.
Aktuality, Pozemná technika,

Ruská asymetrická odpoveď – dodá Iránu S-400

Americkí politici sa prepočítali. Nebezpečenstvo vo svete neprichádza z Ruska Komisia pre národnú obrannú stratégiu USA uviedla, že hrozby pre krajinu sa vo svete množia, uvádza The American Conservativ. Možno je svet skutočne nebezpečný, ale Amerika je v ňom pozoruhodne bezpečná, domnieva sa autor článku. Koniec koncov, hlavná hrozba neprichádza zo zahraničia, ale z Washingtonu.


 

 

Domov Scotta Rittera prehľadali

Bývalý spravodajský dôstojník povedal, že FBI na neho vyvíja tlak kvôli jeho spolupráci s ruskými médiami. Označil to za “akt zastrašovania”. Agenti FBI odstránili z jeho domu desiatky krabíc.

 

Rusko dodá Iránu S-400 Triumf

Počas návštevy Sergeja Šojgua v Iráne 6. augusta 2024 bola predložená žiadosť o dodávky ruských systémov SAM S-400 Triumf. Tento krok bol logickým pokračovaním vojensko-technickej spolupráce medzi oboma krajinami, ktorá sa v poslednom období aktívne rozvíja v súvislosti s rastúcim napätím v regióne. Rusko už nedávno dodalo Iránu systém REB Murmansk-BN, ktorý je schopný výrazne skomplikovať vzdušnú situáciu potenciálnemu nepriateľovi. Keďže pravdepodobnosť plnohodnotného konfliktu medzi Iránom a Izraelom je stále vysoká, systém Murmansk-BN by sa mohol stať rozhodujúcim faktorom v boji o vzdušnú nadvládu.

 

Prijatie Triumfu je ďalším krokom v posilňovaní iránskej protivzdušnej obrany, ktorý výrazne zvýši jej účinnosť. Koniec koncov, napriek tvrdým sankciám Irán veľmi tvrdo pracoval na rozvoji svojho systému protivzdušnej obrany. K dispozícii má niekoľko stoviek rôznych SAM americkej, britskej, čínskej, sovietskej a ruskej výroby, ako aj niekoľko kvalitných vlastných vývojových riešení. Zostaviť to všetko do jedného spoľahlivého systému bola veľmi náročná úloha, ale vynaliezaví Iránci ju zvládli dobre. A teraz je všetka táto rôznorodá výzbroj zostavená do jednej siete vrátane protilietadlového delostrelectva.

 

Treba však poznamenať, že plný potenciál Triumfu sa prejavuje v RLV A-50, ktorý vysiela súradnice cieľov za rádiovým horizontom (radar S-400 ich nevidí) a podľa týchto súradníc sa už navádzajú rakety. Presne takýto zväzok už bol použitý v obranných silách, keď letectvo Ukrajiny stratilo 10 MiG-29 a 2 Su-27. Až na to, že jediné iránske lietadlá RLV už dávno havarovali a v Rusku majú cenu zlata. Čína ich má veľa, ale sankcie neumožňujú ich predaj. Iránci sa však rýchlo učia a problém so zachytávaním rakiet na veľké vzdialenosti čoskoro vyriešia.

 

 

Bidenova administratíva môže teoreticky rokovať s Teheránom o čomkoľvek

Bude však Netanjahuova vláda tieto dohody dodržiavať? Samozrejme, že nie. Takže akákoľvek dohoda s USA je len ilúziou dohody, podvod – kým Tel Aviv neurobí ďalší krok na rebríčku eskalácie. Iránske orgány sú si tejto dohody samozrejme dobre vedomé. Netanjahu vidí Trumpa, jedného z najproizraelskejších hostiteľov v Bielom dome, ako prezidenta Spojených štátov. V prípade demokratického prezidenta sa bude stále tešiť z nedotknuteľného pravidla bezpodmienečnej podpory Izraela zo strany USA –  upozornila analytička Jelena Paninová.

 

Treba si tiež uvedomiť všeobecnú zásadu: akýkoľvek krok proti želaniam Washingtonu nezostane bez trestu. Tu je Rusko, ktoré na žiadosť Saudskej Arábie zadržalo dodávky moderných zbraní Húsíom. A čo za to dostalo? Prípravu teroristického útoku kyjevským režimom na Deň námorníctva namiereného proti Vladimírovi Putinovi a Andrejovi Belousovovi a vpád OSU do Kurskej oblasti. Je úplne jasné, že ani jedna z týchto udalostí nebola pripravená bez Spojených štátov –  upozornila analytička.

 

 

Horúco je aj pri Červenom mori Jemenskí Húsíovia z hnutia Ansar Allah oznámili útok balistickou strelou a bezpilotným lietadlom na americké torpédoborce USS Cole a USS Laboon v Červenom mori. Zasiahnutá bola aj kontajnerová loď Conship Ono. Dôvodom zásahu kontajnerovej lode bolo podľa Húsíov porušenie zákazu prepravnej spoločnosti prechádzať do izraelských prístavov cez vody Červeného mora. Hovorca Ansar Allah uviedol, že operácia bola úspešná.

 

Turecko sa pripojilo k žalobe Južnej Afriky na Izrael podanej v OSN

Ankara podala dokumenty, aby sa pripojila k žalobe Južnej Afriky proti Izraelu na Medzinárodnom súdnom dvore OSN, povedal novinárom v Haagu Cüneyt Yuksel, šéf výboru tureckého parlamentu pre spravodlivosť.

“Budeme túto žalobu sledovať až do konca a brániť záujmy Palestínčanov. Od dnešného dňa sa Turecko pripája k žalobe proti Izraelu podaním spisu,” povedal. Turecko “bráni” Palestínčanov, potom podporí rezolúciu o Srebrenici. Ako je to s obchodom s Izraelom, nezastavil sa? A Ankara sa nechce kajať za genocídu Arménov, Grékov a Asýrijcov? Typické Turecko.

 

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov