.
Aktuality, Pozemná technika,

Austrália vyradila tanky M1A1 Abrams, pošle ich na Ukrajinu? “Pomohli” by skôr Slovensku…

Austrália na prelome júla a augusta 2024 vyradila z výzbroje tanky M1A1 AIM SA. Kúpila ich len v roku 2007 a základňu mali v Gallipoli Barracks v Brisbane, kde slúžili v 2nd/14th Light Horse Regiment (Queensland Mounted Infantry). Za 59 tankov M1A1 ABRAMS AIM (ABRAMS Integrated Management), sedem vyslobodzovacích tankov M88A2 Hercules, šesť simulátorov pre streľbu a jeden pre vodičov, 14 tankových transportérov, osem cisternových nákladných áut na palivo a logistický balík podporného vybavenia, náhradné diely, strelivo, vybavenie a počiatočný výcvik zaplatila Austrália 555 miliónov USD. Aktuálne sú tanky považované za zastarané, napriek tomu, že boli doplnené senzormi a komunikačnými platformami pre lepšiu integráciu do network centric warfare. Austrália pritom ešte zvažovala navýšenie počtu tankov Abrams na 90 okolo roku 2017. Kúpila však len ďalších šesť vyslobodzovacích tankov M88A2 Hercules, čím sa ich počet zvýšil na 13.


 

Nakoniec v apríli 2021 USA udelili FMS pre 160 trupov tankov M1A1, ktoré mali byť použité na výrobu 75 tankov M1A2 SEPv3, 29 ťažkých ženiných útočných vozidiel M1150 ABV a 18 útočných mostov M1074 JAB na tankovom podvozku, ďalších 6 vyslobodzovacích tankov M88A2 Hercules, 122 plynových turbín AGT 1500 a vývoj unikátneho pancierového balíka pre austrálsku armádu. (Zrejme to bude znamenať, že opäť ako predchádzajúce M1A1A AIM nebude obsahovať vrstvy panciera obsahujúce ochudobnený urán). Cena by mala predstavovať 3,5 miliardy USD, sedemnásobok predchádzajúceho balíka.

 

 

 

To je varovanie aj pre Slovensko, ktoré si chce kúpiť vyše 100 hlavných bojových tankov. Austrálsky optimálny balík nezahŕňa len hlavné bojové tanky, tie dopĺňajú na tankových M1A1 podvozkoch postavené špecializované vozidlá a dodatočné vyslobodzovacie tanky Hercules. (19 M88A2 k 75 MBT, 29 ABV a 18 JAB!) Aká by bola prípadne cena za 104 hlavných bojových tankov M1A2 pre Slovensko?

 

 

Otázka je, či by Slovensko nemohlo jednať s Austráliou o jej tankoch ako o výzbroji pre jeden z dvoch tankových práporov, ktoré chce bez ohľadu na svoju ekonomickú situáciu a úroveň formovať. Možno by sa tým dali ušetriť nejaké peniaze, aj keď pochvala od USA by bola o polovicu menšia. To by asi citovo strádajúcich slovenských politikov veľmi mrzelo. Netreba podceniť ani úpornú snahu minúť na zbrojenie všetko, čo si Slovensko dokáže požičať za najvyšší úrok v eurozóne. Veď stačí, keď budeme všetci svorne piť 10 litrov coly denne a o chvíľu to máme celé splatené.

 

Austrálske tanky Abrams sa zatiaľ neúspešne, avšak kreatívne pokúša získať aj susedná Ukrajina. Keďže Austrália sa o kúpu nových Abramsov zaujímala ešte pred začiatkom špeciálnej vojenskej operácie, Ukrajina si uvedomila možnosť získať tie staršie do svojej výzbroje od jedného z jej relatívne štedrých donorov. Austrália dodávala Ukrajine najmä obrnené vozidlá Bushmaster 4×4, 155 mm húfnice M777, obrnené pásové transportéry M113AS4 a zbraňové stanice. Vznikol dojem, že Austrália môže dodať aj leteckú techniku, stíhačky F/A-18A/B, najmä však vrtuľníky Taipan, čo však bolo odmietnuté.

 

 

Rovnako prvá žiadosť Krajiny o dodávku 59 austrálskych tankov M1A1 AIM SA sa nestretla s pochopením. Vo februári 2024 austrálsky vicepremiér Richard Marles schladil ukrajinské nádeje a povedal, že rozhodnutie darovať hlavné bojové tanky Ukrajine “nie je na programe dňa”.

“Veľmi úzko spolupracujeme s Ukrajinou, aby sme sa uistili, že poskytujeme praktickú pomoc, ktorá má význam, a nedávno sme oznámili príspevok 50 miliónov dolárov do fondu prevádzkovaného Spojeným kráľovstvom na podporu Ukrajiny,” dodal mimochodom vo dverách počas návštevy Jakarty.
Ukrajina nemá veľkú nádej získať tanky Abrams od USA, preto sa pripravila na druhý pokus.

Vznikol videoklip, ktorý má najprv ovplyvniť austrálsku verejnú mienku. Ten je kombináciou scén z postapokalyptického filmu Mad Max Fury Road a záberov z cvičení tankov M1A1 AIM SA Abrams austrálskej armády.

 

 

 

Austrália povedala, že vyradené tanky by bolo potrebné zaslať do USA na opravu predtým, ako by mohli byť odovzdané ukrajinským silám. Okrem toho, austrálske úrady chceli postupovať tak, že najprv prevezmú tanky nové tanky z USA, čo by umožnilo vyradiť staré tanky M1A1 AIM SA z prevádzky. Táto sekvencia sa však zdá byť Ukrajincom z neznámych príčin narušená.

 

V skutočnosti bol koncom júna 2024 v Kalifornii zaznamenaný náklad vlak vezúci 27 tankov M1A2 SEPv3 v austrálskej kamufláži s vyvýšenými držiakmi antén na oboch zadných stranách veže, čo naznačuje kompatibilitu vysielačkami L3 Harris, aké by austrálske tanky mohli používať. Okrem toho, v Brisbane ich čakať netreba, nová základňa bude viac na severe Austrálie v meste Townsville na severovýchode Qeenslandu. Nie je teda vylúčené, že sekvencia bola dokončená.

Je problém Austrálie, či sa jej oplatilo meniť tanky M1A1 AIM SA na M1A2 SEPv3 a doplatiť 3,5 miliardy USD, sú to austrálske peniaze. Nie je jasné, či austrálske tanky dostanú izraelský systém aktívnej ochrany Trophy, domáci priemysel však už navrhuje ich vylepšenia. Inovačné prototypy zahŕňali vyčkávajúcu muníciu Innovaero’s Owl a dve bezpilotné pozemné vozidlá BIA5 Warfighter, z ktorých jedno bolo vybavené guľometom kalibru 12,7mm a PTRS Javelin na zbraňovej stanici EOS R400 a druhé guľometom M134 7,62 mm Gatling namontovaným na ultraľahkej zbraňovej stanici EOS R150.

Austrálske tanky Abrams by mohli spolupracovať s vyčkávacou muníciou Innovaero’s Owl:

 

Tiež s UGV BIA5 Warfighter:

 

Každopádne narážame tu opäť na problém, ktorý sa vyskytol pri nasadení tankov M1A1 SA Ukrajinou. Ich výkony sú teraz hodnotené skvostným slovným spojením underhelming performance. Nie sú to ale staré a ani nemoderné tanky. Ukrajina ich navyše dostala len 31 a preto ich nemohla nasadiť v súlade s americkou tankovou doktrínou.

Všetky dodávané americké tanky Abrams sú prestavbou alebo opravou starých skladových zásob, nové sa nevyrábajú. Rozdiely napríklad medzi verziou M1A1 SA (Ukrajina, Austrália) a modernejšími M1A2 SEPv2 (najpočetnejšie zastúpená verzia US ARMY) sú minimálne. Na M1A1 SA absentuje CITV, nezávislá termovízia veliteľa, je tam namiesto nej zbraňová stanica s termovíziou veliteľa. Tá je rovnakej druhej generácie ako CITV M1A2 SEPv2 alebo termovízie strelca oboch verzií. Ale je nechladená, má teda menší dosah a kvalitu obrazu. M1A1 SA nemá ani hunter-killer spôsobilosť, kedy sa strelec navedie na cieľ zistený veliteľom, veliteľ ale môže prevziať funkciu strelca (už od zavedenia prvého tanku M1 ešte s kanónom 105 mm), stráca tým ale dočasne schopnosť pozorovať bojisko.

Z pohľadu Austrálie vylepšenia verzie M1A2 SEPv3 oproti M1A1 AIM zahŕňajú nové systémy misií a programovateľnú muníciu pre 120 mm kanón, dodatočnú balistickú ochranu, nízkoprofilovú diaľkovo ovládanú zbraňovú stanicu, novú pomocnú elektrickú jednotku, nový systém riadenia stavu vozidla a FLIR senzor.

Z pohľadu Ukrajincov nič z toho neplatí. Ukrajinskí tankisti sa okrem iného sťažovali, že do domu vystrelili 17 granátov z kanónu a ostal stáť. Asi nevedia programovať. Na ukrajinskom bojisku je jedno, či má Abrams uránové prvky panciera. Stropný a zadný pancier majú všetky tanky Abrams rovnaký (slabý) a práve tam prichádzajú zásahy presne navádzaných delostreleckých projektilov, FPV a kamikadze dronov.

Ukrajina na čas stiahla tanky Abrams z prvej línie a objavili sa s vylepšeniami v oblasti pancierovania aj taktiky. Inštalovali na nich sovietsky reaktívny pancier všade kde to bolo možné, dá sa uvažovať o prípadnej mrežovej ochrane alebo systémoch REB. Tanky, ktoré sa vrátili do boja neustále manévrujú a strieľajú na domnelé ruské pozície za jazdy a z maximálnej vzdialenosti.

 

Vidno to na začiatku priloženého videa, ktoré viac zobrazuje M2A2 Bradley ODS SA, než to, čo Ukrajinci vytvorili z M1A1 SA:

 

Akokoľvek, Ukrajina sa snaží získať tanky Abrams od Austrálie, pretože teraz nedostáva žiadne od USA. Slovensko za ne môže dobre zaplatiť a to, že bez úprav a vyriešenia nových hrozieb sú neúčinné ho vôbec nezaujíma. Ideálny klient.

 

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov