.
Aktuality, Námorníctvo,

Britské ponorky majú ruské programové zabezpečenie

Noviny Telegraph s odvolávkou sa na dokumenty ministerstva obrany napísali, že “britskí technici atómových ponoriek používajú programové zabezpečenie, vyvinuté v Rusku a Bielorusku, čo protirečí pravidlám ministerstva obrany”.


 

Redakcia si myslí, že vytvorením programového zabezpečenia sa mali zaoberať britskí pracovníci, ktorí mali prístup k tajným informáciám, úlohou však boli poverení vývojári zo Sibíri a Minska. Ministerstvo to považuje za “vážnu ohrozenie obranyschopnosti Veľkej Británie” a v lete 2022 spustilo vyšetrovanie, ktoré bolo ukončené vo februári 2023, poznamenáva list Telegraph.

 

 

Vo výsledku sa ukázalo, že spoločnosť Rolls-Royce Submarines, ktorá zabezpečuje prácu britského atómového ponorkového loďstva, odovzdala tento vývoj ako subdodávku poradenskej firme v oblasti počítačových technológií WM Reply. No a tá prilákala špecialistov z Bieloruska, jeden z nich v skutočnosti pracoval z domu v Sibíri. Lenže firma tento fakt utajovala a zisťovala, či dokáže ukryť miesto nachádzania sa vývojárov, ak im dá falošné mená padlých Britov.
“Rolls-Royce Submarines úplne došetrila túto otázku. Pričom vyhlásila, že ani v jednom momente nebola celistvosť systému porušená,” uviedol predstaviteľ spoločnosti, dodajúc, že pracovníci WM Reply a ich subdodávatelia nemali prístup k informáciám na chránených serveroch.
V Rolls-Royce Submarines poznamenali, že po vyšetrovaní zastavili spoluprácu s WM Reply.

 

 

Rusi na prípad jadrového útoku skonštruovali dron “Súdneho dňa”
Ide o aparát, predurčený na operatívne zhodnotenie radiačnej situácie v zónach, ktoré boli vystavené rádioaktívnemu pôsobeniu, oznámil riaditeľ Centra komplexných nepilotovaných riešení Dmitrij Kuzjakin. Nový FPV dron s názvom “Súdny deň”, umožňuje záchrancom a vojakom rýchlo vyhodnotiť radiačnú úroveň a prijať nevyhnutné opatrenia na ochranu obyvateľstva v prípade jadrového útoku, uviedol podľa TASS Kuzjakin. Dron má špeciálne senzory, ktoré dokážu zmerať úroveň otravných látok. Je tiež vysoko manévrovateľný a schopný rýchlo stúpať, čo mu dáva možnosť operatívne reagovať na meniacu sa situáciu.

 

“Centrum komplexných nepilotovaných riešení” rozpracovalo niekoľko scenárov použitia dronu “Súdny deň”, vrátane previerky úrovne zamorenia na trase pohybu kolón cez územie, ktoré bolo vystavené účinkom jadrového výbuchu, a tiež analýzy ohnísk zamorenia po jadrovom útoku a mestách a aj v teréne,” informoval Kuzjakin. Dron podľa neho dokáže letieť, vrátane aktívneho manévrovania, do 20 minút na vzdialenosti od 500 metrov v oblasti úplného zamorenia do 2 km v zónach premenného zamorenia. Čas prípravy dronu na činnosť trvá do 30 sekúnd.

 

USA testujú na Ukrajine robotov riadených UI na zabíjanie Rusov
Podľa správ expertov, ktoré zazneli na konferencii AAAI, na Ukrajine boli rozmiestnené minimálne štyri autonómne bojové roboty, riadené umelou inteligenciou.

 

“Už sú aktívne používané, resp. sa pripravujú na použitie v konfliktoch proti ruskej armáde,” hovorí vojenskí experti amerického listu Army Times (ATM).
• Podľa údajov, ktoré uverejnila agentúra Associated Press v roku 2022, na bojové pole Ukrajiny boli dodané “zabijacke roboty, skonštruované v USA”.
• V roku 2023 svetová tlač hovorila aj o “skorom odoslaní UI na kolesovo-pásovej platforme, s adekvátnou výzbrojou, s REB a prieskumnými možnosťami”.
• Neskôr celosvetovo známy list Fortune potvrdil odoslanie robotov-zabijakov, riadených bojovým autonómnym algoritmom.
• V reakcii na tieto informácie senátor a vtedajší hlava Roskosmosu Dmitrij Rogozin nazval ich “cieľom pre ruský robot ‘Marker'”.

 

Americké zdroje tvrdia, že tieto roboty budú mať špeciálne družicové spojovacie kanály, no dokážu fungovať aj pri neexistencii spojenia.
Systémy “majú schopnosť sebaedukácie v podmienkach bojovej činnosti a sú starostlivo zamínované, aby ich nedostali ruskí technici”. Zasvätení znalci sú presvedčení o tom, že obsluhovanie a štúdium správania sa umelej inteligencie v reálnych bojových podmienkach “môže byť zdôverené len americkým vojenským špecialistom a predstaviteľom konštruktérov”.

 

V Číne už bol vyvinutý umelý intelekt, ktorý dokáže imitovať správanie rôznych vojvodcov. Takýto “virtuálny veliteľ” dokáže reprodukovať všetko: od skúseností a spôsobu myslenia aj osobností známych ľudí a profesionálnych vojakov – od Lin Piao po Aleksandra Suvorova. List South China Morning Post okrem toho oznámil, že umelý intelekt vo vojenských simulátoroch neustále simuluje jadrové vydieranie a navrhuje nasadiť jadrové zbrane. V podstate to robia všetky populárne chatboty.

 

The Guardian informoval o správe dôstojníka vojenského letectva USA o testoch útočného dronu, ktorý je schopný niesť jadrovú raketu. Získajúc “body” za každého zlikvidovaného nepriateľa umelá inteligencia začala považovať operátora za rušivý článok na splnenie úlohy a akože ho zabila. Keď neurosieť naučili, že “svoji sa nesmú zabíjať”, dron podmienečne zlikvidoval komunikačnú vežu, aby mu cez ňu neprišiel povel na zrušenie útoku.
Rusi už vedia “kradnúť” obraz z ukrajinských dronov

 

Ruskí vojaci začali preberať videosignály z ukrajinských dronov

Ruskí vojaci začali preberať videosignály z dronov OSU, čo im umožňuje vyjavovať trasy protivníka a miesta nachádzania sa operátorov dronov.
Prezradil to bývalý veliteľ spojovacej jednotky s volačkou Kalina, ktorý sa teraz zaoberá konštruovaním dronov, uvádza TASS.
“Oni naozaj preberajú videosignály a využívajú ich na svoje ciele: odhaľujú trasy protivníka, sledujú pohyb dronov a môžu určiť aj miesto, kde sa nachádza operátor dronu,” povedal.

 

 

Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov