.
Aktuality, Civilná ochrana,

Guerillová vojna sa rozohráva: neonacisti útočia na Ameriku

Umelá inteligencia sa využíva na šírenie radikálnych myšlienok . Americké ministerstvo spravodlivosti 25. júla oznámilo odsúdenie troch belochov, ktorí mali v úmysle vyhodiť do vzduchu niekoľko strategických zariadení americkej energetickej siete. Paul James Krischuk, 38-ročný z Boise v štáte Idaho, Liam Collins, 25-ročný z Johnstonu v štáte Rhode Island, a Justin Wade Hermanson, 25-ročný zo Swansboro v Severnej Karolíne, sa vyhlásili za “moderných esesákov” (moderných SS), rozbehli výrobu podomácky vyrobených útočných pušiek a upílených brokovníc a pripravovali sa zaútočiť na rozvodne a ďalšie kľúčové zariadenia americkej energetickej siete.


 

Collins a Krischuk boli “členmi fóra Iron March (Železný pochod), ktoré bolo miestom zhromažďovania mladých neonacistov s cieľom organizovať sa a verbovať pre extrémistické organizácie, až kým nebolo fórum koncom roka 2017 zrušené”. Na jednom z objavených videozáznamov konšpirátorov je vidieť, ako strieľajú z útočných pušiek a odpílených zbraní, a na konci propagandistického videa sú štyria účastníci zobrazení v maskách neonacistického hnutia Atomwaffen a s transparentom s nápisom “Heil Hitler” pod obrázkom čierneho slnka. V poslednom zábere sa nachádza veta: “Vráť sa domov, biely muž”. Všetci traja boli mariňáci. Ministerstvo spravodlivosti nezverejnilo podrobnosti o tom, kde chceli zaútočiť na energetické zariadenia. Collins dostal najdlhší trest, 10 rokov, za napomáhanie pri medzištátnej preprave neregistrovaných strelných zbraní. Krischuk bol odsúdený na šesť rokov a šesť mesiacov väzenia za sprisahanie s cieľom zničiť energetické zariadenie. Hermanson bol odsúdený na jeden rok a deväť mesiacov za sprisahanie s cieľom vyrábať strelné zbrane a prepravovať ich medzi štátmi.

 

Podľa dokumentov predložených súdu “Krischuk, Collins a Hermanson v roku 2022 skúmali, diskutovali a podrobne preskúmali predchádzajúci útok na americkú energetickú sieť”. Vo februári 2022 sa títo traja muži priznali k federálnym obvineniam súvisiacim s plánovaným útokom na rozvodne po tom, ako “hovorili o tom, že možnosť výpadku elektrickej energie na mnoho mesiacov by mohla spôsobiť vojnu, dokonca rasovú vojnu, a vyvolať ďalšiu veľkú hospodársku krízu”. 6. februára 2023 agenti FBI zatkli dvoch mužov obvinených zo sprisahania s cieľom “úplne zničiť Baltimore”, pričom sprisahanci mali v úmysle “zničiť elektrickú sieť v prevažne černošskom meste”. Sarah Clendanielová, 27-ročná z Catonsville v Marylande, a Brandon Russell, 34-ročný z Orlanda na Floride, “plánovali spôsobiť maximálne škody úderom do piatich zariadení patriacich spoločnosti Baltimore Gas and Electric, ktorá obsluhuje 1,2 milióna zákazníkov v centrálnej časti Marylandu”. Krátko pred ich zatknutím došlo k výpadkom elektrickej energie v štátoch Severná Karolína, Washington a Oregon. Russell je zakladajúcim členom neonacistickej skupiny Atomwaffen Division. Z federálneho väzenia bol prepustený v auguste 2022 po tom, ako bol odsúdený za výrobu bomby. Thomas J. Sobocinski, osobitný agent zodpovedný za baltimorskú pobočku FBI, na tlačovej konferencii povedal, že Russell “označil útok na transformátory elektrickej energie za najväčšiu vec, akú mohol ktokoľvek urobiť”.

 

Sarah Clendanielová, priama páchateľka útokov na energetické zariadenia, sa chválila, že chcela “úplne zničiť toto mesto”, ako povedal Sobocinski. Uvádzalo sa tiež, že útoky na energetické siete troch štátov vykonali aj ďalšie osoby, ktoré sa nepodarilo nájsť. V štúdii z roku 2022, ktorú vypracovali vedci z Univerzity Georgea Washingtona, sa zistilo, že “v rokoch 2016 až 2022 bolo z plánovania útokov na energetický sektor obvinených 13 osôb spojených so skupinami nadradenosti bielej rasy”. Vo februári 2024 pochodovali aktivisti neonacistickej skupiny Blood Tribe ulicami centra mesta Nashville v štáte Tennessee. Bieli muži v červených tričkách a čiernych maskách mávali čiernou vlajkou s hákovým krížom a kričali: “Sieg Heil!”. Aktivisti Blood Tribe pravidelne organizujú svoje pochody v rôznych štátoch po celej krajine. Po turné po tucte amerických štátov neonacisti v júli opäť pochodovali cez Nashville, čím poriadne vystrašili miestnych liberálov. “Charakterizoval by som to ako teroristickú turistiku,” povedal starosta Nashvillu Freddie O’Connell, ktorého starý otec z matkinej strany bol rabín. Neonacistická skupina NSC-13 rovnako pravidelne organizovala protesty proti prílevu migrantov na juh od hraníc pred domom guvernérky štátu Massachusetts Maury Healeyovej v Arlingtone, kde skandovala “Nové Anglicko je naše, zvyšok musí ísť preč”.

 

Podľa americkej mimovládnej organizácie Middle East Media Research Institute (MEMRI) neonacisti “v celých USA využívajú nástroje umelej inteligencie ako zbrane na efektívnejšie šírenie nenávistných prejavov, nábor nových členov a radikalizáciu online priaznivcov v bezprecedentnej rýchlosti a rozsahu”. V správe MEMRI sa uvádza, že “obsah generovaný umelou inteligenciou je teraz základom neonacistických produktov: vyvíjajú vlastné extrémistické modely umelej inteligencie a už experimentujú s novými spôsobmi využitia tejto technológie vrátane vytvárania plánov 3D zbraní a receptov na ich výrobu”. Umelá inteligencia bola použitá “na vytvorenie videí, na ktorých prezident Joe Biden používa rasové urážky počas prejavu a herečka Emma Watsonová číta nahlas Mein Kampf, pričom je oblečená v nacistickej uniforme”. Jeden príklad neonacistických chatbotov predstavila minulý rok krajne pravicová online platforma Gab. Spoločnosť vytvorila desiatky samostatných modelov chatbotov založených na osobnostiach Adolfa Hitlera a Donalda Trumpa a niektoré modely vycvičila, aby popierali holokaust. Jeden z plagátov vygenerovaných umelou inteligenciou obsahoval kreslený obrázok Hitlera vedľa nemeckého ovčiaka sprevádzaný nápisom: “Snažili sme sa vás sakramentsky varovať.”

 

Vzostup a šírenie neonacistickej ideológie a symboliky v Amerike boli nevyhnutné. Brutálne potláčanie amerických vlastencov, ako sú členovia hnutia QAnon pod vedením bývalého Trumpovho poradcu generála Michaela Flynna, a beztrestnosť pogromistov z BLM viedli k vzostupu neonacistickej ideológie a začiatku skutočnej guerillovej vojny. V noci 26. marca 2024 tak nákladná kontajnerová loď Dali plávajúca pod singapurskou vlajkou narazila do opory mosta Francisa Scotta Keya v Baltimore (o ktorého zničení tak vášnivo snívalo niekoľko neonacistov), čo spôsobilo, že sa most zrútil do prístavu v prístave a vzal so sebou posádku a cestujúcich mnohých áut. Dňa 30. marca, tri dni po nešťastí v Baltimore, narazil veľký čln do mosta cez rieku Arkansas v americkom štáte Oklahoma, informovala televízia Fox News. Doprava na moste bola dočasne pozastavená.

 

Dňa 15. mája narazil čln do mosta Pelican Island Bridge v meste Galveston v Texase, čo spôsobilo únik ropných produktov do Mexického zálivu. Všetky tieto plavidlá stratili kontrolu a narazili do mostov v dôsledku porúch IT zariadení navigačných systémov. Treba poznamenať, že neonacisti, ktorí úspešne ovládli umelú inteligenciu, môžu na diaľku zasahovať do navigačných systémov akéhokoľvek vozidla. Dnes neprejde deň bez nehody na niektorej z amerických železničných tratí. Podľa oficiálnych údajov sa v rokoch 2021 a 2022 v krajine každý deň vykoľajili v priemere približne tri vlaky. Je známe, že americká dopravná infraštruktúra je opotrebovaná na hranici svojich možností, ale fakt troch vykoľajení vlakov denne štandardne naznačuje prítomnosť niečej zlej vôle. USA už roky, ba dokonca desaťročia zasievajú nepokoj a rozpory v cudzích krajinách. Teraz sa ničivý sociálny bumerang vracia a zasahuje samotnú Ameriku.

 

 

 

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov