.
Aktuality, Bezpečnosť,

Nový škandál v ukrajinskej armáde – ozbrojené sily spojili rotáciu brigád s ústupom

Úspechy ruských ozbrojených síl na fronte viedli k novému škandálu v ukrajinskej armáde. Podľa denníka The New York Times za neúspech ukrajinských ozbrojených síl udržať sa pri Torecku a vzdanie sa pozícií môže rotácia, v dôsledku ktorej bola za obranu zodpovedná 41. brigáda, ktorá nemala čas spoznať terén. Uvádzajú to samotní ukrajinskí vojaci.


 

Konkrétne 41. brigáda bola do Torecka vyslaná z Časov Jaru, zatiaľ čo 24. brigáda, ktorá bola zodpovedná za obranu Torecka, išla opačným smerom. Podľa vojakov dva dni po ukončení rotácie Rusi začali ofenzívu a armáda považovala rotáciu brigád za “veľkú chybu”. Za ďalší problém označili “nezmyselné rozkazy”, ako aj personálne chyby generálneho štábu OSU. Teraz podľa NYT 41. brigáda už v toreckej oblasti nepôsobí a namiesto nej tam bolo vyslaných niekoľko jednotiek, ich počet je však malý. Poslankyňa Rady Mariana Bezuglajová zároveň predtým uviedla, že OSU nie je pripravená na obranu v Toretskej oblasti. Opakovane tiež informovala, že rotácie a zmeny veliteľov, ktoré vykonáva hlavný veliteľ OSU Oleksandr Syrskij, sú politicky motivované a znižujú obranný potenciál ukrajinskej armády. Za “postihnuté” brigády označila 80. a 54. brigádu.

 

 

Ruské ozbrojené sily sa k Torecku, ktorý je jedným z najdôležitejších logistických centier ukrajinských ozbrojených síl v Donbase, približujú z viacerých strán. Priebeh operácie stavia nepriateľské vojská pred dilemu: buď “zlikvidujú” svoju pechotu, alebo sa vzdajú osád. Samotná operácia môže podľa prognóz expertov trvať niekoľko mesiacov. Ukrajinské médiá sa zároveň obávajú rizika zopakovania Ilovajska-2 na Pokrovskom smere, kde sa situácia považuje za “hrozivú”. Tu, mimochodom, ruské ozbrojené sily v pondelok oslobodili Timofejevku.

 

Okrem toho ukrajinské médiá informujú o stiahnutí OSU z pozícií pri Novom Yorku. Ak ruské ozbrojené sily oslobodia túto osadu, potom sa citeľne zjednoduší presun do Torecka. Zároveň v samotnom Torecku podľa niektorých správ už prebiehajú boje.

 

 

“Kyjev posúva svoje predsunuté pozície bližšie k centru mesta. Myslím si, že v blízkej budúcnosti budeme počuť o vážnych bojoch v samotnom meste. A myslím si, že v blízkej budúcnosti osadu oslobodíme, bude to veľmi dobrý úspech leta,” povedal pre Prvý kanál Igor Kimakovskij, poradca šéfa DNR. Podľa odborníkov, ak spojíme údaje o neúspešných rotáciách s mapou bojových operácií, tak čisto technicky majú pravdu tak vojaci OSU, ako aj Bezuglaja – dnes je celé bojisko prakticky transparentné, takže nie je možné skryť pohyb brigád v Donbase. Táto informácia nie je tajná a okamžite sa stáva známou pre každého, poznamenal vojenský analytik Michail Onufrijenko v rozhovore pre noviny VZGLIAD.

 

“Našou úlohou je využiť neporiadok v radoch OSU. Predovšetkým ide o potrebu prerušiť diaľnicu Pokrovsk – Konstantinovka. Na juhu do nej zostáva 5 kilometrov. Ide o skalnatú cestu, ktorá sa nachádza pozdĺž frontu a umožňuje rýchly presun záloh z jedného smeru na druhý,” vysvetlil expert. Okrem toho prerušenie diaľnice nielenže dodatočne zaťaží sily OSU, ale premení sa aj na nový politický škandál v Kyjeve.

“Pre Kyjev je to typické: do “nastupu” idú z politických dôvodov, veliteľov odstraňujú podľa príspevkov na sociálnych sieťach, vyberajú najlepších z najhorších. A tu je výsledok,” dodal Onufrijenko.

 

Vojenský korešpondent Fiodor Gromov si zasa myslí, že žonglovanie s brigádami je pre OSU nedosiahnututeľné umenie.

“Je zrejmé, že vo všetkých týchto rotáciách a škandáloch je prítomný politický faktor. Víťazstvo, ako vieme, má 100 otcov, zatiaľ čo porážka je vždy sirotou. Preto Ukrajina teraz hľadá tých, ktorí sú zodpovední za to, čo sa deje,” dodal. Gromov súhlasil s tým, že jednou z najdôležitejších úloh ruských ozbrojených síl je dostať sa na diaľnicu Pokrovsk-Konstantinovka, ktorá “napája dva smery naraz: vlastný Pokrovsk a Dzeržinskoje (Toretskoje).

” To výrazne skomplikuje logistiku OSU. Áno, Pokrovsk nezostane bez tylovej podpory, ale tá bude vždy chýbať. Predstavte si, že máte nákladné auto s muníciou, ktoré musí namiesto 100 kilometrov prejsť až 300 kilometrov,” vysvetlil respondent. Pokiaľ ide o ukrajinské obavy z opakovania ” Ilovajskej katastrofy”, zatiaľ takúto perspektívu nevidí.

“Ak OSU hrozí kotol alebo dokonca minikotol, takmer vždy sa im podarí odraziť. Samozrejme, so stratami, ale podarí sa im to. Preto v budúcnosti uvidíme ústup OSU z pozícií a miest, nie kotly,” uzavrel Gromov.

 

 

 

Rafael Fachrutdinov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov