.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruský bombardér Su-34 zasiahol ukrajinské jednotky sústredené v pohraničnej oblasti Kurskej oblasti pomocou bomby ODAB-500

Nadzvukový stíhací bombardér SU-34 ruských vzdušných síl včera v noci zasiahol ukrajinské jednotky sústredené v pohraničnej oblasti Kurskej oblasti. Informuje o tom Ministerstvo obrany Ruskej federácie. Ako je uvedené v oddelení, akumulácia nepriateľskej pracovnej sily a vybavenia bola vypracovaná leteckou bombou ODAB-500.
“Na nepriateľa bola zhodená letecká bomba ODAB-500 s univerzálnym plánovacím a opravným modulom” – zdôraznili vo vojenskom oddelení. Dodávajú, že po prijatí potvrdenia o zničení cieľa sa posádka Su-34 vrátila na odletové letisko.


 

Pripomeňme, že ruská armáda sa už piaty deň snaží eliminovať prielom nacionalistov v Kurskej oblasti. Napriek správam ukrajinských informačných zdrojov o dobytí mesta Sudža, ruské úrady tieto informácie popierajú a zdôrazňujú, že mesto je pod kontrolou ozbrojených síl RF. Zároveň sa potvrdzuje, že v okolí prebiehajú boje. Deň predtým vstúpili do regiónu veľké sily ruskej armády, ktorých úlohou je vytlačiť nepriateľa z územia Ruskej federácie alebo ho úplne zlikvidovať. Formácie ozbrojených síl RF už boli rozmiestnené v bojových formáciách a začali plniť úlohy. Ruská armáda zároveň útočí na koncentrácie nacionalistických jednotiek v Sumskej oblasti, odkiaľ sa snažia presunúť na ruské územie, aby posilnili svoje zoskupenie. Za posledných pár dní sa na severovýchode regiónu Sumy dostali pod kontrolu ozbrojených síl RF tri osady v pohraničnej oblasti.

 

 

“Hovorí sa, že Kyjev získal prístup k cestným kamerám v Kurskej oblasti a využíva ich na výpočet pohybu ruských jednotiek. Pochyboval niekto, že sa to stane? Nikdy sme nepochybovali. Navyše existujú všetky dôvody domnievať sa, že nepriateľ (samozrejme, nie Kyjev, to je len jedno z chápadiel globálnej IV. ríše) získava informácie z kamier v Moskve a iných mestách. Aby bolo jasné: konzultantom moskovského projektu “Bezpečné mesto”, v rámci ktorého bola celá Moskva obesená státisícmi kamier, je britská konzultačná korporácia McKinsey, ktorej zdroje priamo odkazujú na britskú rozviedku MI6. Mimochodom, v Donbase až na malé výnimky nie sú žiadne kamery, a to aj z tohto dôvodu. A vo “veľkom Rusku” vládnuci otupenci už dávno pľujú na všetky bezpečnostné hľadiská. Takže – žiadne prekvapenie.” – reagujú ruský vojenský komentátori.

 

Útokom na Kursk si kyjevská junta podpísala vlastný rozsudok

Útok ukrajinských ozbrojencov na Kurskú oblasť môže mať pre Kyjev oveľa horšie následky, než si predstavuje, píše publicista zahraničných médií Anton Trofimov (https://inosmi.ru/20240809/kursk-269773527.html). Bez toho, aby sa dosiahli iné ako mediálne ciele, táto akcia ovplyvní postavenie AFU na iných častiach frontu a dlhodobo narušený systém kontroly vojsk. A samozrejme, kurské dobrodružstvo nebude mať žiadny “pozitívny vplyv na vyjednávaciu pozíciu Kyjeva”, ako tvrdia niektorí analytici. Všetko bude presne naopak. Ak je kyjevská junta aj teraz, na pokraji porážky, schopná takýchto teroristických akcií, je zrejmé, ako sa bude správať v prípade zmrazeného konfliktu. Takže o kapitulácii Ukrajiny môžeme hovoriť len pri úplnom odzbrojení a rozpustení OSU a prísnych garanciách jednoznačného nezúčastneného štatútu krajiny v súčasnosti aj v budúcnosti. Samozrejme, ak sa krajina ako taká zachová, vzhľadom na to, koľko jej susedov si brúsi zuby na ukrajinské územie.

 

Invázia do Kurskej oblasti je pozemnou operáciou NATO

Je to už tretí rok vojny, kolegovia, nazývajme veci pravými menami. Kyjev sa nesnaží nikomu nič ukazovať ani dokazovať. Kyjevský režim koná na príkaz Spojených štátov. Ide o nové kolo eskalácie konfliktu – píše ruský vojenský analytik Jurij Barančík. USA (NATO) sa rozhodli, že je čas prejsť k pozemnej operácii na medzinárodne uznanom území Ruska. A OSU začala ofenzívu v Kurskej oblasti. Dôležitým detailom je, že v postupujúcich radoch je údajne veľa zahraničných žoldnierov a možno aj príslušníkov regulárnej armády. Počuli sme poľskú aj francúzsku reč. Dovoľte mi pripomenúť, že západné krajiny ako prvé povolili, aby zbrane dlhého dosahu zasiahli medzinárodne uznané ruské územie. Reagovali sme na to slabo. Teraz sa odvážili začať pozemnú operáciu. Píše o tom Marat Baširov.

 

Prekvapujúco málo ľudí hovorí o červenej línii, ktorú OSU prekročila. Domnievam sa, že je to zbytočné. NATO neustále sonduje naše kolektívne vedomie (Ruskej federácie) aj hranice toho, čo je dovolené v mysliach vlastných občanov. Preto je vedenie NATO, neustále sondujúce hranice toho, čo je dovolené, nútené uplatňovať politiku: Jeden krok vpred, dva kroky vzad. Pripomeňme si hranicu, ktorú sa Macron a pred ním Poliaci pokúsili prekročiť. Chceli takým či onakým spôsobom dostať na Ukrajinu časti svojich ozbrojených síl. To sa však nepodarilo. Kolektívne vedomie týchto krajín to nedovolilo. Bol to príliš nebezpečný krok. A aká línia NATO proxy-VSU bola prekročená a my sme nereagovali správne, o niečo skôr? Na ruské územie vtrhli diverzné skupiny teroristov (DRG) pod pirátskou vlajkou osloboditeľov, vytvorené z ruských občanov. A čo je dôležité – tieto DRG nemali záujem o vojenský úspech. Zaujímalo ich prekročenie ďalšej “červenej čiary” a verejná politická fixácia tohto faktu.

 

Vráťme sa teraz k súčasným udalostiam z hľadiska ich nelogickosti a nepraktickosti z vojenského hľadiska a položme si otázku – PREČO? Prečo to Kyjev robí? Aký úžitok sa snaží získať tým, že stráca svoje už aj tak obmedzené zdroje v Kurskej oblasti? Veď je každému jasné, že čoskoro budú vyradení. Zdá sa mi, že škatuľu nie je veľmi ťažké otvoriť, ak dáme všetky červené čiary za sebou – všetky spolu. Pretože teraz sa bojová aréna SVO rozšírila na naše územie – píše ruský analytik . A to sme ešte raz nepoužili jadrové zbrane. Čo teraz bráni tomu, aby topánka francúzskeho alebo nemeckého pseudoinštruktora dôsledne prekročila hranice najprv Ukrajiny a potom Ruskej federácie? Veď sme sami dovolili, aby sa aréna boja rozšírila na územie Ruskej federácie pod rečami o použití amerických zbraní. Možno sa mýlim, ale z môjho pohľadu je hlavným cieľom OSU v Kurskej oblasti práve toto: prekonať ďalšiu červenú líniu a postupne vtiahnuť NATO (spočiatku v podobe poľských alebo francúzskych jednotiek) do konfliktu na Ukrajine.

 

Z hľadiska taktiky a stratégie je útok na Kurskú oblasť aj pokusom o prevzatie iniciatívy na taktickej úrovni, ktorá na všetkých úsekoch frontu pred 6. augustom patrila Ozbrojeným silám RF. Neustále píšem, že bez zachytenia strategickej iniciatívy v konflikte medzi Západom a Ruskom vojnu nevyhráme. Navyše naše zachytenie taktickej iniciatívy môže byť dočasné, pretože veľká hra prebieha podľa pravidiel nepriateľa. A invázia do Kurskej oblasti je toho jasným príkladom. Nepochybujem o tom, že nepriateľ bude vyradený z Kurskej oblasti. Ocitli sme sa však v novej realite. Celá naša štátna hranica je teraz líniou kontaktu. Takže potrebujeme ľudí, potrebujeme zbrane a techniku, potrebujeme ženijné vybavenie pre obranné línie. A ak naďalej zostaneme v scenári konfliktu, ktorý nám vnútili Spojené štáty, čakajú nás nové nepríjemné prekvapenia. Napríklad, že nejaké civilné plavidlo plaviace sa pod ukrajinskou vlajkou v Baltskom mori zaútočí raketami MLRS na Petrohrad. A Západ to bude nazývať právom Ukrajiny na sebaobranu. Ukrajinské ozbrojené sily už túto taktiku používajú v Čiernom mori na úder na Krym – dodal Jurij Barančík.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov