Ruský Terminator je na získavanie prémií ako stvorený
Aktuality, Pozemná technika,

Platy bojovníkov ruskej Špeciálnej vojenskej operácie sú vyššie, ako v americkej armáde!

Moskva sa už pol roka po spustení Špeciálnej vojenskej operácie stala šampiónom v dodatočných platbách mobilizovaným vojakom. 22. 9. 2022 primátor hlavného mesta Sergej Sobjanin podpísal výnos (č. 52 – výnos primátora), podľa ktorého všetkým, kto podpísal kontrakt v moskovských vojenských registračných strediskách, náleží každomesačná mestská dávka vo výške 50 tisíc rubľov. A v prípade ťažkého ranenia sa vyplatí dodatočný milión rubľov. Pri ľahkom ranení 500 tisíc rubľov. A v prípade smrti 3 milióny rubľov rodine padlého.


 

Avšak nedávno, v júli 2024, vydal primátor nový výnos, na základe ktorého teraz každý, kto podpíše kontrakt na službu v zóne ŠVO, dostane jednorazovú platbu 1,9 milión rubľov. Celkový príjem príslušníka v zóne ŠVO je za rok vyšší ako 5,2 milióna rubľov.

 

A čo ostatné regióny?
Jednoznačne sa usilujú nezaostávať za hlavným mestom. Napr. v Krasnodare majú jednorazovú dávku pri podpise kontraktu do zóny ŠVO 1,65 milióna rubľov. Táto suma je zložená z položiek: 250 tisíc od administrácie Krasnodaru, 1 milión podľa rozhodnutia gubernátora Krasnodarského kraja, 200 tisíc za službu v konkrétnych regionálnych jednotkách a 195 tisíc od MO RF.

V Petrohrade môže táto dávka dosiahnuť 1,8 milióna rubľov. Je v tom 195 tisíc od MO RF a 1,605 milióna rubľov od mesta.

 

Zostrelil si F-16? Bež do pokladne!
Teraz si predstavte vojaka, slúžiaceho na kontrakt, ktorý dostane za splnenie bojovej úlohy prémiu 15 miliónov rubľov. Áno, presne túto sumu dostane každý, kto zostrelí stíhač F-16. S týmto sľubom sa zaviazal výkonný riaditeľ spoločnosti «ФОРЭС» Iľja Potanin. Zdôraznil pri tom, že túto prémiu dostanú úspešní protilietadlovci nielen za prvý, ale za každý zostrelený stíhač F-16 USA, lietajúci pod zástavou OSU. Od spoločnosti «ФОРЭС» to nie je prvý krok. Za zničené tanky na Avdejevskom smere platila po 500 tisíc rubľov za kus. No a celkovo ich tu bolo zničených 17.

 

Svojskú prémiu vypísalo aj Ústredie analýz stratégie technológií, ktoré sľubuje 2 milióny rubľov za zajatie robotizovanej platformy THeMIS estónskej výroby (ruskí vedci vraj na ňu veľmi čakajú).

 

Stále to však nie je všetko!
Štedro siahli do svojich peňaženiek aj predstavitelia ruského šou biznisu. Napríklad muzikant Grigorij Leps a herec Ivan Ochlobystin sľúbili 10 miliónov za zničený tank Abrams. A aj ich vyplatili!

Ruské ministerstvo obrany má tiež svoj “cenník” za zničený nepriateľský pancier. V rámci svojich možností doplácajú vyznamenaným sa vojakov prémie aj miestne samosprávne úrady.

Hovorí sa, že niektorí zo zoznamu 125 ruských miliardárov (podľa zoznamu Forbes), tiež vyčlenili nemalé sumy na ocenenie najlepších “lovcov” protivníkovej techniky. Pravdou však je, že prosili nezverejňovať ich mená z obavy pred sankciami a ulúpenia ich miliárd, ležiacich na zahraničných účtoch.

 

Za koľko je nepriateľské železo?
(Odmeny, sľúbené a už aj vyplácané ruskými podnikateľmi a hercami za zničenú techniku NATO na Ukrajine.)

Tanky:
Abrams (USA) – 10 miliónov rubľov.
Leopard (Nemecko) – 1 milión rubľov.
Leclerc (Francúzsko, kolesový tank AMX-10 – 500 tisíc rubľov.
Systémy PVO:
PVO Patriot, USA – 10 miliónov rubľov.
PVO HIMARS, USA – 5 miliónov rubľov.
Gepard, Nemecko – 500 000 rubľovľov.
Delostrelectvo:
Húfnica 155 mm 777, USA – 1 milión rubľov.
Samochodka AHS Krab, Poľsko – 1 milión rubľov.
Obrnené vozidlá:
Bradley (USA) – 500 000 rubľov.
Marder, (SRN) – 500 000 rubľov.
International MaxxPro, USA – 500 000 rubľov.
Kirpy, Тurecko – 500 000 rubľov.

 

Ruskí podnikatelia, okrem toho, sľubujú vyplácanie prémií za likvidáciu alebo zajatie veliteľov nacistických práporov – po 10 miliónov rubľov za každého.
Mimochodom, nápad s doplatkami za zničené tanky NATO odobrili v Kremli. Tlačový tajomník prezidenta RF D. Peskov povedal, že nadšencov, želajúcich páliť západnú techniku bude viac. Mimochodom Ministerstvo obrany už odmenilo vyše 10 tisíc vojakov za zajatie či zničenie nepriateľskej techniky.

 

A ako je to na druhej strane?
Namiesto prémií medaila… žiaľ. Špecialisti tvrdia, že v armádach NATO za zneschopnenú bojovú techniku protivníka peniaze nevyplácajú. No odmenu za výsledky operácie alebo roka vyznamenaným môžu prisúdiť. Najpravdepodobnejšie je však vyznamenanie medailou NATO “Za chvályhodnú službu”.
Ak sa však pozrieme na finančné náležitosti radových vojakov (ktorí podpísali prvý kontrakt) armád štátov NATO, tak činí 924 USD a v prepočte na ruble okolo 80 tisíc.

 

Najbohatší vojaci Európy sú v Nemecku. Za normálnych podmienok môže kontraktnik po niekoľkých rokoch dostávať sumu (v prepočte na ruble) 400-500 tisíc rubľov mesačne. A pri sťažených podmienkach, takých, ako je účasť v boji, môže byť plat vyšší ako 600 tisíc rubľov, čo je cca 7 000 USD. Trošku sa od Nemcov líšia Francúzi i Američania.

 

No a teraz si porovnajme toto! Radový vojak na kontrakt USA dostáva za rok približne 24 tisíc USD. V rubľoch je to 1,9 milióna. Ak teda príjem moskovského kontraktnika v ŠVO 5,2 milióna rubľov prevedieme na doláre, vychádza nám to na 60 tisíc USD. Čiže Rus dostáva trikrát viac ako Američan.
Alebo, že by mi zle rátala kalkulačka?

 

 

Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov