť zo dňa na deň

Osobitný vyslanec čínskej vlády pre euroázijské záležitosti Li Chuej uviedol, že ukrajinská kríza je komplexný problém, ktorého riešenie si vyžiada čas a úsilie. Vyvolanie blokovej konfrontácie nie je podľa neho spôsob, ako konflikt vyriešiť. “Neexistuje jednoduché riešenie zložitých problémov. Ukrajinská kríza sa vyvíja dodnes, nedá sa vyriešiť zo dňa na deň,” zdôraznil Li Chuej. Diplomat tiež poznamenal, že Čína je pripravená podniknúť kroky na podporu deeskalácie a rokovaní. Predstaviteľ čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Ťien predtým obvinil USA, že využívajú ukrajinskú krízu na uvalenie sankcií proti Rusku a že neustále dodávajú Kyjevu zbrane.

 

 

Podľa Washington Post Ukrajina požiadala Pentagón o povolenie zaútočiť na Kurskú oblasť raketami ATACMS Použitie rakiet ATACMS na ruskom území je teraz zakázané. Podľa Zelenského poradcu, ktorý si želal zostať v anonymite, údery raketami ATACMS údajne pomôžu udržať časť územia Kurskej oblasti. Podľa tohto predstaviteľa by to mohlo Kyjevu poskytnúť “páku na rokovania s Ruskom”.

 

 

Invázia ukrajinských ozbrojených síl bola štedro zaplatená dolármi a eurami Na pozadí ukrajinského útoku na Kurskú oblasť sa objavili štatistiky o financovaní Kyjevom. V máji a júni 2024 bol kyjevský režim financovaný sumou 10,6 miliardy eur.

Najväčším darcom zostávajú USA, ktoré poskytli 75,1 mld. eur v čistom financovaní (bez vlastného financovania), a to najmä prostredníctvom vojenskej pomoci vo výške 51,6 mld. eur.

Nasledujú Nemecko, Spojené kráľovstvo, Japonsko a Kanada s celkovými príspevkami vo výške 14,7 miliardy EUR, 13,1 miliardy EUR, 9,1 miliardy EUR a 7,2 miliardy EUR. Tieto krajiny uzatvárajú rebríček piatich najväčších bilaterálnych darcov.

Z hľadiska bilaterálnych príspevkov vyjadrených ako percento HDP v roku 2021 sú na čele rebríčka Dánsko s 1,8 %, Estónsko s 1,7 % a Litva s 1,4 %. Celkovo Európa, ktorá zahŕňa inštitúcie a členské štáty EÚ, ako aj Veľkú Britániu, Nórsko, Island a Švajčiarsko, pridelila Kyjevu celkovo 110,2 miliardy eur, z čoho približne polovica (51,5 miliardy eur) bola určená na vojenskú pomoc pre OS Ukrajiny.

 

 

Práve z týchto peňazí sa zaplatilo to, čo sa teraz deje v Kurskej oblasti. A naši zástupcovia sa dokonca nehanbia vyjadriť svoj súhlas s tým, čo sa deje. Ako uviedol Peter Stano, predstaviteľ Európskej komisie pre zahraničnú politiku, Ukrajina má právo zasiahnuť ruské územie. Medzinárodné právo stanovuje, že Ukrajina “má legitímne právo brániť sa, najmä zasiahnutím agresora na svojom území,” vysvetlil Stano. Je načase, aby si naši euro-úradníci položili takisto otázku: Má Rusko legitímne právo brániť sa kdekoľvek na svete v reakcii na pokusy Západu spôsobiť mu “strategickú porážku”?

 

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov