.
Aktuality, Námorníctvo,

Riadená strela Ch-35 je vyhovujúca, Stupinec ale VMF o stupeň vyššie neposunie

V uplynulom období ruské ministerstvo obrany nápadne kládlo dôraz na prezentáciu výkonov pôvodne protilodnej strely Ch-35, ktorá ničila prioritné pozemné ciele.


 

Nakoniec vzniklo aj súhrnné video, ktoré obsahuje štyri nedávne príklady úspešného použitia strely. Zničená je mostná preprava, prehľadový 3D rádiolokátor protivzdušnej obrany typu ST-68, moderný letiskový prehľadový rádiolokátor riadenia vzdušnej prevádzky talianskej firmy Leonardo s dosahom 550 km typu ATCR-33S a železobetónový hangár. (Hmotnosť trieštivotrhavej bojovej hlavice strely je 145 kg, navedenie je kombináciou inerciálneho a družicového uvedeného s aktívno-pasívnou rádiolokačnou samonavádzacou hlavicou Graň-K, aktívnym rádiolokátorom ARGS-35 alebo termovíznou hlavicou samonavedenia a rádiovýškomerom. Rýchlosť je podzvuková Mach 0,8-0,85)

 

 

Zámyslom tejto informačnej kampane mohla pravdepodobne byť mediálna príprava spustenia na vodu hotovej raketovej korvety Stupinec (podľa mesta Stupino pri Moskve). Tá si už spokojne pláva z lodeníc v Rybinsku po Volge do Kaspického mora, kde sa pripojí 106. brigáde hladinových lodí obrany vodného rajóna. V čom je problém?

 

Začať treba z toho, že loď Stupinec už dávno existovala a dlhé dekády slúžila v Kaspickom mori. Raketovú korvetu Stupinec postavili pre sovietske námorníctvo ako veľký raketový čln triedy Projekt 1241.1-T Molniya-1 – v NATO Tarantul II. Stavba sa začala 4.8.1982 a loď slúžila od roku 1985, takže si minulý rok pravdepodobne nikto nevšimol, že bola vyradená. Trieda Tarantul II bola legendárna pre svoju rýchlosť až 47 uzlov – 87 km/h. Rusi priznávajú len 41-43 uzlov teda 80 km/h, kedy však už výrazne klesal plavebný dosah z 2400 námorných míľ (4400 km) na zhruba 400-450 námorných míľ (740-830 km) pri rýchlosti 36 uzlov (67 km/h). Plný výtlak bol 469 ton a posádku tvorilo 5 dôstojníkov a 36 námorníkov. Výzbroj pozostávala zo štvorice odpaľovacích zariadení starých protilodných riadených striel P-15M Termit. Doplňoval ju univerzálny kanón kalibru 76,2×959 mm vo veži AK-176M a dvojica systémov kategórie CIWS typu AK-630M – ide o šesťhlavňové kanóny typu Gatling kalibru 30×165 mm na obranu pred vzdušnými a hladinovými cieľmi, vrátane riadených striel, teoretická kadencia jedného systému do 5000 rán za minútu.

 

AK-630M-2 Duet má dva šesťhlavňové gatlingy s kadenciou 10 000 rán za minútu, tradičný AK-630M len jeden zväzok hlavní:

 

Stupinec dostavaný teraz v Rybinsku patrí k triede Projekt 12418, inými slovami Tarantul IV. Z tejto triedy majú ruské námorníctvo vzniknúť len dve jednotky. Ako je to možné? Založené boli prakticky ešte za čias ZSSR. V rokoch 1991-1992 išlo o minimálne tri plavidlá, ktoré sa mali stavať ako Projekt 12421. Dostavané bolo len jedno v máji roku 2000, ale aj to bolo v roku 2016 predané Egyptu, kde ďalej slúži ako korveta Ahmed Fadel. Vyzbrojená je už samozrejme namiesto protilodných striel P-15M Termit podstatne modernejšími nadzvukovými strelami P-270 Moskit-M (v NATO SS-N-22 Sunburn.)
Mohli peniaze získané za Ahmed Fadel poslúžiť na dostavbu zvyšných dvoch trupov uložených od rozpadu ZSSR?

 

Rusko si ju v roku 2016 skutočne objednalo. Lenže na egyptský Ahmed Fadel sa ruské lode príliš nepodobajú. Hlavnou výzbrojou je protilodný raketový systém Uran s podzvukovými strelami (index GRAU 3M24 prípadne ako bolo uvedené vyššie Ch-35, Uranus, AS-20 Kayak, SS-N-25 Switchblade, X/Kh-35, Izdelye 78, Bal/SSC-6 Sennight, Rubež-ME, severokórejské kópie sa volajú KN-9 Kumsong/GeumSeong-3, vietnamské VCM-1, bol z nej vyvinutý ukrajinský Neptun, ktorý mal potopiť raketový krížnik Moskva. Strela sa vyvíja od roku 1983, nejaké mená ešte asi pribudnú, autor v tom má zatiaľ prehľad vrátane verzií, okrem ostrých striel existuje aj ruský cvičný cieľ RM-24 a vietnamská cvičná strela s ruským indexom GRAU 3M24EMB, podstatné orientovať sa vo vypúšťacích platformách, môže ísť o lode, raketové komplexy pobrežnej obrany, vrtuľníky, stíhacie bombardéry Su-34 s univerzálnou verziou Ch-35U z roku 2021), odpaľovacími zariadeniami 3S24 a systémom riadenia paľby 3R-60U. Dosah rakety Uran bol 130 km, avšak vo verzii 3M24U (Ch-35U) stúpol na 260 km. Všetky rakety môžu byť odpálené salvou, s intervalom 2-3 sekúnd medzi nimi. Systém 3R-30U dokáže dodať údaje potrebné na zasiahnutie šiestich cieľov súčasne. Nová nadstavba s prvkami stealth a jej väčší objem viedli k tomu, že odpaľovacie zariadenia 3S24 boli umiestnené kolmo na trup. Stupinec má dve štvorité odpaľovacie zariadenia so strelami Ch-35, dohromady osem striel. Okrem toho má nové 76,2 mm univerzálne delo AK-176MA a dva šesťhlavňové 30 mm AK-630M. Pri veži AK-176MA došlo k redukcii hmotnosti, zvýšeniu presnosti streľby a pridaniu stealth prvkov do jej dizajnu.

 

Streľba z veže AK-176MA z modernej ruskej korvety Karakurt:

 

Podobne aj veže AK-630M majú stealth dizajn ako prvé v ruskom námorníctve. K dispozícii sú tiež štyri odpaľovacie zariadenia klamných cieľov KT-216 systému PK-10 Smelý a prenosné protilietadlové strely Igla alebo Verba kategórie MANPADS. Loď má dobre známe elektronické vybavenie vrátane X-band rádiolokátoru 3C25 Garpun pre vyhľadávanie cieľov a navedenie protilodných rakiet, systému riadenia paľby delostrelectva MR-123-02/3 Bagira, systému elektronického boja MR-405-1 a X-band navigačného radaru MR-231-3. Dôraz bol teda položený na stealth charakteristiky plavidla, čomu bola obetovaná aj časť výzbroje. Nové korvety Tarantul IV sa stavali na export do Vietnamu a Turkmenistanu (prevzal pravdepodobne tri lode stavané pre Líbyu) so 16 odpaľovacími zariadeniami pre strely 3M24, ktoré boli uložené po bokoch plavidla a mieria vpred po smere plavby.

 

Slávnosť pri príležitosti spustenia dostavanej korvety Stupinec na vodu:

 

Čo je horšie, Rusko nezohnalo plynové turbíny a lode pravdepodobne museli dlho čakať aj na dieselové motory. Spoločnosť AO “Zvezda” ich nakoniec dodala, ide o motory série M-507. Rýchlosť, ktorý lode budú dosahovať však nebude závratných 47 alebo 36 uzlov. Vyplávajú len rýchlosťou 29 uzlov, asi 54 km/h a vyše 30 rokov po začiatku ich stavby. Medzitým už v ruskom vojnovom námorníctve slúžia moderné korvety triedy Projekt 21631 Bujan-M a triedy Projekt 22800 Karakurt. Treba sa na to dívať ako na kuriozitu a dôkaz, že nie všetky rezervy bývalého ZSSR už boli vyčerpané.

 

 

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov