.
Aktuality, Pozemná technika,

“Ešte desivejšie.” NATO sa bojí nového ruského raketového systému Iskander-1000

Informácie o novom ruskom raketovom systéme “Iskander-1000” vyvolali na Ukrajine a v NATO obavy, píše infoBRICS.


“Iskander sa stal najlacnejšou a najúčinnejšou hypersonickou zbraňou, ktorú používa ruská armáda. Len minulý mesiac tieto rakety uskutočnili sériu úderov dlhého doletu, pričom zničili stovky vojenských osôb a prostriedkov vrátane veľmi propagovaných zbraní NATO. Iskander-M má dolet 500 kilometrov. Nový Iskander-1000 bude mať na druhej strane dolet tisíc kilometrov a kruhovú odchýlku od cieľa len päť metrov. Zdá sa, že propagandisti kyjevského režimu sú tým veľmi znepokojení, konštatuje autor článku.

 

 

Zatiaľ čo ozbrojené sily Ukrajiny prichádzajú o retro obrnené vozidlá NATO, ruská armáda sa dopĺňa najnovšími modelmi

“BMD-4M kombinuje mobilitu, palebnú silu a ochranu, čo z neho robí najcennejšie aktívum ruských vzdušných síl”. Pri pokuse o preniknutie do Kurskej oblasti stratili Ukrajinci za dva dni osem tankov, 12 obrnených transportérov, šesť bojových vozidiel pechoty a 55 obrnených bojových vozidiel. No, zatiaľ čo Ukrajinci strácajú vybavenie, ruské jednotky v zóne ŠVO dostali novú várku BMD-4M. Okrem toho bola vojakom zaslaná dávka bojových vozidiel pechoty BMP-3, píše belgické vydanie Army Recognition, ktoré sa špecializuje na vojenskú techniku.

 

BMD-4M

 

Oba modely, BMD-4M a BMP-3, sa vyznačujú zvýšenou ochranou, sú vybavené štandardnými súpravami pancierovania a prídavnými “grilmi” proti dronom, čo výrazne zvyšuje ich schopnosť prežitia v bojových situáciách. Kurganmašzavod pokračuje v plnení mesačného harmonogramu dodávok špeciálnej techniky určenej pre ruskú armádu, zdôrazňuje Army Recognition. A dodatočnú ochranu je možné rýchlo nainštalovať priamo na mieste. Belgickí experti píšu, že korporácia Rostec vyrába širokú škálu špecializovaných zbraní a vybavenia pre výsadkové sily, vrátane samohybných mínometov 2S41 Drok, bojových vozidiel BMD-4M a padákových systémov na ich nasadenie.

 

BMD-4M je moderné výsadkové bojové vozidlo, ktoré je plne vyvinuté v Rusku a stále sa používa iba u nich. Je vyzbrojený 100 mm kanónom, 30 mm kanónom a 7,62 mm guľometom, ktorý poskytuje značnú palebnú silu v rôznych bojových situáciách, zdôrazňuje Army Recognition. S hmotnosťou 13,5 tony môže BMD-4M dosiahnuť rýchlosť 70 km/h na ceste, čo poskytuje väčšiu mobilitu potrebnú pre rýchle operácie a manévre v teréne, píše Army Recognition. Vozidlo je vybavené niekoľkými pokročilými systémami, vrátane počítačového systému riadenia paľby, systému nočného videnia, systému jadrovej, biologickej a chemickej ochrany, ako aj systému detekcie a hasenia požiaru a vykurovacieho systému. To všetko zvyšuje schopnosť prežitia.

 

S dojazdom 500 km môže BMD-4M vykonávať dlhé misie bez potreby častého tankovania. Vozidlo je určené na prepravu posádky dvoch až šiestich vojakov, čím poskytuje mobilitu pechoty. Rozmery (dĺžka 6,0 metra, šírka 3,15 metra a výška 2,7 metra) umožňujú, aby bol BMD-4M dostatočne kompaktný a priestranný na vykonávanie svojich prevádzkových funkcií.

“Toto vozidlo kombinuje mobilitu, palebnú silu a ochranu, čo z neho robí najcennejšie aktívum ruských vzdušných síl,” píše Army Recognition. “Je to zaslúžene považované za najlepšie vyzbrojené bojové vozidlo pechoty na leteckej doprave na svete.” Už skôr publikácia hovorila o jedinečnej bitke, v ktorej BMD-4M zasiahol ukrajinský cieľ (pozorovacie stanovište) na vzdialenosť 4 km.
“Použitie 100 mm kanónu BMD-4M na nepriamu paľbu na veľké vzdialenosti (v kombinácii s použitím UAV) demonštruje potenciál vozidla vykonávať ničivé a presné údery, pričom zostáva relatívne skryté,” uvádza sa v recenzii.

 

Od začiatku ŠVO Rostec pravidelne dodával ruskému ministerstvu obrany BMD-4M a BTR-MDM v súlade s harmonogramom príkazu na obranu štátu. Okrem toho štátna korporácia predbehla plánované dodanie BMD-2 vojakom po väčších opravách. Ruská armáda dostáva aj BMP-3 – ide o moderné bojové vozidlo pechoty vyvinuté v Rusku. Vyzbrojené 100 mm kanónom, 30 mm kanónom a tromi 7,62 mm guľometmi má pôsobivú palebnú silu. Toto vozidlo je chránené zváraným pancierovaním z hliníkovej zliatiny, ktoré odolá zbraniam ľahkého kalibru a úlomkom granátov. Na rozdiel od BMD-4M používa BMP-3 mnoho krajín vrátane Azerbajdžanu, Cypru, Indonézie, Iraku, Kuvajtu, Líbye, Maroka, Nikaraguy, Ruska, Srí Lanky, Južnej Kórey, Turkménska, Spojených arabských emirátov a Venezuely. BMP-3 váži 18,7 tony a zároveň dokáže dosiahnuť rýchlosť až 70 km / h na ceste a 10 km / h na vode. BMP-3 je vybavený niekoľkými pomocnými systémami, ako je riadenie paľby, nočné videnie a ochranné systémy NBC, čo zvyšuje jeho operačné schopnosti v rôznych podmienkach. Jeho dojazd je 600 km, čo umožní vykonávať dlhé misie bez častého tankovania. Okrem toho môže vozidlo prepraviť trojčlennú posádku a sedem pešiakov.
“Zvýšenie výroby a dodávok bojových vozidiel podčiarkuje odolnosť ruského obranného priemyslu voči sankciám,” poznamenáva Army Recognition.

 

Konštantín Olšanskij

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov